skip to Main Content
4G är den fjärde generationen mobilnät som är helt IP-baserat till skillnad från GSM/GPRS (2G)- och 3G-näten där både röst, SMS och data samsas.

4G-operatörerna använder sig av tekniken Long Term Evolution (LTE) som kan erbjuda ända upp till 80 Mbit/s vid nedladdning och upp till 40 Mbit/s vid uppladdning. Detta beror litet på vilken operatör du använder, mer om det här. I en nära framtid kommer även en snabbare teknik till Sverige, Mer om LTE-advanced som kan använda flera samtidiga uppkopplingar mot 4G-nätet för att ge en ännu högre hastighet.


Jämfört med både 2G och 3G är hastigheten vid upp- och nedladdning i 4G-näten avsevärt snabbare. Även svarstiden är avsevärt snabbare vilket gör att uppkopplingen upplevs som trådbunden uppkoppling. Inom uppkoppling av maskiner, videoövervakning och fordon är svarstiden ofta en viktig faktor varför 4G är ett bra alternativ.

Faktorer som kan påverka 4G-hastigheten

1. vilken operatör du använder
2. abonnemangsformen
3. antennen på din router eller modem
4. täckningen, sämre täckning ger sämre hastighet
5. hårdvaran

Installera SIM-kort UR5v2
Låt oss djupdyka litet i denna lista:

1. Operatören kan erbjuda olika typer av hastighet i sina nät. Telia, Tele2, Telenor och Tre erbjuder ofta samma hastighet då dessa använder i stort sett samma tekniska lösning. Net1 erbjuder i sin tur en annan teknisk lösning och hastigheten är något sämre då Net1 prioriterat tillgänglighet och yttäckning.

2. Abonnemangsformen, det finns faktiskt strypta abonnemang, det du skall vara uppmärksam på är att vissa M2M-abonnemang inte har samma hastighet som vanliga abonnemang. Net1 har till exempel ett mycket förmånligt M2M-abonnemang men som det är strypt hastighet på. I M2M-sammanhang är detta i allmänhet obetydligt.

3. Antennen är extremt viktig. Ju längre du är från basstationen, desto mer behöver du din antenn. Vi kan antenner och testar varje år nya konstruktioner, förra året så kom vi fram till följande.

4. Sämre täckning kan ge sämre hastighet, antalet omsändingar ökar och du får färre lyckade dataöverföringar. Antenn och monteringshöjd är två faktorer att tänka på, läs gärna mer i detta inlägg.

5. Hårdvaran kan faktiskt påverka mer än du tror, ju långsammare processor din 4G router har desto sämre hastigheter kommer du att få.

För en komplett lista av vilka operatörer som använder vilka frekvenser så kan du titta här.

Vad är 4G i framtiden?

LTE sammankopplar4G är fjärde generationens mobilnät, efter NMT, GSM och 3G och ett samlingsnamn på standarder efter 3G och innan 5G. 4G är framtaget för snabb internet–åtkomst och för att få benämnas 4G krävs egentligen att nätet kan erbjuda hastigheter på 100 Mbit/s till mobila och 1 Gbit/s till stationära användare. Så egentligen har inte 4G kommit än.

Världens första kommersiella LTE-nät öppnades av Telia Sonera 2009 och ger bitöverföringshastigheter på 100 Mbit/s ned- och 50 Mbit/s uppströms till stationära användare. Därmed når första versionen av LTE inte upp till kraven på ett 4G-system. Nästa generation, LTE-Advanced, standardiserades våren 2011 och skall både fylla och överträffa ITU:s krav på 4G-system. Ny hårdvara skall vara bakåtkompatibel med äldre hårdvara och samma frekvensband skall användas.

Vad 5G är och när det kommer kan du läsa mer om i detta inlägg.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök