skip to Main Content

Inkoppling av router

Vi tänker oss följande scenario. Du har en äldre 3G- eller GPRS-router idag i din anläggning, en router du köpt från oss eller något annat fabrikat. Du står i begrepp att uppgradera till en nyare router, en 4G-router som kopplar upp sig via Net1 eller någon av de andra LTE-näten vi har i Sverige men känner dig osäker på om du kan använda din gamla router till något?

Vad är det bästa man kan göra med en 3G router?

Ja vad skall man göra av den gamla routern, den fungerar okej, men applikationen kräver högre hastighet än 3G erbjuder? Vi har ett par förslag som ger dig en högre säkerhet på köpet.

1. Koppla ihop två routrar med modem bonding

Vi testade att ta en av våra äldre UR5-routrar, en test-router som överlevt åtta år i olika sammanhang och med hjälp av tjänsten modem bonding skapa ett paket med två routrar för redundant uppkoppling.

Modem bonding består av en serverprogramvara och en programvara som installeras i routrarna, modem bonding kan även stödja en router i kedjan utan programvara perfekt för vår gamla router. Mjukvaran tar trafiken från de olika routrarna och slår ihop det till en robustare och säkrare väg från en punkt till en annan via mobilnäten. Om en router tillfälligt tappar kontakten med operatören hjälper de andra till att lastbalansera trafiken. På detta sätt kan man med SIM-kort från flera operatörer skapa en uppkoppling som blir stabilare.

I vårt test kopplar vi därför ihop en UR5 och en ny LR77 v2 router. LR77-routern har modem bonding installerat och UR5 monteras som sista länk i bondingkedjan. Nu tillför inte UR5:an så mycket hastighet skall nämnas. 3,6 Mbit/s är vad man maximalt kan få ur den. LR77:an, ja den går avsevärt snabbare. Normalt tillför UR5:an 5-10% i hastighet till den totala kvoten för länken, inte mycket, men tillräckligt för att skapa ett visst tillskott. När vi tar ut SIM-kortet ur den primära routern som det uppenbara med varför man väljer modem bonding uppdagar sig, förbindelsen bryts inte, inte ens om huvudroutern blir strömlös bryts förbindelsen.

3G och 4G router i VRRP

Inkoppling av modem bonding

Sammanfattning Modem bonding

Stabilare uppkoppling
Ökad redundans
Viss hastighetsökning
Minskad risk för samtidigt fel som helt bryter uppkopplingen

Ökad månadskostnad för modem bonding

2. Koppla ihop två routrar med VRRP

VRRP står för Virtual Router Redundancy Protocol, ett protokoll som skapar en virtuell väg genom att routrar samverkar. VRRP skapar en IP-adress, som jag kan användas som standard-gateway IP-adress för alla enheter på mätverket. Detta innebär att om huvuduppkopplingen, i det här fallet den operatör som sitter i LTE-routern LR77 är nere (tjänsten otillgänglig, enheten har något fel, strömavbrott eller liknande) kommer 3G routern UR5 att användas som standardgateway. Effekten för nätverksenheterna är att uppkopplingen blir långsammare men fortfarande fungera. En del uppkopplingar kan behöva återinitieras (VPN-uppkoppling kan till exempel ibland sluta fungera). Detta är vanligtvis inte ett problem om avbrottet bara varar några sekunder.

UR5 är en åtta år gammal router men den har stöd för VRRP så VRRP är helt klart ett användningsområde för denna router.

VRRP med 3G och 4G router

Sammanfattning VRRP

Alltid bara en uppkopplingsväg i taget
En primär och en sekundär router
Finns i de flesta routrar från början

Jämfört med modem bonding är det inte avbrottsfritt

3. Köp en router med dubbla SIM-kort

En variant som också är värd att tänka på är att beställa en 4G router med dubbla SIM-kort med fail-over till sekundärt SIM-kort vid fel. Detta är den kanske vanligaste sättet att använda våra routrar om man behöver extra säkerhet. Man ställer då in vid vilka förutsättningar man vill att routern skall byta operatör, exempelvis svag signalstyrka.

4G router med två operatörer

4G router med dubbla SIM-kortsplatser

Kräver mindre fysiskt utrymme
Kan nyttja samma antenner
Kräver i stort sett ingen konfiguration

Om nätaggregat eller antennkabel går sönder finns ingen redundans

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök