skip to Main Content

Allt pekar på att wifi blir det tredje benet för mobilnätens datatrafik. Under 2013 kommer det sannolikt att tas många steg mot att wifi blir en RAN-teknik (Radio AccessNet ) att räkna med. Tekniken kommer att vara en av tre tekniker för att ta hand om trafiken i mobilnäten jämte 3G och 4G (LTE).

Wifi blir mobilnätens avlastning

Anledningen att wifi kommer ta steget beror på att många faktorer faller på plats samtidigt, här är fyra av dem:

1. Wifi är etablerat och utbrett. I Kina är tekniken bevisat användbar där en stor del av mobilt bredband redan går via wifi.
2. Wifi är ekonomi för operatörerna. Det är en billig plattform att bygga på och den fungerar bra även i områden med mycket folk då den bara täcker mindre ytor vilket gör att cellerna kan byggas tätare.
3. Hotspot 2.0, passpoint, standarder klubbades i fiol som ger wifistandarden de viktiga egenskaper som roaming och automatisk inloggning som behövs för dess nya roll.
4. Stöd även för 5 GHz var något som infördes på allvar i smartphones förra året, stöd för wifi på två olika frekvensband är en förutsättning för genomslag. Dessutom är bandbredden enormt bra, wifi kan erbjuda upp till 500 MHz att jämföra med 3G som erbjuder 10-20 MHz i stora delar av världen.

Online via 3G och 4G

Data ökar trettonfalt

Enligt en nyligen presenterad undersökning kommer mobil datatrafik att öka trettonfallt under den kommande fyraårsperioden. 11,2 exabytes i månaden kommer vi inom fyra år skyffla fram och tillbaka i näten, en ökning som sägs bero på tillväxttakten för surfplattor, smarta mobiler och maskin-till-maskin tillämpningar.

Den prognos som målas upp är alltså en kraftig ökning av data i mobilnäten och måste hanteras på något sätt. Nya frekvenser för mobilt bredband är en väg, en annan är just lastbalansering via wifi. Problemet är bara att wififrekvenserna kan vara slut redan om fyra år. Det kan innebära att de fria frekvenserna för wifi plötsligen kan bli lika sega som dagens mobilnät kan vara när de är som mest nedlastade, är det den utveckling du tycker känns attraktiv i framtiden?.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök