skip to Main Content

Net 1 har under hösten arbetat med sin uppdatering från CDMA-teknik till LTE-teknik, en ändring som ägde rum under åtta intensiva veckor. Själva bytet av teknik innebär att både kundernas hårdvara och operatörens basstationer på samtliga sajter måste bytas ut. Vi hade förmånen att medverka vid det historiska bytet av basstation mitt i centrala Stockholm. Längst upp på DN-skrapans översta våningsplan sitter Net1s basstation som när vi var där uppgraderades från CDMA till LTE.
Stockholm från DN-skrapan
Själva bytet går ganska snabbt, -vi har två timmar på oss men vi brukar klara det på cirka en timme berättar Henrik Nyström på PRG Sweden som är med i ett av de åtskilliga team som arbetar parallellt med uppgraderingen.
Byte av basstation på DN-skrapan

Gammalt möter nytt

VDn hos Net1, Linus JönssonBytet på DN-skrapan går till som på de andra sajterna, den nya basstationen förbereds vid sidan av den gamla basstationen och när allt är klart så kopplas den gamla basstationen ut och den nya kopplas in och konfigureras. Kunderna är utan uppkoppling max två timmar, ofta klarar man omkopplingen på halva den tiden. -Det är första gången någonsin i världen en operatör gör en sån här uppgradering, berättar Linus Jönsson VD på Net1. Att byta teknik och helt uppgradera nätet från basstation ut till slutkundsutrustning är förstås ovanligt men Net1 har förberett sig länge. Peter Borgfors som är CTO på Net 1 berättar att utrullningen av det nya nätet sker från två håll under åtta veckor och till sist möts man på mitten av Sverige. Nätet kommer att fortsätta trimmas in även efter att det att basstationerna är bytta, ett byte som kommer att vara klart i mitten av oktober. Själva bytet har planerats under lång tid, -ingen har gjort något liknande men det har gått förvånansvärt bra, berättar Linus Jönsson.

Med LTE-tekniken närmar sig Net1 nu andra operatörer -LTE innebär att vi får mycket mer valmöjligheter på modemsidan samtidigt som vi även kan presentera en rad nya tjänster som vi kan bygga inne i nätet för ökad kontroll och prioritering, berättar Linus Jönsson.

Det historiska bytet

Så är det dags för det historiska ögonblicket. Andrej Stohl som arbetar med installationen kopplar ur den gamla CDMA-basstationen från Ericsson. Klockan börjar att ticka. Reservkraften kopplas ur, fibernäverket kopplas ur, GPS-antenn och basstationsantenner likaså, dessa är det enda som används på den nya basstationen. Andrej arbetar målmedvetet med installationen och under tiden arbetar folk i andra änden med uppgradering av nätets inställningar i bakomliggande IT-system. Efter en dryg timme är vi klara. Basstationen är nu uppgraderad till LTE-teknik. Samma dag som vi är på plats i DN-skrapan uppgraderas även basstationerna i Kaknästornet och Nackamasterna, sedan fortsätter utrullningen norrut under ungefär en månad till.

Vi kunde följa hela processen med vår videokamera, se filmen nedan.

Spectre v3 LTE450

Conel Spectre V3Robust och snabb routerplattform för LTE450. Spectre är en riktigt vass router, fulladdad med egenskaper för säker kommunikation.

Spectre v3

LR77 v2 LTE450

LTE450 router i metallkapslingInstegsrouter för LTE450 med bra prestanda. LR77 v2 är en beprövad routerplattform som har bevisat sin pålitlighet om och om igen.

LR77 v2 router

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök