W-CDMA står för Wideband CDMA som är en teknik för 3G-telefoni och mobilt bredband. Tekniken används främst i Europa, Afrika och Asien och utvecklades med tanke på att existerande GSM-nät skulle kunna byggas om till 3G och möjliggöra en enkel övergång. HSPA evolved är den snabbaste tekniken i WCDMA-näten och har föregåtts av HSUPA och HSDPA. HSPA+ eller HSPA evolved erbjuder hastigheter på upp till 168 Mbit/s nedströms och 42 Mbit/s uppströms och kan ses som en lösning för operatörerna att erbjuda höga hastigheter i 3G-näten som komplement till 4G.
Nätägare med 3G-licenser
När frekvenstillstånden för mobilnäten på 2100 MHz i Sverige delades ut blev Telia utan. PTS beslutade den 16 december 2000 att dåvarande Europolitan, HI3G, Orange och Tele2 skulle få var sitt tillstånd. Först ut med den nya tekniken var operatören Tre som startade trafiken den 1 maj 2003.
Idag drivs UTMS-näten gemensamt av följande operatörskonstellationer:
SUNAB (Telia+Tele2)
3GIS (Telenor+Tre)
Tre och Telenor har även egna nät som drivs individuellt på vissa tätorter. 3G är till skillnad från 4G inte helt digitalt och hanterar såväl röst som datauppkoppling och SMS. 3G tillstånden på 2100 MHz gäller till och med 2025.
Framtiden för 3G
En del operatörer har sagt att de kommer lägga ned 3G näten till förmån för LTE och 4G. Det band som används mest i Sverige är 2,1 GHz-bandet (3GPP band 1), där har många andra länder börjat lansera LTE2100. Implementationen av LTE2100 är relativt enkel att genomföra och närmare 40% av alla LTE användarenheter på marknaden fungerar i 2,1 GHz-bandet. En del operatörer har börjat med 3G på 900 MHz, detta ger en intressant kombination av bra täckning och hyfsad hastighet men får ses som en tillfällig lösning under en övergång från GSM till 4G.