skip to Main Content
Antennkablar finns i olika längder, tjocklekar och med olika kontakter. I detta inlägg kommer vi att fokusera på vad du behöver veta om antennkablar för att kunna köpa rätt kabel och lyckas på bästa sätt med installationen.

1. Välj rätt längd på antennkabeln

Mäta längd på antennkabelSjälvklart tänker du kanske skall man välja rätt längd. Men hur påverkar valet av längd din router eller modem? När en radiosignal färdas genom en kabel, förlorar den signalstyrka. Så ju kortare kabel desto mindre blir signalförlusterna givet att man jämför kablar av samma kvalitet. Här gäller det att balansera så att du får optimal längd på antennkabeln för att kunna upprätthålla en god signalkvalitet. Detta är en svår balansgång men tänk på att placera GSM-larmet, 3G modemet eller 4G routern så nära antennen som möjligt för att minska signalförlusterna. Det optimala signalmässigt är att montera enheten med sändaren intill antennen, i praktiken är det inte alltid möjligt men rent miljömässigt klarar de flesta av våra enheter att monteras i en antennmast i en kapsling nära antennen.

2. Välj rätt antennkabelkvalitet

Antennkablar finns i en rad olika kvaliteter och fabrikat. Det som är första du behöver tänka på är vilken frekvens du skall använda och hur mycket kabeln dämpar på den frekvensen. Skall du använda 4G i bebyggd miljö så kan operatören använda både 800, 900 och upp till 2600 MHz. 2600 MHz dämpar signalen avsevärt mer per meter än 800 MHz. Men vet du inte vilket band operatören kommer använda och din installation är i tättbebyggt område, utgå från att det är 2600 MHz som används.

50 ohmskablar är de vi arbetar med för trådlöst bredband och egentligen alla signaler som går både via mobilnäten eller privata radionät, dessa kablar är nästan alltid svartfärgade. 75 ohmskabel är ofta vit och den typ av kabel som används för TV-antenner och satellitmottagare, denna typ av kabel skall du inte använda, det kan vara direkt skadligt för din utrustning.

Ökande antennkabellängd mer signalförluster. Både signalförstärkning och förlust mäts i decibel (db) och det är en logaritmisk skala. Det innebär att en förlust på 3 dB innebär en försvagad signal med 2x! Att räkna ut rätt längd kan vara komplicerat, så då kan det vara skönt att veta att vi kan hjälpa dig med det helt utan kostnad!

3. Böj inte kabeln för mycket

Begränsa antalet böjarEn tunnare kabel är ganska så böjbar, vår LFK-kabel har en rekommenderad böjningsradie på 20 mm, så skall du böja kabeln 180 grader måste du ta hänsyn till att ha minst 40 mm utrymme för böjen. För LFKu är motsvarande siffra 50 mm, så där blir det 100 mm att ta hänsyn till om du vill böja kabeln i en 180 graders böj. Böjer man kabeln för mycket så kan den helt förlora sin karaktäristik.

4. Försegla kontakterna

Vatten är din värsta bov när det gäller antennkabelinstallation. Vatten i kontakten leder till att systemet slutar fungera efter en tid och i värsta fall till kortslutning i din utrustning. Eltejp, vulktejp eller limfylld krympslang över antennkontakterna är ett måste vid montering utomhus.

5. Håll nere antalet skarvar

Undvik skarvarVarje skarv dämpar signalen, tre skarvar kan försämra signalen så pass att du tar bort halva signalstyrkan. Detta är inte en optimal situation förstås så tänk på att köpa rätt längd på kabeln istället för att skarva många korta.

6. Längd vs monteringshöjd för antennen

Den svåraste ekvationen är att bestämma monteringshöjd för antennen och detta beror till största del på signalstyrkan. Ju starkare signal dess bättre, en enkel tumregel. Men hur tar man reda på fakta för att garantera att det blir rätt? Det bästa är att testa med den hårdvara du tänkt använda, de flesta av våra produkter för mobilnäten kan visa signalstyrkan i konfigurationsläge. Det näst bästa är program som finns för smartphones (OpenSignal och andra alternativ) där man kan se signalstyrkan med hjälp av mobilen. Tänk på att använda samma operatör som du tänkt ha i din installation och samma teknik, 3G eller 4G osv.

Telefonerna har inte anslutning för antenn så dessa kan bara användas som riktlinje för att visa om en plats (positionen på taket/fasaden och så vidare) ger bättre signal än den andra sidan av byggnaden. Ha litet tålamod med signalstyrkeavläsningar – dessa tar ofta 10 sekunder till en minut innan de stabiliserar sig.

När du är långt borta från en mobilbasstation gör höjden definitivt en skillnad. När du är nära basstationen blir det allt mer irrelevant. Det är alltid viktigare att hitta den optimala positionen än att montera antennen högt, men hittar du inte bästa signal på låg höjd så är det ofta att höja antennen som är steg två.

7. Tumregel för antennplacering

Installera på hög höjdSom tumregel är utomhus och högt en bra placering för antennen och något vi rekommenderar om hastighet och stabilitet är viktigt. Som alternativ två sätter du antennerna på eller vid insidan av ett fönster då fönster ofta dämpar ganska litet (är det energiglas så dämpar de dock värre än betong).

Värt att tänka på är att magnetfotsantenner ofta endast är för inomhusbruk liksom en del sprötantenner så dessa antenner skall du inte montera utomhus, byt då till en bättre antenn.

Välj rätt kabel!

Det var de sju viktigaste stegen för att välja rätt antennkabel, känner du dig fortfarande osäker? Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt kabel.

Utbildningsmaterial om antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är 32 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att skicka ut den begärda informationen, vi kommer att använda den för att skicka dig uppdateringar av innehållet när nytt innehåll presenteras. Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected] Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att lämna din epostadress godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.

 • LFK SMA Hane/SMA Hane

  LFK SMA Hane/SMA Hane

  Antennkabel med SMA-Hane kontakter, vår LFK lågförlustantennkabel vi rekommenderar för anslutning av routrar, modem och accesspunkter. Denna modell är avsedd att montera mellan en yttre antenn och en annan...
  176,00kr292,00kr Ex.moms
 • SMA Hona Chassie/SMA Hane 90° Vinkel

  SMA Hona Chassie/SMA Hane 90° vinkel

  Antennkabel för installation i kapslingar och skåp. Denna kabel är 30 cm lång, har två SMA-kontakter, en som är vinklad 90 grader för smidig installation och ett chassidon med...
  350,00kr Ex.moms
 • LFK Med TNC Hane Kontakter

  LFK med TNC Hane kontakter

  LFK antennkabel med TNC-hane kontakter, vår tunna lågförlustantennkabel som rekommenderas för anslutning av radiomodem, radioroutrar och 4G routrar med TNC-kontakt. Denna modell är avsedd att montera mellan modem eller...
  201,00kr412,50kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök