skip to Main Content

Att utrusta ett fordon med en 5G-router erbjuder en robust lösning för att hålla fordon uppkopplade under färd, och med den snabba utbyggnaden av teknik har 5G-routrar för fordon börjat vinna terräng. Med vår omfattande erfarenhet inom fordonsrouters för 4G, vill vi dela med oss av insikter och råd för att välja rätt router för dina behov oavsett om du skall utrusta en personbil, lätt lastbil eller skogsmaskin, ambulans eller buss med 5G-uppkoppling.

5G router för oöverträffade prestanda i fordon

Fördelarna med en kraftfull fordonsrouter är många. Behovet av höghastighetsuppkoppling, oavsett om det är för kritiska kommunikationer eller passagerarunderhållning, kräver en router som kan hantera de unika utmaningarna i en mobil miljö. En 5G-router med dubbla SIM-kortplatser och hastigheter uppåt 1 Gbit/s erbjuder flexibilitet och tillförlitlighet. Optimera ditt val baserat på funktioner, budget och krav.

Satsa på en kraftfull fordonsrouter med 5G!

Multifunktionsroutrar har blivit ett populärt val för sin förmåga att konsolidera flera enheter i en. Dessa routrar erbjuder Wi-Fi, 5G-uppkoppling, lagringsmöjligheter, Power over Ethernet (PoE) för att driva externa enheter, sensorgränssnitt, GPS och fullt hanterbara switchar. Effektivisera ditt nätverk och minska underhållsbehovet genom att välja en allt-i-ett-lösning.

Täckningen i Sverige är bra men blir gradvis bättre. En router med en extern antenn kan utöka räckvidden ytterligare, säkerställande uppkoppling där signalen är svag. Det svenska mobilnätet är bra utbyggt längs de stora vägarna och även i många mindre orter är vägnätet prioriterat när operatörerna har byggt täckning. Genom att installera en fast 5G router med yttre antenn är det enkelt att koppla upp fordon även där täckningen är litet sämre, en antenn monterad på biltaket når helt enkelt längre.

När det gäller installation av 5G router i fordon så kan det handla om att man vill:
Ansluta en fordonsdator
Distribuera wifi till passagerare

Även om den gemensamma nämnaren är 5G-uppkoppling ser kraven något annorlunda utan mellan de två kategorierna medan några är gemensamma, låt oss börja med gemensamma egenskaper att titta på för att sedan ge några rekommendationer på lösning.

1. Varierande inspänning

Att montera en router i ett fordon omfattar ett brett spektra av fordonstyper, de har alla olika strömförsörjning och inspänning. En idealisk trådlös router för fordon bör kunna fungera med en 12/24 VDC-strömmatningsingång men kan behöva hantera 48 VDC för att leverera ström till PoE-enheter som fordonskameror ombord i passagerarutrymmen.

Fordons spänningsmatning är kraftigt varierande beroende delvis på att batterier laddas medan motorn är i gång och delvis på grund av stora strömuttag som sker momentant under start av fordonet. Detta leder till transienter, oren ström och varierande spänning bland annat.

För att undvika det rekommenderar vi att routern är fast installerad för att undvika att det blir glapp i anslutningarna, dessutom behövs en router som har bra spänningsstabilitet trots bristande strömmatning, det är en anledning varför du skall välja exempelvis någon av våra lösningar. Tänk också på om du har 12 eller 24 V system i fordonet routern skall användas i så att du kan välja en router som klarar rätt inspänning, även om de allra flesta idag klarar detta.

Dessutom måste routern ha ett inbyggt överspänningsskydd, utan detta kan routern skadas på grund av den instabila strömförsörjningen från fordonets elsystem, i synnerhet under fordonets start, annars kan detta leda till att hårdvaran skadas.

En router kan ha möljlighet till PoE-matning av andra enheter eller omvänt matas via PoE för att minimera kabeldragningen. Dessa typer av system kräver ofta 48 VDC. Routern kan behöva höja spänningen från 24 VDC till 48 VDC med andra ord. Enheten behöver också kunna ge ut en isolerad ström, utan de störningar som normalt finns vid strömförsörjning i fordon, så kraven som ställs är stora.

2. Vettig wifi

En, fem eller hundra klienter? Wifi-delen i 5G-routrar skiljer sig åt, en del klarar några tiotal användare och andra klarar många användare. De som klarar få användare har ofta en 5G-modul med integrerad och wifi, medan mer högpresterande litar på olika komponenter.

Det kan också finnas behov av att erbjuda en lösenordsskyddad passagerarinloggning (kundportal, accessportal) eller välkomstsida för till exempel taxiåkeriet eller lokaltrafikföretaget när passageraren surfar. Andra önskemål brukar vara att kunna ha en trafikbegränsning per användare och session, en fördela trafikkapaciteten mellan olika användare samt möjligheten att spärra olika tjänster och sajter. Många av dessa önskemål går att lösa med en proffsrouter för fordonsmontage!

3. Styra funktionen med tändningen

I normala fall stängs en ansluten routern av direkt när ett fordon stängs av eller står stilla en viss tid. Detta innebär att alla dataöverföringar kommer att avbrytas och alla anslutna PoE-enheter tappar också ström. En proffsrouter för har i bland lyxfunktionen att den kan aktivera routern styrd av tändningen med ställbar timer om tändningen slås av vilket gör att routern har fördröjd avstängning. Tändningsavkänning eliminerar alltså detta, en väldigt användbar funktion, framförallt i fordon som varutransporter där det är många till och frånslag av tändningen per dag.

Uppkopplade skogsmaskiner

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut. Uppgiften är att tillföra kunskaper, tjänster och produkter som bidrar till ett lönsamt, hållbart svenskt skogsbruk för att säkerställa viktiga samhällsmål. I sitt labb i Jälla utanför Uppsala så ville man testa på 5G att koppla upp en fjärrstyrd skogsmaskin via mobilnäten. I en barack i skogen så finns den senaste tekniken, stora skärmar, spakar och en bekväm sittplats. Från denna plats kan föraren av skotaren styra maskinen via 5G, utan att sitta i maskinen. Med hjälp av kameror kan både maskin och kran fjärrstyras trådlöst.

4. Flera operatörer

I många fordonsapplikationer önskar man sig kontinuerlig täckning och hög tillgänglighet, i sådana applikationer finns 5G routrar med dubbla SIM-kortsplatser, där routern växlar SIM om den primära operatören inte har täckning. Men det finns som alternativ roaming-sim för många operatörer, där routern växlar operatör vid dålig täckning. Dessa SIM-kort är utländska SIM-kort, men i stort sett alla operatörer erbjuder dem.

5. E-märkning

Vi rekommenderar att du i första hand väljer en e-märkt router för fast installation i fordon. En e-märkt router är anpassad och avsedd för fast installation i fordon och e-märkningen är ett kvitto på dess förmåga att ge stabil uppkoppling i alla lägen och som annan e-märkt elektronik i fordon är den säker att använda vid fast installation.

6. GPS

I kombination med ovanstående finns också ibland önskemål att man vill kunna se fordonets position och i många fordonsroutrar finns en GPS-mottagare integrerad i routern som kan användas för positionering lokalt i fordonet, för positionsrapportering till trafikledning när det gäller stora fordonsflottor eller för att få aktuell position via SMS. Våra routrar kan användas med färdiga positioneringslösningar eller integreras i tredjepartslösningar. Vi offererar gärna rätt lösning baserat på dina behov!

7. Alltid online

En router med inbyggd watchdog håller uppkopplingen igång och startar om routern om den tappar sin uppkoppling. En watchdog är en serie av funktioner som bevakar routerns status och startar om den utan att föraren bryter spänningen till routern.

8. Fjärrövervakning

En router kan fjärrövervakas via centrala plattformar som i stort sett alla tillverkare av proffsroutrar erbjuder för en mindre månadskostnad. Med fjärrövervakningsprogrammet kan allt från position till konfiguration utföras på distans. Även prestanda som tappade paket, latens i förbindelsen mm kan inhämtas via övervakningsprogrammen.

9. SIM-kort

eSIM är en möjlighet för större installationer i proffsroutrar, men i nuläget är det få som erbjuder det vid mindre volymer.

10. Säkerhet, säkerhet, säkerhet

Ökade nätverksattacker har blivit en kritisk fråga, särskilt för samhällsviktiga nätverk. Sätt dig in i scenariot att någon lyckas hacka och ta kontroll över ett kollektivtrafiksystem. Det är därför säkerhet är mycket viktigt i fordonsapplikationer. Att välja en router med brandvägg är viktig och säkra, krypterade tunnlar som VPN hjälper till att skapa en isolerad och säker anslutning. Detta är en av våra paradgrenar, vi hjälper dig gärna specifikt med dessa frågor.

11. Andra ingångar

Förutom de nyckelfaktorer som nämns ovan finns det specialfunktioner som gör routrarna enklare att använda och ger extra fördelar. Seriella portar, USB eller analoga och digitala ingångar? Dessa kan användas för att ansluta givare av allt från närvarodetektering eller inbrottslarm, till larm från alkomätare eller temperaturlarm. Vi kan i princip lösa det mesta!

Mobilt bredband kan användas till mycket. Vi hoppas att ovanstående tips väckte ditt intesse. Nedan hittar du några av de populäraste 5G-routrarna för fordon.

 • Teltonika TRB500

  Teltonika TRB500

  Teltonika TRB500 är en 5G gateway som är kompakt och aluminiumkapslad. TRB500 erbjuder både stabil uppkoppling och bra prestanda. TRB500 har en nätverksport med gigabithastighet. Gatewayen är en industriell...
  3 596,00kr Ex.moms
 • Teltonika RUTX50

  Teltonika RUTX50

  Teltonika RUTX50 är en 5G router med mycket väl tilltagen processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination med bra prestanda. Routern har...
  4 788,00kr Ex.moms
 • Advantech ICR-4453/ICR-4453W

  Advantech ICR-4453/ICR-4453W

  Advantech ICR-4453 är en 5G router med en snabb processor för applikationer som kräver hög hastighet och stabil uppkoppling. Routern har ethernetportar, seriella dataportar samt I/O-port. Routern är helt...
  19 157,00kr22 770,00kr Ex.moms

E-bok om routrarVill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök