skip to Main Content

00-talet snart slut

Dags att summera 00-talet, inom den trådlösa tekniken har tekniska stormsteg tagits samtidigt som inte bara det tekniska vuxit rejält, trådlöst har dessutom blivit ett väletablerat inslag i varje människas vardag. 00-talet inleddes med en rejäl trögstart för trådlöst. Våren 2000 var tidpunkten för den så kallade Telekombubblan. Övervärderade företag tappade snabbt i värde, något var och varannan förståsigpåare menade var väntat. Men en bransch med stora möjligheter besegras inte så lätt.

Sett tillbaka de senaste åren kan vi konstatera att 00-talet är årtiondet när trådlöst kom att etableras som en stark teknik i många olika sammanhang. För att till fullo förstå den snabba utvecklingen så blickar vi tillbaka på utvecklingen av två tekniker som de flesta av oss kan relatera till, mobilnäten och trådlösa nätverk.

Mobilnätsutvecklingen
Året 2000 var det överföring via GSM data som gällde om man ville kommunicera mobilt. GSM modem kopplade till serieportar på datorer fungerade som trådlösa modem, ersättare till telefonmodem men med avsevärt långsammare hastigheter. I slutet av år 2000 lanserar Telia GPRS, en teknik som får fotfäste på allvar under 2002. 1 maj 2003 börjar trafiken i 3G näten med UMTS med operatören Tre i spetsen. Den 8 november 2006 fortsatte samma operatör med att lansera Sveriges första HSDPA nät och i slutet av 2008 lanserade Tre HSUPA med snabbare upplänk. I slutet av 2009 är HSUPA en stark teknik och under de sista dagarna på 2009 lanseras 4G tekniken, först ut denna gång i hela världen: Telia.

Trådlöst nätverk
Utvecklingen på 2,4 GHz bandet under 00-talet kan vi nog tacka för den snabba och breda acceptansen av trådlös kommunikation. I början av 2000 var den nykläckta 802.11b standarden med 11 Mbit/s gällande. Samtidigt så var flaskhalsen för de flesta anslutningen till internet då telefonmodem och ISDN var den gällande hårdvaruplattformen för kommunikation med omvärlden. I takt med den snabba bredbandsutbyggnaden ökade hastigheterna på bred front med lanseringen av 802.11g 2003 som gav oss 54 MBit/s i hastighet. Först för tre månader sedan lanserades den senaste standarden 802.11n i slutgiltig form efter att många tillverkare levererat snabb trådlös access i åratal byggd på utkasten till ovannämnda standard.

Summerar vi den trådlösa utvecklingen under 00-talet i ett par korta meningar så är det årtiondet när vi gick från telefonmodem och GSM data för att kommunicera med omvärlden till trådlöst bredband och snabb internetaccess via hotspots på stan eller mobilnäten. Vår livsstil har förändrats på många sätt med de möjligheter som den nya tekniken ger. Nu har vi bara ett par dagar kvar till 10-talet, 2010 alltså, när vi kan förvänta oss en fortsatt spännande och snabb utveckling av trådlös kommunikation!

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök