skip to Main Content

Det här är ett blogginlägg som är ganska antenn-nördigt, men exakt skall vara exakt. Åtskilliga av oss kallar stora antenner med många spröt för Yagi-antenner. Men skall man vara petig så är det inte så, hade du använt ordet riktantenn så hade det varit korrekt. Men det är lätt att terminologin förslappas litet, som exempel, kopplar du upp ditt nätverk hemma till internet via modem eller router? Många säger modem men menar router. På samma sätt har Hidetsugu Yagis uppfinnings namn likställts med mångt fler riktantenner än vad som egentligen är Yagi-antenner.

Yagiantenn eller logperiodisk antenn?

Yagi-antennen, patenterad 1926, var revolutionerande och kunde rikta kommunikation med elektromagnetiska vågor i en riktning. När Hidetsugu Yagis arbetade vid Tohoku University skrev han flera artiklar som presenterade en ny antenn designad av hans kollega Shintaro Uda för den engelsktalande världen. Idag, snart 100 år senare, är antennen installerad i åtskilliga miljontals på byggnader över hela världen.

Det som vi nu skall komma till är att alla antenner som har många spröt och är riktantenner inte är en yagiantenn, utan ibland är det log-periodiska antenner som benämns litet felaktigt.

Yagiantenner

Yagi-antennen, som vi nämnde, uppkallad efter Mr Yagi, är en antenndesign som koncentrerar så mycket kraft som möjligt på ett antennelement eller en grupp små element. Det kännetecknas av direktorer (de mindre spröten framför det aktiva elementet) samt reflektorer som är spröten eller de vinklade elementen bakom det aktiva elementet. Alla dessa kallas passiva radiatorer. De fungerar som en koncentrerande lins för att göra en parallell med ljus. Genom att begränsa området som en antenn kan ”se” kommer mer signal till det mottagande elementet, som kan vara så liten som några centimeter hög.

Yagi-antenner finns i många storlekar och former men de fungerar alla på samma sätt. Fördelen med en äkta Yagi-antenn är dess förmåga att fungera mycket bra inom ett litet frekvensspann, vilket gör dem användbara för kanske framförallt radio, wifi eller för mobilnäten, men då endast på en frekvens.

 

yagiantenn sida
yagiantenn element

Logperiodisk antenn

Den logperiodiska antennen ser mycket ut som en Yagi-antenn, vi lovar, de flesta oinvigda kommer inte se det, men elektriskt är de helt annorlunda. I en riktig Yagi-antenn finns det vanligtvis ett litet antal element som gör jobbet, medan i en logisk periodisk antenn är varje av de horisontella elementen du ser faktiskt aktivaelement. Detta skapar ett stort frekvensomfång utan några luckor, vilket kan vara till stor hjälp vid mottagning av ett stort antal frekvensband. Detta passar då exempelvis i mobilnäten som täcker många frekvensband.

Nu börjar det som förvirrar. Logperiodiska antenner är vanligtvis ordnade på ett sådant sätt att vissa av elementen också är passiva radiatorer, vilket innebär att de hjälper till att studsa signaler till de andra elementen. Så i den bemärkelsen fungerar den logperiodiska antennen som en Yagi.

log-periodisk-antenn sida
log-periodisk-antenn element

Hybridantenner

Nu kommer det förvirrande, det finns antenner som är hybrider av Yagi och logiskperiodiska antenner. I framförallt marksänd radio och tv förekommer det antenner som kombinerar Yagi-antenn för UHF, och en logperiodisk antenn för andra band. Denna typ av hybrider var populära för flera årtionden sen och gjorde det möjligt att ta emot många band på en gång. Nu lär användningsområdet vara begränsat, så du behöver inte oroa dig för en hybrid i yagi-kläder. Om du undrar, ser de ut ungefär som bilden intill, det är svårt att hitta några bra bilder på dessa antenner, men detta är ett exempel.

Det enkla sättet att se skillnad?

De logperiodiska antennerna består ofta av två horisontella bommar med några centimeters avstånd och en skyddande kåpa i änden av bommen. Yagiantenner består ofta av en horisontell bom, dessutom kan en blandning av material vara mer vanligt förekommande som aluminium och plastmaterial i spröten. På bilden intill ser du tydligt vad vi menar.

logperiodisk-antenn bom

Vilket är bäst?

Det beror helt på hur du ska använda antennen. Skall du ha något som är bra på ett frekvensband, välj en Yagi, annars är det säkert en logperiodisk antenn du söker.

Är det ok att kalla det en Yagi ändå?

Ja i dagligt tal så kommer du undan med det, men om du vill glänsa på nästa videomöte så kan det ju vara snyggt med rätt terminologi!

 • GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

  GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

  Ett antennpaket med två antenner med hög förstärkning för 4G/5G (ej höga 5G-banden), en antenn som används när man har långt till basstationen och signalen är svag. Maströrsfästen i...
  1 599,00kr Ex.moms
 • GYA05 -riktantenn 4G/5G

  GYA05 -riktantenn 4G/5G

  Ett antennpaket med två antenner med hög förstärkning för 4G/5G-banden, ett prisvärt antennpaket som används när man har långt till basstationen eller signalen är svag. Maströrsfästen i metall medföljer...
  1 725,00kr Ex.moms
 • ComAnt Y++ Yagiantenn

  ComAnt Y++ yagiantenn

  Comant Y++ är en yagi med sex element och 10 dBi förstärkning. Antennen kan monteras på antennmast med dimension 35-60 mm. Antennen är konstruerad i tålig plast och aluminium,...
  3 985,20kr6 330,00kr Ex.moms
 • ComAnt Y+ Yagiantenn

  ComAnt Y+ yagiantenn

  Comant Y+ från CompleTech är en fyrelementsyagi med 8 dBi förstärkning, en kvalitetsantenn som tack vare låg vikt klarar både hård blåst samt snö- och is-beläggning. En antenn som...
  3 994,00kr5 563,00kr Ex.moms
 • ComAnt Y+++++ Yagiantenn

  ComAnt Y+++++ yagiantenn

  ComAnt Y+++++ är en riktantenn av yagityp med tolv element och 13dBi förstärkning. Antennen är UV-beständig och tillverkad i plast och aluminium. Antennen är miljötålig och klarar -40° -...
  6 343,00kr7 382,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök