Våra testplatser
Stockholm nära basstationen (2 600 MHz)
Stockholms förorter med kuperad terräng och bebyggelse (2 600 MHz)
På landsbygden med 4,5 km till basstationen (800 MHz)
Antenntest för vem?
Vårt test är framförallt tänkt för dig som använder mobilnäten i professionella applikationer där routrar eller modem sitter fast monterade i apparatskåp, serverrum, driftscentraler och liknande. Vi valde därför att testa antennerna både monterade på fasad och inomhus.
Även på 800 MHz var det små skillnader men MIMO-antennerna var överlägsna två separat monterade antennelement. Den bästa antennen när man har långt till basstationen är S100001 (som du ser till höger) då den lättare går att rikta mot basstationen.
En annan väg att gå hade varit att satsa på två budgetantenner. Vi nådde ganska goda resultat även med billigare antenner men på 4G är prisskillnaden för låg att motivera ett sådant val, att välja två billigare antenner blir omständigare att installera, det blir en mer utsatt installation, och i slutändan, med arbetskostnad inräknat, sannolikt dyrare totalt sett.
Vi testade därför vad som hände när routern togs in i en byggnad och vi kunde se att signalen på både 800 och 2600 MHz droppar ganska snabbt inomhus vilket resulterar i sämre hastigheter. På 800 MHz fungerar LTE hyfsat inomhus medan det på 2 600 MHz snabbt blir så dålig signal att routern övergår till 3G. Lösningen för bättre prestanda är en extern antenn och även om vi bara drar ut en enkel antenn på utsidan av fasaden när routern är ett par meter in från fasad finns det avsevärda vinster att göra. Till och med vår enklaste utomhusantenn placerad på fasad ger 10 dB skillnad med 5 m antennkabel vilket i praktiken innebar att vår hastighet ökade med upp till 50% på 800 MHz och flera 100% på 2 600 MHz.
Nyckeln här är att ju längre man är från basstationen, desto svagare blir signalen och när man då placerar en router inomhus så blir signalen helt enkelt väldigt svag. När man är så på gränsen så gör en enkel fasadantenn skillnad, man kan med en enkel antenn fortfarande nå ganska bra prestanda. Väljer man en fasadantenn och den medföljande antennen som diversitetsantenn kan man få en förbättring. Även våra minsta, enklaste fasadantenner gör underverk. Men för att vara garanterad 4G och bra hastighet går det inte att bara dra ut en antenn och ha den andra bakom en tjock betongvägg, då måste bägge antennerna vara på utsidan av fasaden.
Vilken är bästa antenn att satsa på givet en viss budget, det var utgångspunkten för test nummer fyra.
Bästa antenn för 500 kr?
Om jag har 500 kr att lägga på en antenn, hur väljer jag då?
Totalpriset för denna lösning är ungefär 390 kr + moms.
Bästa val för 1 000 kr
Om jag har 1000 kr att investera i en antenn?
Totalpriset för denna lösning är ungefär 990 kr + moms.
Bästa antennval för 1 500 kr
Antenner för 1500 kr, vad är bäst att välja då?
Totalpriset för denna lösning är ungefär 1 490 kr + moms.
Vår rekommendation baserat på testerna är att alltid satsa på en yttre antenn om du inte har ett fönster att ställa routern i, även en enklare utomhusantenn kan ge mycket bättre prestanda än att montera allt inomhus. Så ut med antennerna, håll kabeln kort så kommer du få bra prestanda.
Så här gjorde vi testet
Vi genomförde testet på tre platser, på varje plats gjorde vi tre mätningar vid olika tillfällen med respektive antenn. Vad gäller hastigheten så varierar den över dygnet beroende på basstationens belastning, det är därför viktigt att påpeka att vi har baserat resultaten på ett medelvärde av tre tester. Vi har också valt samma antennkabelpar till alla antenner för att göra testet så jämnt som möjligt. Vi hade med oss dubbla exemplar av varje antenn för att kunna göra en referensmätning om något test inte verkade rimligt, dock behövde vi aldrig ta fram någon reservantenn.