skip to Main Content
Drönare eller UAV (obemannade luftfarkoster), generiska termer som betecknar många olika typer av obemannade fjärrstyrda fordon som uppehåller sig i luften. Många gissar att drönare och obemannade farkoster har en betydande plats i framtidens samhälle, vi instämmer, drönare kan både minska avstånden och effektivisera en rad olika situationer i vårt vardagsliv. En annan anledning att vi tycker drönare är intressanta är att de kan fjärrstyras trådlöst, i det här inlägget skall vi fokusera på några saker som vi tycker är viktigt när man väljer en kommunikationslänk till obemannade luftfarkoster.

Trådlöst till UAV-er viktigaste komponenten

Den viktigaste komponenten i en UAV-lösning, förutom de som gör att enheten skall kunna flyga, är kommunikationssystemen. Radio behövs både för styrning av själva farkosten och för att ta emot information om den last som den flyger. Professionella drönare är användbara i ett brett urval av olika applikationer. De kombinerar både rörlighet och låga driftskostnader jämfört med farkoster med pilot. Drönare kan delas in i olika kategorier beroende på hur de skall styras, från den realtidsstyrda drönaren med pilot som styr allt i realtid till den drönare som flyger uppdragen mer eller mindre själv.
Drönare berikar vårt luftrum

Olika behov av trådlöst till drönare

Behoven av kommunikation med drönaren kan vara allt från lokal kommunikation i start och landningsögonblicket till svärmar av drönare som kommunicerar med varandra under flygningen till realtidsöverföring av alla styrdata under hela flygningen. Drönare som skall användas för professionella ändamål brukar behöva fjärrstyras på olika sätt, ibland över långa avstånd och då är behovet av en stabil kommunikation som inte viker ned ofta en viktig faktor.

Viktiga faktorer att ta hänsyn till är

Bästa möjliga förhållande mellan räckvidd, datahastighet och energiförbrukning
En kommunikationslänk som klarar att överbrygga avstånd hela den sträcka den skall täcka, även vid icke fri sikt

Självklart är det också viktigt att titta på säkerhetsaspekter som
Säkerheten i överföringen mellan UAV och marken
Tillräckligt regelbunden statutsåterkoppling från UAV till marken nedanför
Kommunikation mellan UAV för att undvika inbördes kollisioner eller för att varna andra enheter om faror
Latenskrav så att överföringen är direkt utan tidsfördröjningar
Att inte enheten kan luras att tas över av en annan fjärrstyrningsenhet

UAV via mobilnäten?

En del anser att 5G och mobilnäten är en bra lösning för obemannade farkoster och det är många satsingar på att nästa generations mobilnät skall kunna användas för styrning av maskiner. För vissa applikationer kan mobilnäten för UAV-er fungera, men det finns också saker som ligger till dess last, så här summerar vi det:

Allmänt tillgänglig
Brett urval av hårdvara
Låg kostnad för router eller modem
Hög batteriförbrukning
Osäkert täckningsområde
Delar när med andra
Vad händer vid strömavbrott

Svåra uppdrag i krävande miljöer
Radiomoduler från SATEL

UAV via radio

Radio är perfekt för UAV-er då det inte behövs någon form av bastäckning eller befintlig infrastruktur för att radio skall fungera. Radiolösningen kan snabbt implementeras på en viss plats för mobila system eller så kan täckning byggas på platser som regelbundet skall trafikeras.

Med en mycket kompakt radiolösning går det att nå 7-10 mil om basstationen på marken är rätt placerad och den flygande enheten är i luften. RF-kommunikation är den mest optimerade lösningen för att bygga pålitliga UAV-kommunikationssystem och möter säkerhetskraven. Radion är energisnål, den är kompakt och den är lätt. Därmed är det enkelt att dubblera kommunikationslänken för ökad säkerhet, vikten påverkas marginellt om man sätter dubbla kommunikationslänkar.

Anpassningsbara
Tillförlitliga
Låg vikt
Strömsnål
Kan inte överföra rörlig bild
Kräver egen infrastruktur

Radio är den bästa trådlösa lösningen för UAV-er

Radio kombinerar kompakt storlek, låg vikt, minimerad strömförbrukning och robust kommunikationslänk vilket gör dem till den mest lämpliga lösningen för de flesta civila UAV-enheter. Vi rekommenderar starkt att inte titta på 2,4 eller 5 GHz system för överföring av styrsignaler, dessa delar frekvens med andra system och räckvidden är begränsad. Behoven varierar men vi rekommenderar att finna en lösning för överföring av styrsignaler mellan mark och den flygande enheten och en andra lösning för eventuell överföring av rörlig bild, att kombinera båda i en professionell UAV är inte att föredra. Vi arbetar med radiomoduler för 400 MHz-bandet, kompakta och lätta radiomodem som når långt. För många ändamål behövs kryptering i dessa länkar och det är något vi kan tillhandahålla.

  • SATELLINE-M3-TR8

    SATELLINE-M3-TR8

    En flexibel RF-modul färdig att använda på de europeiska fria frekvenserna 868-870 MHz. för fria frekvenser på blott 18 g. En radiomodul som är avskärmad och redo för...
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök