skip to Main Content
Antennkablar finns i olika längder, tjocklekar och med olika kontakter. I detta inlägg kommer vi att fokusera på vad du behöver veta om antennkablar för att kunna köpa rätt kabel och lyckas på bästa sätt med installationen.

1. Välj rätt längd på antennkabeln

Mäta kabellängdSjälvklart tänker du kanske skall man välja rätt längd. Men hur påverkar valet av längd din router eller modem? När en radiosignal färdas genom en kabel, förlorar den signalstyrka. Så ju kortare kabel desto mindre blir signalförlusterna givet att man jämför kablar av samma kvalitet. Här gäller det att balansera så att du får optimal längd på antennkabeln för att kunna upprätthålla en god signalkvalitet. Detta är en svår balansgång men tänk på att placera SMS-larmet, 4G modemet eller 5G routern så nära antennen som möjligt för att minska signalförlusterna. Det optimala signalmässigt är att montera enheten med sändaren intill antennen, i praktiken är det inte alltid möjligt men rent miljömässigt klarar de flesta av våra enheter att monteras i en antennmast i en kapsling nära antennen.

2. Välj rätt antennkabelkvalitet

KabelkvalitetAntennkablar finns i en rad olika kvaliteter och fabrikat. Det som är första du behöver tänka på är vilken frekvens du skall använda och hur mycket kabeln dämpar på den frekvensen. Skall du använda 4G i bebyggd miljö så kan operatören använda både 800, 900 och upp till 2600 MHz. 2600 MHz dämpar signalen avsevärt mer per meter än 800 MHz. Men vet du inte vilket band operatören kommer använda och din installation är i tättbebyggt område, utgå från att det är 2600 MHz som används.

50 ohmskablar är de vi arbetar med för trådlöst bredband och egentligen alla signaler som går både via mobilnäten eller privata radionät, dessa kablar är nästan alltid svartfärgade. 75 ohmskabel är ofta vit och den typ av kabel som används för TV-antenner och satellitmottagare, denna typ av kabel skall du inte använda, det kan vara direkt skadligt för din utrustning.

Ökande antennkabellängd mer signalförluster. Både signalförstärkning och förlust mäts i decibel (db) och det är en logaritmisk skala. Det innebär att en förlust på 3 dB innebär en försvagad signal med 2x! Att räkna ut rätt längd kan vara komplicerat, så då kan det vara skönt att veta att vi kan hjälpa dig med det helt utan kostnad!

Böja antennkabel

3. Böj inte kabeln för mycket

En tunnare kabel är ganska så böjbar, vår LFK-kabel har en rekommenderad böjningsradie på 20 mm, så skall du böja kabeln 180 grader måste du ta hänsyn till att ha minst 40 mm utrymme för böjen. För LFKu är motsvarande siffra 50 mm, så där blir det 100 mm att ta hänsyn till om du vill böja kabeln i en 180 graders böj. Böjer man kabeln för mycket så kan den helt förlora sin karaktäristik.

4. Försegla kontakterna

Vatten är din värsta bov när det gäller antennkabelinstallation. Vatten i kontakten leder till att systemet slutar fungera efter en tid och i värsta fall till kortslutning i din utrustning. Eltejp, vulktejp eller limfylld krympslang över antennkontakterna är ett måste vid montering utomhus.

5. Håll nere antalet skarvar

Varje skarv dämpar signalen, tre skarvar kan försämra signalen så pass att du tar bort halva signalstyrkan. Detta är inte en optimal situation förstås så tänk på att köpa rätt längd på kabeln istället för att skarva många korta.

6. Längd vs monteringshöjd för antennen

TäckningDen svåraste ekvationen är att bestämma monteringshöjd för antennen och detta beror till största del på signalstyrkan. Ju starkare signal dess bättre, en enkel tumregel. Men hur tar man reda på fakta för att garantera att det blir rätt? Det bästa är att testa med den hårdvara du tänkt använda, de flesta av våra produkter för mobilnäten kan visa signalstyrkan i konfigurationsläge. Det näst bästa är program som finns för smartphones (OpenSignal och andra alternativ) där man kan se signalstyrkan med hjälp av mobilen. Tänk på att använda samma operatör som du tänkt ha i din installation och samma teknik, 4G eller 5G osv.

Telefonerna har inte anslutning för antenn så dessa kan bara användas som riktlinje för att visa om en plats (positionen på taket/fasaden och så vidare) ger bättre signal än den andra sidan av byggnaden. Ha litet tålamod med signalstyrkeavläsningar – dessa tar ofta 10 sekunder till en minut innan de stabiliserar sig.

När du är långt borta från en mobilbasstation gör höjden definitivt en skillnad. När du är nära basstationen blir det allt mer irrelevant. Det är alltid viktigare att hitta den optimala positionen än att montera antennen högt, men hittar du inte bästa signal på låg höjd så är det ofta att höja antennen som är steg två.

7. Tumregel för antennplacering

Montera högtSom tumregel är utomhus och högt en bra placering för antennen och något vi rekommenderar om hastighet och stabilitet är viktigt. Som alternativ två sätter du antennerna på eller vid insidan av ett fönster då fönster ofta dämpar ganska litet (är det energiglas så dämpar de dock värre än betong).

Värt att tänka på är att magnetfotsantenner ofta endast är för inomhusbruk liksom en del sprötantenner så dessa antenner skall du inte montera utomhus, byt då till en bättre antenn.

Välj rätt kabel!

Det var de sju viktigaste stegen för att välja rätt antennkabel, känner du dig fortfarande osäker? Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt kabel.

  • LFKf Med SMA Hane/SMA Hona

    LFKf med SMA Hane/SMA Hona

    LFKf antennkabel med SMA-hankontakt och SMA-honkontakt. LFKf är en supertunn lågförlustkabel för antenninstallationer i fordon. Denna kabel är tunn och smidig vilket gör den lämplig för fordonsinstallationer och mobila...
    214,00kr256,00kr Ex.moms
  • TNC Hane/TNC Hane LFKu

    TNC Hane/TNC Hane LFKu

    LFKu ultralågförlustantennkabel med TNC-Hane och TNC-hane kontaktdon med krympslangsskyddade kontaktskarvar. Vår antennkabel LFKu är en litet tjockare antennkabel med mycket låg dämpning, en perfekt kabel för anslutning av radiomodem/radioroutrar...
    915,00kr3 427,00kr Ex.moms
  • N Hane/N Hane Lågförlustkablage

    N Hane/N Hane lågförlustkablage

    LFKu ultralågförlustantennkabel med N-hane kontaktdon, en litet grövre antennkabel med kontaktskarvar som är skyddade med krympslang. LFKu är en litet tjockare lågförlustantennkabel med mycket låg dämpning, en kabel anpassad...
    589,00kr735,00kr Ex.moms

Test av 4G antenner 2015Antennen och antennkabeln är två hårdvarufaktorer att beakta för att få så bra signalstyrka som möjligt. När det gäller 4G och 5G produkter är många intresserade av en antennkabel för längder runt 10 meter eller kortare.

För några år sedan beslöt vi oss för att göra ett praktiskt test för att se hur väl tillverkarnas specifikationer stämde med verkligheten. En annan viktig fråga var hur mycket man i verkligheten förlorar för varje adapterkontakt eller övergångsdon. Vi brukar säga 1 dB men stämmer det?

Vi beslöt att begränsa vårt test till kabellängden 5 meter och jämföra RG58, RG213 och vår LFK-kabel. Vi gjorde fälttester och mätte mottagen signal med en router från Advantech.

Dämpning ger bättre signal

Dämpning är något man inte vill ha i sitt system. Uteffekt mäts i decibel (dBi eller dBm/dBd) och watt (W). 1 W är lika mycket som 30 dBm, 2 W är 33 dBm. Skalan är logaritmisk och 3 dBd förstärkning motsvarar en fördubbling av uteffekten. Samtidigt ger 3 dBd dämpning i en antennkabel en motsvarande halvering av uteffekten. Anta att du har en sändare på 1 W (30 dBm), en antennkabel med 3 dBd dämpning och en antenn som förstärker 6 dBd. Den ur antennen utstrålade effekten blir 33 dBm eller 2 W. På samma gång är det värt att rikta blicken mot mottagningen. En mottagares känslighet, dvs förmågan att uppfatta signalen, mäts i dB och där är tumregeln, ju lägre desto bättre.

Jämför till exempel en antennkabel med 3 dB dämpning och en med 9 dB dämpning så blir skillnaden 6 dB. En 6 dB sämre kabel ger dig en halverad räckvidd ungefär.

Vad har du råd att förlora?

Det är alltid bra att designa nätet med en viss marginal eftersom årsstidsskiftningar bland annat påverkar signalen. De allra flesta moderna 4G och 5G produkter har stöd för att se signalstyrkan i konfigurationsmjukvaran. Jobbar du med professionella routers kan du se signalstyrkan i webläsaren, och vi rekommenderar att du inte går under -85 dBm i signalstyrka. Att ha en bättre signal påverkar ditt system positivt, du har en större marginal för störningar, hinder i vägen och så vidare. Så var rädd om hur många dB du tappar i antennkabeln.

Slutsats av antennkabeltesterna

Slutsatsen vi kom fram till vid våra tester är att det skiljer ungefär 6 dB dämpning mellan den bästa kabeln, RG-213, och RG-58 som hade högst dämpning. Vi noterade också att det är ungefär 1 dB dämpning i varje adapterkontakt, därför kan en RG-213 med adapterkontakter eller övergångsdon snabbt vara på samma nivå som LFK.

Vår slutsats är därför att för kabellängder upp till 15 meter så är LFK generellt det bästa valet. För generell kabeldragning, då finns inga anledningar att välja annan kabel än LFK.

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.



*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök