skip to Main Content
LTE står för Long Term Evolution och är en standard för mobilt bredband via 4G, den just nu snabbaste standarden för routrar, smartphones och andra mobila enheter. LTE är ett registrerat varumärke som ägs av ETSI (European Telecommunications Standards Institute).

Vad är LTE och 4G

4G, den fjärde generationens mobilnät, togs framför att ersätta 3G och lovade initialt en anslutning med högre pålitlighet och snabbare anslutning än 3G, 10 gånger snabbare var vad som utlovades. Om vi skall försöka oss på en svensk översättning av 4G LTE så betyder det ungefär fjärde generationens mobilnät för långtidsutveckling. Många använder 4G och 4G LTE men det är inte samma sak.
Effektiv användning av spektrum

LTE inte 4G på riktigt

Internationella Teleunionen, International Telecommunications Union-Radio (ITU-R), som är ett FN-organ för informations- och kommunikationsteknik definierade 4G-standarden i mars 2008. Man bestämde att 4G skulle erbjuda hastigheter på upp till 100 Mbit/s vid mobilt bruk och vid stationärt bruk skulle 4G erbjuda hastigheter runt 1 Gbit/s. ITU-R har inte kontroll över implementationen av standarden vilket medförde att första versionen av fjärde generationens mobilnät inte erbjud ”riktig 4G”. Detta beror på att andra grupper, som 3GPP, arbetade med att ta fram standarder i samarbete med leverantörerna av hårdvara och därför var de första LTE-näten och många generationer LTE-nät därefter inte ”riktiga 4G-nät”.

Senare bestämde ITU-R att dessa tidiga LTE-nät ändå skulle definieras som 4G-nät och man har ändrat benämningen så de är riktiga 4G-nät.

LTE-advanced

LTE näten som finns idag som använder sig av en standard som kallas LTE-Advanced, som använder flera olika uppkopplingsvägar, och fyller de hastighetskrav som finns på marknaden.
lte inte riktig 4g

LTE-kategorier

LTE-standarderna i bruk idag tillhandahåller nedlänkshastigheter på 300 Mbit/s som max och upplänkshastihgeter på 75 Mbit/s. LTE har stöd för avsevärt högre hastigheter, hastigheter och hur många antenner som behöver användas definieras i LTE-kategorier som du kan läsa mer om här.

LTE har stöd för både frekvensdelningsduplex (FDD) och tidsdivisionsduplex (TDD) och i Sverige har vi stöd för både FDD och TDD beroende på frekvensband.

LTE-band

LTE-standardens frekvensområden omfattar en rad olika band, dessa band betecknas med både frekvensband och bandnummer, detta finns beskrivet i ett separat blogginlägg om <ahref=”https://www.induo.com/b/lte-band-mobilt-bredband/” title=”LTE-band”>LTE-band.

VoLTE -digitalprat

LTE-standarden stöder endast överföring av IP-trafik och har därmed inte stöd för tal eller röstsamtal. De allra flesta operatörer i Sverige använder sig av VoLTE eller Voice over LTE. Det betyder att det inte finns något krav på att bibehålla GSM eller 3G för röstsamtal på sikt. VoLTE har upp till tre gånger mer röst- och datakapacitet än 3G och upp till sex gånger mer än GSM.

LTE i 5G-framtiden?

Operatörerna ivrar 5G, men det finns fortfarande mycket att hämta ur LTE-näten. 5G är lanserat men vår bedömning är att LTE-näten kommer att vara en central del av mobilnäten åtminstone till 2025 eller bortom.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök