skip to Main Content
Tappad nätverksanslutning kan vara extremt kostsamt, hur kostsamt det är beror på din verksamhet så klart, men de flesta organisationer får en betydande kostnad för dessa typer av avbrott. När vi analyserade vår egen data kom fram till att fasta nätverksanslutningar går ned i snitt två gånger per vecka och 10 minuter vid varje tillfälle, mer om detta nedan.

Att driftavbrott kan vara dyra var något vi konstaterade tidigare när vi analyserade av elavbrott kan kosta företag. Naturligtvis kan samma parallell dras vid en tappad nätverksanslutning. En kostnad som kan undvikas genom smart nätverksplanering.
undvik svaga länkar

Vad kostar ett nätverksstopp?

Det finns många olika siffror att tillgå från olika undersökningar. Vi skulle säga att detta beror helt på verksamhetens art eller storlek men vid undersökningar av exempelvis Gartner så nämns siffror runt 50 000 SEK/minut. Om du då drar parallellen med siffran ovan så förstår du att det handlar om att en större verksamhet riskera förlora 500 000 på ett avbrott i 10 minuter, något som vår undersökning pekar på inte är ovanligt.

Detta är emellertid bara ett genomsnitt som du förstår, och detta varierar kraftigt baserat på ditt företags storlek och bransch. Kostnaden för varje avbrott påverkar varje företag på olika sätt, så det är viktigt att beräkna den exakta ekonomiska effekten.

Din branschs genomsnittliga kostnad för driftstopp beror på många olika faktorer. Intäktsförlusterna varierar beroende på bransch, avbrottets längd, hur många personer som påverkas, när avbrottet äger rum och så vidare. Förlusterna per timme är betydligt högre för företag som har dataöverföring som behandlar transaktioner, som banker och detaljhandel. Här kan man snabbt räkna ut hur många tusentals kronor ett avbrott kostar.

Ett avbrott kostar inte bara i minskad inkomst, det ger plötsliga avbrott i verksamheten samt så tar det tid att lösa problemet och tid att få tillbaka fokus. En studie av University of California, Irvine, nämner att det tar 23 minuter att återfokusera och få igång verksamheten efter ett avbrott. Så även om du ”bara” har två 10 minuters avbrott i veckan så lägger du sannolikt mer än en timme bara på felsökning och att komma igång igen. För en mindre organisation är detta lätt att räkna ut vad kostnaden blir i kostnad, men om du har många anställda eller om din verksamhet blir helt stillastående, ja då blir detta en häpnadsväckande siffra.
upptid att räkna med

Plötsliga och oförutsedda avbrott

Organisationer i dag är alltmer beroende av uppkoppling och tillgängligheten till omvärlden. De största konsekvenserna av tappad uppkoppling är förlorade intäkter, förlorad produktivitet, skador på varumärket och försämrad service. Trots de ansträngningar som investeras löpande i att göra vår infrastruktur så robust som möjligt sker ändå avbrott. De vanligaste orsakerna är nätverksfel, nätverksbelastning, kabelbrott, maskinvarufel, misslyckad firmwareuppdatering och strömavbrott anser vi. Många av dessa faktorer går att bygga bort genom smartare hårdvara, backuper och redundanta lösningar.

Hur många nätverksavbrott är normalt?

Att kunna ta ställning till om man behöver en nätverksbackup, exempelvis en 4G-router som backup till sitt fasta nätverk handlar om att ta reda på hur ofta man råkar ut för avbrott. Statistiskt är det som vi skriver ovan, två avbrott per 10 minuter vardera som vi har sett som genomsnitt, dessa siffror kommer från vår tillverkare Encore Networks.

Statistik på tappad nätverksanslutning

För att få fram statistiken ställde vi frågan hur ofta en 4G-router får ta över från en fast uppkoppling när 4G är backup till WAN. Encore Networks analyserade anonymiserad användardata och valde ut användare med:

Enheter som varit online de senaste 60 dagarna med drifttid på minst 80%
Drifttiden för WAN-porten skall vara över 50% av tiden
Fördelning WAN vs 4G, minst 60% WAN så att det inte en router som använder 4G som primär uppkoppling.

Baserat på detta har man analyserat hur många gånger enheten bytte från WAN till 4G och hur lång tid man varit uppkopplad på 4G. Encore Networks kom fram till att det handlar om att man två gånger per vecka med 10 minuter per gång i snitt går över från WAN till 4G.
Rusta för nätverksavbrott
Du skall kanske inte lita på medelkostnaderna utan beräkna vad en tappad anslutning kostar ditt företag. Samtidigt, i medeltal tappas en fast internetuppkoppling 2 x 10 minuter per vecka. Även om du känner att det inte stämmer för dig, räkna ut vad 10 minuters tappad uppkoppling skulle kosta, och när du är klar med kostnaden så hör du av dig till oss för att se vad en lösning på ditt problem skulle hamna på. Vi vågar påstå att vi allt som oftast kan leverera nätverk med backup till ett pris som lönar sig.

Lösningen för fasta nätverk

Genom att dubblera befintliga fasta internetanslutningar med 3G/4G-routerteknik och installera en kraftfull, övervakad router kan säkerheten väsentligt höjas. Encore Networks, som gjorde studien ovan, har kunder som Burger King och Seven Eleven som använder företagets routrar som failover om det fasta nätet avbryts. Denna dubblering av uppkoppling har visat sig vara mycket effektiv. I ett fall skadades en lokal fiberanslutning under vägreparationer och slog ut lokalbutikens internetanslutning i tre dagar. Butikens anställda märkte aldrig att det hände, anslutningen via mobilnäten som tillhandahålls av Encore-routern höll verksamheten igång hela tiden.

Anslutningen via mobilnäten gör det möjligt för att få verksamheter att omedelbart få igång en uppkoppling. Ledtider för markbundna anslutningar är ofta veckor eller månader borta och ofta en verklig show-stopper för de flesta verksamheter. Genom att använda mobilnäten som en primär anslutning tills fasta anslutningen blir tillgänglig gör att man omedelbart kunde komma igång med affärsverksamheten istället för att missa intäkter. Väl installerad finns routern där som backup.

Encore Networks routrar ansluter till ett 4G-mobilnät och säkerställer att företag kan fortsätta sin verksamhet även under tappad dataanslutning via fast internet, ADSL eller fiber. Routerns automatiska återställning fortsätter att hålla kommunikation, tjänster och kreditkortsintäkter flytande.
Backup via mobilnäten

Krångelfritt och autonomt

Genom en flexibel övervakningsmjukvara, i detta fall Encore Networks EnCloud, så kan routern hålla igång uppkopplingen själv medan molntjänsten håller koll på om något blir fel. Om uppkopplingen avbryts eller störs, kan den som är driftansvarig få ett meddelande omgående om något händer. Dessutom kan routern utföra en serie olika kommandon för att återställa uppkopplingen.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök