skip to Main Content

Under åtta månader, perioden september 2011 till maj 2012 har vi haft ett radiomodem installerat utomhus för att dokumentera vilka påfrestningar ett radiomodem kan förväntas möta en vanlig svensk höst och vinter i Mellansverige. Radiomodemet av typen SATELLINE-EASy Pro är ett IP67-klassat radiomodem, det skall alltså tåla en del väder och vind.

Radiomodemet används bland annat som repeaterstation på byggarbetsplatser i temporära installationer. Vi försökte i vårt test att efterlikna en sådan situation och spände fast modemet med spännband provisoriskt runt en björk. Radiomodemet var stundtals spänningssatt, stundtals var det strömlöst, något som vi anser efterliknar den normala situation som radiomodemet arbetar under.

Modemet står pall för klimatet

Under de åtta månader modemet var uppmonterat har det fått utstå kyla, regn, stormar och snö. Hela testperioden har vi gjort löpande nedslag i dess verklighet i vår tumblr-blogg. Vi har sedan början av november skickat ett par bilder per dygn från en webkamera vi haft installerad på platsen.  Hela testet från start till slut har vi sammanställt i en film.

Vi har nu monterat ned radiomodemet och kommer att skicka det till fabriken för en fullständig genomgång. Vi har dock lättat på kåpan för att se hur elektroniken klarat vintern och vår okulärbesiktning visar att det klarat sig alldeles utmärkt.

Back To Top
×Close search
Sök