skip to Main Content
2016 är ett spännande år för oss som arbetar med trådlös kommunikation, en rad nyheter kommer att planeras, sjösättas och färdigställas.

Vi har tittat i spåkulan, granskat en uppsjö av inlägg och analyserat vad som händer i mobilnäten under året. Vi kan konstatera att det finns många intressanta saker som är på gång i mobilnäten just nu och har sammanfattat våra intryck i en topp 10-lista över de mest spännande nyheter som kommer under året.

Topp 10 nyheter för mobilnäten 2016

Trender i mobilnäten 2016
1. Carrier aggregation, genom att använda flera kanaler i LTE parallellt så kan högre hastigheter nås. Tre lovar att detta kommer i hela deras nät under 2016, sannolikt kommer även resterande operatörer att implementera detta under året vilket kommer att ge ändå snabbare nät.

2. LTE-Advanced Pro standarden kommer att klubbas i mars 2016, en markör som tydliggör att LTE och LTE-Advanced inte är samma sak. Den nya termen markerar tidpunkten då LTE plattformen dramatiskt förbättrats med nya funktioner. En del av förändringarna är samverkan med wifi, ”blåljus-LTE”, inomhuspositionering och reducerad latens. Denna standard visar att LTE utvecklas vidare parallellt med förslagen till 5G-standard.

3. Yttäckningen för 4G var något flera operatörer satsade hårt på under 2015, utbyggnaden kommer att färdigställas 2016. Näten kommer att täcka större yta än tidgare, och kapaciteten är bättre än någonsin. Till exempel kommer Tele2s 4G-nät efter utbyggnaden 2016 täcka 90% av Sveriges landyta.

4. LPWA, Low Power Wide Area-solutions, är ett initiativ från GSM-Association, GSMA. LPWA är tänkt för M2M-applikationer där maskiner och processer skall kommunicera med varandra. LPWA är avsett för applikationer som kännetecknas av låga datahastigheter, system som kräver lång batterilivslängd och som kan fungera obevakat under långa perioder på avlägsna platser. 2016 kommer specifikationen presenteras specifikationen och implementationen påbörjas. 26 operatörer backar upp initiativet så det lär sannolikt bli något intressant av detta.

5. 700 MHz bandet kommer att auktioneras ut, detta kommer innebära ytterligare kapacitet mobilt bredband vilket gör 4G-nätens kapacitet än bättre både vad gäller yttäckning och kapacitet att överföra data. Det har beslutats att 10 MHz av detta band kommer att dediceras för blåljus-LTE vilket kommer att reserveras och undantas från auktionen.

5G näten kommer på allvar 2020
6. Bättre reservkraft i mobilnätens basstationer utanför tätort gäller från årsskiftet. Post och telestyrelsens nya föreskrifter anger att reservkraft skall finnas även utanför tätort, den skall klara fyra timmars driftstid och gäller för vissa anläggningar direkt vid årsskiftet, inom fem år ska det gälla alla basstationer utanför tätort.

7. Internet of things kommer att få ett genombrott under året, både via traditionella mobilnät, via wifi och via fast uppkoppling. Att det finns smarta saker på marknaden är tydligt, det som kommer att hända under 2016 är:
– metoder för att sammanlänka fler olika hårdvaruplattformar med varandra av olika fabrikat, man skall inte behöva ett system per hårdvarulösning.
– det behöver finnas en plan för att uppgradera sina smarta system, när smarta system blir omoderna efter tre år och en bil har en livslängd på 12 år måste det finnas en plan för uppgradering av de smarta systemen över tid så vi inte får system som snabbt blir obsoleta.
– säkerhet och transparens, vilken data delar dina smarta system och till vem. Vill du att dina träningsframgångar delas med ditt sjukförsäkringsbolag?

8. VoLTE, spektrumeffektiviteten i mobilnäten ökar då operatörerna fasar över samtal till LTE, VoLTE vilket sannolikt kommer ta fart på allvar under 2016.

9. GSM-R och 900 MHz, PTS beslutade att förlänga det tekniska skyddet för järnvägens kommunikationssystem GSM-R fram till 1 juli 2016. Skyddet innebär att mobiloperatörer som har tillstånd i frekvensbandet 900 MHz närmast det frekvensutrymme som järnvägens kommunikationssystem använder sänder med reducerad effekt. Då beslutet förlängts tidigare tror vi att det nu är slut med förlängningar.

10. 5G kommer allt närmare, det är sannolikt bara några år kvar till kommersiella nät. 2016 kommer mer än tidigare handla om just 5G. Dock kommer inte en färdig standard att klubbas förrän 2020 och sannolikt är det då vi kommer att se ”riktiga” 5G-nät. Under 2016 kommer både M2M och internet of things bli en allt viktigare del av den kommande 5G-standarden.

Vad tror du om utvecklingen under 2016?

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök