skip to Main Content
Många brottas med vilken 4G-router de ska välja. För den som har grundläggande behov brukar ofta blickarna fastna på Teltonikas sortiment som är budgetroutrar med bra prestanda. Men väl det beslutet är fattat så kommer nästa fråga, ska man välja TRB140 eller en ur RUTX-serien, en liten gateway eller en avancerad router.

Välj rätt 4G-router

I detta inlägg tänkte vi klargöra grundfunktionerna och hur man ska tänka och vem som ska använda vilken typ av router eller gateway i vilken typ av applikation.

TRB140 -gateway

Teltonika TRB140 nätverksportarTRB140 är en enkel gateway, i gränslandet mellan modem och router. Den har bara en ethernetanslutning för att koppla upp en enhet. Man kan också använda den via USB. Den har en antennanslutning vilket gör att hastigheten på den är lite mer reducerad än nästa variant, RUT240, RUT950 eller något i RUTX-serien.

TRB140 passar utmärkt om man har nån typ av maskin, vill koppla upp ett teknikrum, en fläktanläggning, en fastighet eller något med en enkel typ av överföringar. TRB140 är lika god tempklassad som de andra och man kommer klara tuffare klimat alldeles utmärkt.

RUT240 -instegsrouter

rut240 storlekOm man behöver lite mer prestanda, wi-fi eller dubbla nätverksportar ska man titta på RUT240 eller dess större syskon RUT950. RUT240 har dubbla ethernetanslutningar så man kan koppla två enheter till den eller använda den ena ethernettporten för att koppla till det vanliga fasta nätverket. Om fasta förbindelsen slås ut kan man fortfarande koppla upp sig med hjälp utav LAN-porten och 4G.

RUT240 är väldigt populär, många installerar den i olika applikationer där kunden kanske tillhandahåller nätverket men man har ett serviceåtagande där man ska garantera en viss uppkoppling och säkerhet. Då sätter man en RUT240 mellan sin utrustning och kundens nätverk. Även om kunden har ett bra nätverk kan man inte garantera att det alltid finns tillgängligt eller att det ändras. Därför sätter man routern emellan och har då en livlina ut på internet och kan vara uppkopplad hela tiden.

RUT240 har också dubbla 4G-antenner och en enkel antenn-anslutning. Man kommer upp i 70-80 Mbit/s med denna medan TRB140 ofta stannar runt 40 Mbit/s. Har man lite mer behov av nätverksportar eller snabbare wifi så rekommenderas att du tittar på RUT950 som har fyra ethernetportar istället.

RUTX-serien

teltonika rutx11 routerHar man ytterligare behov att koppla upp sig snabbt, eller via flera mobiloperatörer på en gång, då är RUTX-serien något att titta vidare på.

RUTX09 har fyra nätverksportar och alla är gigabit-portar så hastigheten räcker till alla enheter som ansluts. RUTX09 har en mycket snabbare processor än övriga vilket är bra när du ska göra avancerade saker med routern.

Så för den som behöver en uppkoppling där det ska gå snabbt, stabilt och det skall vara framtidssäkert finns RUTX09, X11 eller X12. Skillnaden är att RUTX09 har inget wi-fi medan RUTX11 har både wi-fi och bluetooth. RUTX12 delar de egenskaperna men har också dubbla LTE-moduler. Dessa kan användas till lastbalansering med flera LTE-moduler samtidigt för att få högre hastighet eller kanske framförallt för bättre stabilitet. Eller så kan man använda dem för fallback där den ena modulen tar vid om den första tappar sugen.

Om du har en enkel maskin, enkel process eller en nätverksport, väljer du med fördel TRB140.

För lite mer avancerade nätverksfunktioner där du behöver koppla upp ett fåtal enheter via wi-fi eller trådlöst nätverk, välj RUT240 som ger bra prestanda för pengarna.

Om du menar allvar och behöver ha det bästa som finns då är RUTX12 eller de andra i X-serien något för dig, om man ska begränsa sig till Teltonikas sortiment vill säga. Sen finns det många andra tillverkare också.

Fortfarande osäker? Kolla in vår genomgång i videon.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök