skip to Main Content
En dipolantenn är den enklaste typen av radioantenn och består i grunden av ett antennelement som har en halv våglängd. Antennelementen består av två delar, två kvartsvågselement, som ansluts till antennkabeln i den del av antennen som är närmast antennens mitt.

Dipolens polerDipolantennen -en 130 årig uppfinning

Dipolantennen uppfanns 1886 av en tysk fysiker vid namn Heinrich Hertz. Dipolen är en av de vanligaste och populäraste antennerna. Antenntypen som även kan kallas dubblett kan i all sin enkelhet byggas ut i avancerade system där flera antenner placeras på samma antennmast och genom så kallad stackning (antennerna kopplas ihop med en kabel) så förstärks signalen i en riktning. Dipoler finns i en rad olika modeller som

1/2-vågsdipol
Vikt dipol
Hertzisk dipol (Hertzian dipole)

-i vårt inlägg här fokuserar vi bara på den förstnämnda

Halvvåg eller kvartsvåg?

Radiosändare lämnar vid sändning en växelström som svänger i takt med sändarfrekvensen, denna växelström är som starkast på antennens mitt medan spänningen är noll. En antennkrets spänning har både en plus- och en minuspol.

Dipolantenner är jordplanslösa

En 1/2-vågsantenn är en komplett elektrisk krets medan en 1/4-vågsantenn inte är det och behöver ett jordplan för att fungera. För att illustrera detta kan du tänka dig en speglande metallyta.

1-2-våg med jordplanOm vi ställer en 1/4-vågsantenn på en blank metall så ser antennen dubbelt så lång ut och då uppfattar den att den är en halv våglängd lång. I verkligheten behövs inte en blank metallyta men väl en metallyta som benämns som jordplan för att antennen skall komma i resonans.

Dipolantenner behöver inget jordplan, eftersom dessa får ström från mitten och består av 2 st 1/4-vågselement, de får därmed automatiskt sin egen plus-och minuspol.

Begränsa strålningen

Att använda en antennkabel med en dipol tar du för givet men för att inte antennen skall använda även antennkabeln som antenn, det vill säga att antennkabeln också sänder ut signalen, måste dipolantennen ha en så kallad balun mellan antennkabeln och antennelemenen. Balunen överför uteffekten från koaxialkabeln genom den balanserade antennkretsen utan att antennkabeln börjar fungera som en antenn. Köper du kvalitetsantenner så behöver du inte oroa dig över detta, normalt har alla antenner denna funktion från början. Beställer du en antenn direkt från en mindre nogräknad antenntillverkare så får du sannolikt sväva i ovisshet.

Strålningsmönster och karaktäristik

Dipolantenner lämpar sig väl både som antenner på antennmast eller på fordon som sprötantenner. Det vanligaste utförandet är emellertid kollinjära dipolantenner monterade på antennmast (här rekommenderas för åskskyddsegenskaper att antennen monteras en bit från antennmastens topp).

Dipolantennen är rundstrålande och från ovan ser strålningsmönstret ut som en åtta, sett från sidan är antennen rundstrålande.

Antennförstärkningen för en dipol är 1,76 dBi för en kort dipol och 2,15 dBi för en halvvågsdipol. Den starkaste modellen är en 5/4-vågsdipol med en antennförstärkning på 5,2 dBi, en längd som ger bra prestanda samtidigt som antennen då inte längre är i resonans.

Riktning och konfiguration

Dipolantenner kan monteras vertikalt, horisontellt eller i 45 graders vinkling. Detta kallas polarisation och bör matchas av alla antenner i systemet för att bibehålla bästa möjliga prestanda.

Dipolantennen används ibland som referens för att beskriva antennförstärkning eller dämpning i antennkablar då man använder termen dBd.

 • ComAnt D Dipolantenn

  ComAnt D dipolantenn

  En pålitlig dipolantenn, Completech Comant-D är framtagen för att stå emot vädrets makter och andra påfrestningar och utmaningar år efter år. ComAnt antennerna är vatten- och dammtäta och klassade...
  2 185,00kr3 755,00kr Ex.moms
 • GOA04 Väggantenn

  GOA04 Väggantenn

  En unik antenn för GSM, 3G och 4G som kännetecknas av en låg profil, låg vikt, hög miljötålighet och robust konstruktion samtidigt som den har hög antennförstärkning. En tålig...
  894,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök