skip to Main Content
Radiomodem är trådlösa modem som används för överföring av data i trådlösa applikationer för kortare och länge avstånd på och under marken, i luften och till sjöss. Radiomodem finns i två utföranden, klassiska radiomodem som hanterar seriell kommunikation (RS-232 och RS-485) samt moderna radiomodem (radioroutrar) som är avsedda för IP-trafik.

Vad är radiomodem?

Vår radiomodemsleverantör SATEL har tillverkat och utvecklat radiomodem i mer än 30 år, modem som levererats i hundratusentals exemplar över hela världen. SATELs radiomodem återfinns i applikationer som ställer höga krav på tillgänglighet, till exempel i väderstationen på Mount Everest, vid kärnkraftverk, i professionell motorsport och på flygplatsers landningsbanor. Radiomodem används ofta för kommunikation i kritiska system. I vattenverket ser modemen till att anläggningen styrs på rätt sätt, att Botniabanan blev rak, tredje banan på Arlanda platt och att Öresundsbron byggdes på rätt plats, det är ett par exempel på vad radiomodem används till i praktiken. Låt oss berätta mer!
privata radionät är säkrare

Obemannad bil styrs med radiomodem i 240 km/h

Ingenjörerna ville ha en bil där de kunde göra tester under samma förutsättningar och med samma parametrar om och om igen. Något ingen människa kunde göra. Ur den ambitionen föddes idén om en VW Golf som styrd av en dator kan köra på samma sätt om och om igen. I fronten på bilen sitter en laser som undviker en kollision och den exakta navigationen, med en noggrannhet på några millimeter, den står ett SATELLINE radiomodem för.

Radiomodem levererar realtidsinformation till iPhone

Med Skånetrafikens applikation till iPhone kan du direkt i telefonen kan se om bussen är försenad när du skall åka hem. Genom att registrera dig på Skånetrafikens hemsida kan du lägga upp dina vanliga resvägar och snabbt komma åt information om när nästa avgång äger rum baserat på dina resvanor eller GPS position. Eventuella trafikavvikelser presenteras i realtid i din telefon, är en buss försenad så kan du se hur mycket försenad den är och vilka alternativa avgångar som finns. Den realtidsöverförda informationen i Skånetrafikens nät överförs i huvudsak via SATEL radiomodem. Applikationen bygger mycket på SATELmodemens pålitlighet och levererar realtidsinformation direkt ned i din telefon.

Korta och långa avstånd inga problem

SATELs produkter erbjuder en pålitlig länk för både kort- och långdistanskommunikation. Radiomodem och radioroutrar används i egna radionät, oberoende av operatörernas nät kan du istället bygga nät helt efter egna krav på tillförlitlighet och latens i dataöverföringen. Privata radionät ger möjlighet att överföra data över en punkt-till-punkt eller punkt-till-multipunktlänk.
Trådlöst som fungerar även vid tufft väder

Flexibel teknik

Som du förstår kan du kan skapa ditt eget oberoende radionätverk som inte har några överraskande kostnader för dataöverföring. Du kan dock också använda ditt oberoende nätverk som backuplösning för anslutning via mobilnäten, fiberoptiska nät eller andra kommunikationslösningar. I vissa fall kan angränsande tekniker utnyttjas för att dra nytta av de bästa egenskaperna hos respektive teknik.

Hur långt når man?

Hur lång sträcka du når med radiomodem varierar beroende på överföringseffekt, antenntyper, masthöjder och terräng. På landsbygden kan ett 1 W-radiomodem med fri sikt nå över 20 km och till och med upp till 50 km i idealiska situationer. I tätort eller storstadsområden kan motsvarande räckvidd variera från flera kilometer till över 10 km. Med ett 35 W-radiomodem kan man istället nå upp till 100 km räckvidd, allt beror på hur terräng och installation ser ut. För att nå ändå längre kan man använda ett radiomodem som en repeaterstation och nå bortom ovanstående riktlinjer.

Stor nytta

Radiomodem används i applikationer gemene man sällan ser, de ger vardagsnytta för medborgare som genom pålitlig kommunikation kan få trygg leverans av el- vatten och avlopp, en infrastruktur som fungerar och mindre påverkan på vår miljö.

Radiorouter

5W radiomodem med display SATELLAR XT 5 RCHögeffektsradiorouter med ethernet. Router med bra prestanda, hög hastighet och bevisat pålitlig.

SATELLAR radiorouter

SATELLINE-EASy

SATELLINE-EASyKlassiskt radiomodem med 70 MHz frekvensområde, robust och kompakt radiomodem för seriell kommunikation.

SATELLINE-EASy

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök