skip to Main Content
Wi-Fi Alliance har för att förenkla livet för de allra flesta infört nya namn på wifi-standarderna och istället för 802.11något så används istället Wi-Fi och en siffra. Wi-Fi 6 är alltså den nya benämningen på 802.11ax, något som förhoppningsvis skall göra benämningarna mer allmänt vedertagna och mindre tekniktunga.

Ax blir Wi-Fi 6

Alliance kallar det för Generational Wi-Fi®, som skall ge en konsumentvänlig benämning som tilldelas Wi-Fi-enheter baserat på generation. Wi-Fi-generationsnamnen skall ge tillverkare, producenter och slutanvändare en lättförståeligare beskrivning av både Wi-Fi-tekniken i en enhet och enhetens anslutning mot Wi-Fi-nätverket.
wifi förenklat
Wi-Fi alliance har så klart tittat på mobilnätens 3G, 4G och så vidare och försökt hitta en passande benämning för att förenkla. Det skall göra det enklare för gemene man att kunna se Wi-Fi-standardernas teknikutvecklingar och även differentiera olika enheters Wi-Fi-teknik. Dessutom kan vi anta att Wi-Fi alliance vill skapa en 5G-hausse. Vi har väl alla hört väldigt mycket om 5G de senaste åren i media men ganska litet om exempelvis 802.11ax.

Nya namn utan krusiduller

De nya mer användarvänliga generationsnamnen är Wi-Fi 4, Wi-Fi 5 och Wi-Fi 6 och dessa är att användas över hela Wi-Fi-ekosystemet. Generationsnamnen får inte ha versionsnummer som Wi-Fi 5.1 eller Wi-Fi Version 5.2, det får heller inte skrivas ut som Advanced Wi-Fi 5 eller liknande. Tidigare generationer av Wi-Fi, tidigare än Wi-Fi 4, kommer inte att tilldelas namn.

Tabellen nedan visar den nya numeriska benämningen jämfört med tidigare benämning.

Max standard enheten stöder Generation
802.11ax Wi-Fi 6
802.11ac Wi-Fi 5
802.11n Wi-Fi 4

Wi-Fi 6 -ny standard på gång

Wi-Fi 6 är när detta skrivs inte en klubbad standard. Tidiga utkast röstades ned två gånger av IEEE-kommittén, så fullständigt spikad, det förväntas hända under 2019. Som tidigare har leverantörer tagit saken i egna händer och lanserat hårdvaran innan standarden är spikad. Med tanke på att det kan ta upp till ett år innan hårdvara med en ny wifi-standard säljs över disk kan det alltså dröja fram till 2020 innan Wi-Fi 6 är lanserad på bred front.

Wi-Fi 6 fungerar på de existerande banden 2,4 GHz och 5 GHz och kommer även att använda andra band mellan 1 och 7 GHz när sådana finns tillgängliga. Den nya standarden kommer att använda både MIMO och MU-MIMO teknik, dessutom kommer OFDMA (Orthogonal frequency-division multiple access) för bättre spektrumanvändande. Genom användning av 1024-QAM modulation kan högre hastigheter erbjudas. Man räknar med att Wi-Fi6 skall ge 4 gånger högre hastighet, tidiga enheter visar en hastighet på 11 Gbit/s.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök