skip to Main Content
I årets test av 4G-antenner har vi testat antenner i fem kategorier. Som tidigare utförde vi testerna i Telias 4G-nät, främst för att vi tidigare testat med denna operatör, vi utförde testerna på tre platser där vi kände till förutsättningar och prestanda sedan tidigare.

Våra testplatser

Stockholm nära basstationen (2 600 MHz)
Stockholms förorter med kuperad terräng och bebyggelse (2 600 MHz)
På landsbygden med 4,5 km till basstationen (800 MHz)

Antenntest för vem?

Vårt test är framförallt tänkt för dig som använder mobilnäten i professionella applikationer där routrar eller modem sitter fast monterade i apparatskåp, serverrum, driftscentraler och liknande. Vi valde därför att testa antennerna både monterade på fasad och inomhus.

Testa router med bredbandskollen
På 2600 MHz är det små skillnader mellan de MIMO-antenner vi testade. S100001, som du ser till höger, är den antenn som är litet bättre, anledningen är att den har en högre förstärkning och bättre riktverkan. Vid fri sikt eller närhet till basstationen spelar det mindre roll vilken antenn av de testade man väljer då hastigheten blir i stort sett densamma, men är man längre ifrån basstationen och inte har fri sikt så är S100001 bättre då den ger både bättre signal och prestanda. Med denna antenn fick vi 7-23% högre hastighet än andra antenner vi testade, ju sämre förutsättningar, desto större blev skillnaden gentemot andra antenner.

Även på 800 MHz var det små skillnader men MIMO-antennerna var överlägsna två separat monterade antennelement. Den bästa antennen när man har långt till basstationen är S100001 (som du ser till höger) då den lättare går att rikta mot basstationen.

Bästa MIMO-antenn

Antenn för panel och mastmontage
S100002 är den runtomstrålande antenn som är bäst allroundalternativ (se bild till höger). Det är en MIMO-antenn med två antennelement som ger en kompakt och lättinstallerad antenn. Antennen ger bättre prestanda på bägge banden jämfört med övriga runtomstrålande antenner vi testat. Antennen är ett bättre val än två separata antennelement, den är dessutom lättare att montera och passar bra på fasad eller antennmast. Prestandaskillnaden med antennen ovan är hårfin.

En annan väg att gå hade varit att satsa på två budgetantenner. Vi nådde ganska goda resultat även med billigare antenner men på 4G är prisskillnaden för låg att motivera ett sådant val, att välja två billigare antenner blir omständigare att installera, det blir en mer utsatt installation, och i slutändan, med arbetskostnad inräknat, sannolikt dyrare totalt sett.

Bästa runtomstrålande antenn

MIMO-antenn med 4G
När vi testade vår SmartFlex router så hade vi bra prestanda med de medföljande antennerna i fler situationer än vi hade anat från början, men antennerna monteras direkt på routern det blir inte en väderskyddad kombination om man vill ha antennen utomhus. Vanliga scenarion vid fast montage är att routern monteras utomhus i en kapsling, nära ett fönster eller i ett utrymme som helt saknar fönster.

Vi testade därför vad som hände när routern togs in i en byggnad och vi kunde se att signalen på både 800 och 2600 MHz droppar ganska snabbt inomhus vilket resulterar i sämre hastigheter. På 800 MHz fungerar LTE hyfsat inomhus medan det på 2 600 MHz snabbt blir så dålig signal att routern övergår till 3G. Lösningen för bättre prestanda är en extern antenn och även om vi bara drar ut en enkel antenn på utsidan av fasaden när routern är ett par meter in från fasad finns det avsevärda vinster att göra. Till och med vår enklaste utomhusantenn placerad på fasad ger 10 dB skillnad med 5 m antennkabel vilket i praktiken innebar att vår hastighet ökade med upp till 50% på 800 MHz och flera 100% på 2 600 MHz.

Nyckeln här är att ju längre man är från basstationen, desto svagare blir signalen och när man då placerar en router inomhus så blir signalen helt enkelt väldigt svag. När man är så på gränsen så gör en enkel fasadantenn skillnad, man kan med en enkel antenn fortfarande nå ganska bra prestanda. Väljer man en fasadantenn och den medföljande antennen som diversitetsantenn kan man få en förbättring. Även våra minsta, enklaste fasadantenner gör underverk. Men för att vara garanterad 4G och bra hastighet går det inte att bara dra ut en antenn och ha den andra bakom en tjock betongvägg, då måste bägge antennerna vara på utsidan av fasaden.

Antenn på maströr

Vilken är bästa antenn att satsa på givet en viss budget, det var utgångspunkten för test nummer fyra.

Bästa antenn för 500 kr?

Om jag har 500 kr att lägga på en antenn, hur väljer jag då?

Här rekommenderar vi då att välja två stycken av våra apparatskåpsantenner T014001 och montera dessa på fasad eller apparatskåp med routern inomhus eller väderskyddat i kapslingen.
Totalpriset för denna lösning är ungefär 390 kr + moms.

Apparatskåpsantenn

Apparatskåpsantenn

Bästa val för 1 000 kr

Om jag har 1000 kr att investera i en antenn?

Om du har precis 1000 kr att lägga så satsar du på två stycken S100004 med antennkabel. Sätt antennerna högt och fritt och routern väderskyddat.

Totalpriset för denna lösning är ungefär 990 kr + moms.

Runtomstrålande antenn

Väggantenn runtomstrålande

Bästa antennval för 1 500 kr

Antenner för 1500 kr, vad är bäst att välja då?

Har du 1500 kr att lägga så väljer du en S100001 med antennkabel, ett avsevärt bättre alternativ än ovanstående och ett steg du bör ta om du ändå skall investera i antenner.

Totalpriset för denna lösning är ungefär 1 490 kr + moms.

MIMO-antenn för mast/vägg

Antenn för panel och mastmontage
Vi jämförde tidigare antennkabelvinnaren YE50 med några andra alternativ med samma tjocklek och kvalitet. Slutsatsen är att det är så gott som oavgjort, vi har hittat en kabel som är något bättre som vi kommer att rekommendera parallellt med YE50, LFKS är handelsnamnet på denna kabel som är litet grövre än YE50.

Antennkabel

Bästa antennkabel för 4G

Vår rekommendation baserat på testerna är att alltid satsa på en yttre antenn om du inte har ett fönster att ställa routern i, även en enklare utomhusantenn kan ge mycket bättre prestanda än att montera allt inomhus. Så ut med antennerna, håll kabeln kort så kommer du få bra prestanda.

Så här gjorde vi testet

Vi genomförde testet på tre platser, på varje plats gjorde vi tre mätningar vid olika tillfällen med respektive antenn. Vad gäller hastigheten så varierar den över dygnet beroende på basstationens belastning, det är därför viktigt att påpeka att vi har baserat resultaten på ett medelvärde av tre tester. Vi har också valt samma antennkabelpar till alla antenner för att göra testet så jämnt som möjligt. Vi hade med oss dubbla exemplar av varje antenn för att kunna göra en referensmätning om något test inte verkade rimligt, dock behövde vi aldrig ta fram någon reservantenn.

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.



*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök