skip to Main Content
Vi har tagit temperaturen på vad som händer i LTE-näten den närmaste tiden enligt vår bedömning. Eftersom debatten länge präglats av täckning är det där krutet kommer läggas under årets inledning enligt vår bedömning, samtidigt erbjuder andra frekvensband goda möjligheter till yttäckning.

Hög hastighet för LTE

Ökad hastighet får vänta

LTE-advanced ger snabbare hastigheter och här har utvecklingen har gått snabbt, för ett år sedan fanns tekniken bara utbyggd i Sydkorea. Svenska operatörer ligger dock lågt med uppgraderingen till den snabbare LTE-standarden LTE-avanced. Enligt en nyligen släppt statistik har 49 nät i 31 länder uppgraderats till LTE-advanced, inget nätverk i Sverige finns dock med i statistiken.

Utbyggnaden av nät med LTE-Advanced var en stor trend bland operatörer under 2014 och 30% av världens operatörer investerar för närvarande i LTE-Advanced utbyggnader eller tester. Om man ser statistiken utifrån i vilka länder LTE-Advance testas eller projekteras så lär 107 operatörer i 54 länder stå i startgroparna, det gör att 156 av världens 360 LTE-nät har eller sannolikt kommer kunna presentera LTE-advanced under överskådlig framtid. I Sverige finns idag bara ett nätbolag, Net4Mobility, som ägs av Tele2 och Telenor som testar LTE-advanced. LTE-advanced kategori 6 skall kunna ge överföringar på 300 Mbit/s och tillverkare som Huawei förväntar sig är att tekniken börjar byggas ut under året av samtliga operatörer.

Telia har till lanserat LTE-advanced i begränsad omfattning i Baltikum och Finland. Men i Sverige verkar Telias mål för året snarare vara att bygga yttäckning i Sverige än att uppgradera nätet till den snabbaste tekniken.

700 MHz erbjuder stor potential

Globalt finns 373 miljoner abonnemang med möjlighet att ansluta till ett LTE-nät och LTE-utbyggnaden går som sagt snabbt, 2014 lanserades 96 nya LTE-nät. Globalt sett är 1 800 MHz den mest använda LTE-frekvensen men en intressant frekvens med möjlighet till täckning över i stort sett hela världen är 700 MHz, 42 länder har allokerat eller på annat sätt ställt sig positiva till utbyggnad av 700 MHz-bandet, dessa marknader omfattar 3,7 miljarder människor, en betydande marknad med andra ord.

LTE på 450 MHz?

En annan utveckling som vi följer med intresse är LTE på 450 MHz. Net1 menar att ett teknikskifte till LTE på 450 MHz kan vara så nära som ett halvår till ett år bort. Tekniken för att införa LTE i 450 MHz-bandet finns redan idag och det finns även hårdvara på marknaden inom en snar framtid. Med tanke på den mycket goda täckningen på 450 MHz‐bandet skulle införande av LTE kunna främja utveckling av landsbygden och en tillväxt i landet även utanför storstad.

Slutsatsen är att 2015 är yttäckningens år initialt men att vi redan under hösten 2015 kommer att hungra efter mer hastighet i näten.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök