skip to Main Content

Nätverksswitch med ethernetportar

Om du har hittat hit beror det förmodligen på att du har ett visst intresse av kommunikation och nätverk, då har du säkert hört uttrycken switch och router. Här kommer vi att förklara vad en switch används till och vad den har för funktioner att fylla i ett nätverk.

Nätverkswitch eller router?

En router har ofta ett begränsat antal nätverksuttag och det är där switchen kommer in. Switchen fungerar förenklat som ett grenuttag för nätverk.

Switchar finns med två olika hastigheter på nätverksporten, de finns i 100 Mbit/s-utförande och 1 Gbit/s-utförande (även kallade gigabitswitchar). För högsta hastighet måste båda portar på nätverkskabeln ha den högre hastigheten, det vill säga om allt kopplas till en router med 100 Mbit/s port så kommer hastigheten utåt vara maximalt 100 Mbit/s oavsett nätverkets hastighet.
snabba nätverksswitchar
En switch har ingen möjlighet att kommunicera med externa nätverk som internet, då behövs en router. Switchen har inte någon möjlighet att hålla koll på att trafiken på nätverket som kommer från internet skickas till rätt enhet, den har heller ingen möjlighet att bestämma om de datapaket som sänds på det lokala nätverket är avsedda för enheter utanför det egna nätverket, det är funktioner som kan lösas av en router eller gateway.

Så här fungerar en switch

Enkelt nätverkSwitchar används för att koppla samman flera nätverksenheter med varandra, dessa kan vara datorer i kontorsnätverk men även övervakningskameror, skrivare och i industriella nätverk kan det handla om PLC-utrustningar, industridatorer eller operatörspaneler. Att koppla en enhet till en switch innebär att man kopplar en nätverkskabel mellan enheten och switchen. Denna kabel kan vara en fiberkabel eller kopparkabel. Att koppla samman enheter med en switch gör det möjligt för dem att utbyta information med varandra. För att sen utvidga nätverket kan man koppla ytterligare en switch kopplad till switch för att utöka antalet nätverksportar.

Switchen är dock inte en dum enhet, utan den kan styra datatrafik mellan olika noder i nätverket samtidigt som den håller reda på vilka nätverksenheter som sitter var, det gör att switchen bara skickar information till det nätverkssegment den sitter på, annars skulle nätet fyllas med trafik så fort någon enhet skickade data. Rent tekniskt arbetar switchen arbetar på lager 2 i OSI-modellen vilket gör att den använder MAC-adresser (Media Access Control) för att ta beslut om på vilken port den data skall skickas ut på.

Fiber eller koppar?

För att använda fibernät behöver man speciella fiberkablar och rätt anslutningar på switchen, för vanliga kopparnätverk använder man sig av kopparkablar med RJ45-kontakter. Kopparkablar finns i två utföranden, UTP (oskärmad) och FTP (skärmad). De vanligaste typerna av fiber är singlemode och multimode där skillnaden ligger i tjockleken på kärnan vilket möjliggör olika avstånd. Singlemode är främst avsedd för långa sträckor och multimode i lokala nät. Idag installeras singlemode nästan uteslutande.

Fibernätverk

Power over Ethernet

En hel del switchar, framförallt professionella enheter, har Power over Ethernet, detta innebär att både elektrisk kraft och data kan skickas samtidigt över en och samma nätverkskabel. Detta betyder enklare installation eftersom en nätverksenhet kan strömförsörjas och länkas samman med omvärlden genom en enda kabel.

Det viktiga att ha koll på är att PoE-switchen inte överbelastas. PoE-switchars maximala strömuttag brukar anges med ”guarantee per port” eller ”total power budget”. En switch med ”guarantee per port” garanterar ett viss effektuttag per port och en med ”total power budget” har ett maximalt strömuttag fördelat på samtliga portar på switchen. Ett korrekt dimensionerat nätverk med PoE-enheter skall fungera även vid olika temperaturer och ha en viss marginal. Ibland uppstår instabilitet till följd av hög belastning eller temperaturförändringar då är det bra att redan från början ha designat in en marginal.

Power over ethernet

Managed switch eller unmanaged switch

En unmanaged switch gör det möjligt för Ethernet-enheter att kommunicera med varandra automatiskt på nätverket utan att på något sätt styra trafiken eller övervaka om nätverket fungerar utifrån. En managed switch är en mer komplex nätverksenhet som erbjuder många fördelar i form av styrning av trafiken och konfiguration av nätverket.
Managed switchar
Managed switchar har ofta en avsevärt större kapacitet än oövervakade switchar eftersom de ofta bygger på en bättre arkitektur. Samtidigt behövs det en också en skicklig nätverksadministratör eller tekniker för att maximera prestanda. Med en managed switch kan nätverkets ägare ha full kontroll över nätverket och all trafik som rör sig på nätverket. Managed switchar har i allmänhet stöd för SNMP (Simple Network Management Protocol), vilket gör det möjligt att övervaka statusen för samtliga anslutningar och ge tillgång till statistik som trafikgenomströmning, nätverksfel och varje ports status.

Anlita någon som vet

Att göra rätt val av switch beror på din situation, vi är specialister på nätverk för krävande miljöer och erbjuder bara nätverksprodukter som håller hög kvalitet. Helt enkelt för att du skall kunna lita på dem och sätt få ett optimalt fungerande system.

  • Out of Stock
    MLiS MLB-E4101-5

    MLiS MLB-E4101-5

    MLB-E4101-5 är marknadens kanske tåligaste instegsswitch för krävande industriella nätverk och ger en pålitlig nätverksuppkoppling även om miljön är krävande. 5 portar brett temperaturområde bra miljötålighet brett...
  • MLiS MLB-E4102-5-F

    MLiS MLB-E4102-5-F

    MLB-E4102-5-F är en switch med fem portar, fyra för vanlig nätverkskabel, en för fiberanslutning (kräver separat beställning av SFP). Switchens robusta konstruktion passar i industriella nätverk och fastigheter där...
  • Lantech IES-0005T

    Lantech IES-0005T

    5-portars 10/100 Mbit/s ethernetswitch. Vår instegsswitch med redundant spänningsmatning och ett brett matningsspänningsområde. Kan spänningsmatas från två olika strömkällor med automatisk fail-over. 5 portar Instegspris IP30-kapsling Dubbel spänningsmatningsingång
    1 044,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök