skip to Main Content

En stadig vakthund

Har du undrat varför vi säger om och om igen att industriella 3G och 4G-routrar är bättre än sådana du kan köpa över disk hos närmaste elektronikkedja? Du har kanske sett att vi skriver här och var att en proffsrouter watchdog, men vad betyder watchdog i en router i verkligheten?

Viktiga funktioner håller 3G- eller 4G-routern igång

Ett av skälen att att en industriell router har en stabilare uppkoppling är många interna processer som håller routern igång och dess anslutning till mobilnätet levande. De routrar och modem vi har för mobilnäten har en rad inbyggda funktioner för att hålla uppkopplingen vid liv. Tittar vi på Advantech B+B SmartWorx Conelroutrar finns ett par typer av funktioner som håller uppkopplingen igång.

Hårdvaruwatchdog

En funktion i routerns processor mäter varje sekund hur aktiviteten i routern är. Om fel upptäcks genom att processorn inte svarar kan denna Watchdog stänga av och slå på strömförsörjningen för hela routern. Denna funktion är aktiv automatiskt under drift och behöver inte aktiveras. Enda tillfället den är avaktiverad är under uppstart, då väntar denna funktion 50 sekunder tills processorn är igång och routerns funktion är som den skall.

Programvaruwatchdog

Routerns inbyggda mjukvara, firmware, innehåller två processer som säkerställer drift.

Mjukvara1. Först och främst finns en Watchdogprocess som kontrollerar att mjukvaran fungerar som den skall. Denna mjukvaruwatchdog för över information till hårdvaruwatchdogen om allt i mjukvaran inte fungerar korrekt. Om problem detekteras så återställs routern, det vill säga startas om.

2. Firmware innehåll en programvara som kontrollerar och verifierar att routern registreras i mobilnätet. Denna watchdog kontrollerar att routern är registrerad i nätet varannan minut. Om inte så startas 3G eller 4G-modulen om. Om den inte lyckas att återinitiera routern i nätet så slås routern efter fem försök av och hela routern startas istället om.

Ping håller uppkopplingen igång

Routerns firmware innehåll också funktioner som kan kontrollera anslutningen genom en ping-funktion. Då kan routern kontrollera att den har en anslutning till en extern IP-adress och automatiskt starta om om den tappar kontakten.

Automatisk omstart

Routern kan även automatisk startas om vid bestämd tid. Mobilnäten är använda för mobil kommunikation och det innebär att användare rör sig mellan celler. I en del operatörers nät kan en statisk enhet prioriteras ned om den inte rör sig mellan celler, den hamnar då längre och längre ned i listan över inloggade nummer på basstationen och vid för hög aktivitet loggas den ut. Detta undviker man enkelt genom att automatiskt starta om routern, exempelvis en gång per dygn. Genom att installera en enkel mjukvarufunktion i routern så kan man ställa in en tidpunkt när man vill att routern startar om.

SMS vid problem

Om routern tappar sin dataanslutning så kan routern skicka ett SMS vilket gör det enkelt att få reda på om det är några störningar. Tack vare att SMS och dataanslutning går via olika kanaler i mobilnäten så ökar driftsäkerheten i din installation.

Läs mer i vår kostnadsfria guide

Vill du veta mer om 3G- och 4G routrar så har vi sammanställt en översikt med nyttig fakta om allt du behöver veta om 4G routrar. Vi ger dig en rad teknikladdade sidor för dig som vill veta mer. Genom att ange din epostadress och ditt namn får du tillgång till informationen. (Vi kommer inte att använda din epost för reklamutskick utan för att kunna skicka information om nya uppdateringar.)Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att skicka ut den begärda informationen, vi kommer att använda den för att skicka dig uppdateringar av innehållet när nytt innehåll presenteras. Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected] Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att lämna din epostadress godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.

Back To Top
×Close search
Sök