skip to Main Content
Teknik intresserar oss! Samtliga av våra produkter innehåller teknik och samtliga trådlösa produkter delar vissa vanliga frågeställningar som vilken antenn skall jag välja, vilken antennkabel rekommenderar ni.

Läs mer om tekniken runt våra trådlösa lösningar.

Nedan är ett urval av våra mest efterfrågade fördjupningar, om du inte hittar vad du söker så kontaktar du vår support direkt.

Teknik och fördjupning

Radiolänk tekniska prestanda

Radwins radiolänkarRadiolänkar eller bredbandslänkar, hur fungerar kommunikation, vad skiljer en professionell höghastighetslänk från en wifi-länk och vilka krav ställs på fri sikt? Detta är några av frågeställningarna vi besvarar när vi djupdyker i radiolänkar.

Mer om radiolänk

SATELLAR som brygga/bridge

SATELLAR bridge modeSATELLAR ethernetradiomodem kan konfigureras som brygga eller router, två olika scenarion som passar olika situationer för trådlös kommunikation via radiomodem. När skall man använda vad? Vi går igenom de mest grundläggande skillnaderna.

Brygga med SATELLAR

Anslut till SATELLAR radiomodem via wifi

Anslut till SATELLAR radiomodem via wifi Fjärrkonfigurera SATELLAR ethernetradiomodem via wifi för att underlätta installation och idriftsättning lokalt. Den ultimata radiomodemsplaceringen är så nära antennen som möjligt. Om det innebär att radiomodemet sitter 20 meter upp i luften kan konfigurationen underlättas om du har en wifi-anslutning, vi förklarar hur.

SATELLAR wifi

Trådlös ethernet för långa avstånd?

Trådlös ethernetVill du koppla ihop två enheter som kommunicerar via ethernet över längre avstånd finns en rad olika alternativ. Vi sammanfattar hur långt du kan tänkas nå med olika frekvensband och med hårdvara som radiomodem, ethernetbrygga och radiolänk. Välj rätt frekvens för att nå så långt du önskar, vi går igenom olika alternativ för trådlös ethernet.

Ethernet långa avstånd

4g router med extern antenn

Installera en extern antenn till 4G routerPå jakt efter en 4G router med extern antenn? I vår guide berättar vi allt du behöver veta för att få en väl fungerande uppkoppling. Så skall du installera en extern antenn till en 4G router? Läs vår guide först!

4G router extern antenn

VPN-uppkoppling och tunnlar Conel

Router med VPN-tunnelVPN och OpenVPN är två exempel på tunnlar för säker uppkoppling via internet. Att koppla upp en VPN-tunnel blir allt vanligare, men vad är egentligen en VPN-tunnel och vad skiljer PPTP och L2TP åt? Vi går igenom begrepp som GRE, VPN, IPSec och andra liknande termer, och hur du kan använda tunnlar med Conel routrar.

VPN tunnlar Conel routers

Redundant router med VRRP

Koppla samman routrar med VRRPMed VRRP kan man skapa en virtuell router av flera fysiska routrar. Detta är användbart om du vill ha flera kommunikationsvägar som backup med automatisk fail-over mellan till exempel ett eget radionät och mobilt bredband. I kombination med en snabb router kan detta rädda uppkopplingen vid störningar.

Routrar med VRRP

Expansionsportar SmartFlex/Spectre v3

SmartFlex RoutrarSmartFlex router har en rad olika tillval vid leverans som RS-232, RS-485 och extra ethernetportar. De olika funktionerna kan endast beställas från fabrik och modulerna ger möjlighet att utöka routerns användningsområde.

Expansionsportar SmartFlex

PoE i Conel SmartFlex v3 router

Power over Ethernet i Spectre v3Conels SmartFlex LTE routrar har stöd för Power over Ethernet. Tack vare detta kan du antingen driva en nätverkskamera eller spänningsmata routern via ethernet.

PoE SmartFlex

Montera expansionskort Conel v2

montera expansionsport i routerMontera expansionskort i Conels routrar i v2-utförande. Så här går det till steg för steg när du monterar expansionskort eller expansionsmoduler i Advantech B+B SmartWorx routrar i v2-utförande.

Montering

Ställ in wifi rätt i Conel-router

Konfigurera din Conelrouters wifiRoutrar från Advantech B+B SmartWorx kan beställas med wifi men du behöver konfigurera den för att komma igång. Här går vi igenom vanliga fallgropar vid konfiguration av wifi-funktionen.

Wifi i router

4G router med GPS från Conel

Router med inbyggd GPSEn inbyggd GPS i routrarna UR5iv2 och LR77v2 i fullversion gör det möjligt att avgöra ett objekts position och rapportera det vidare. I vår översikt sammanfattar vi vad du behöver i form av mjukvara och hårdvara samt går igenom GPS-enhetens grundläggande funktioner.

4G router med GPS

I/O via 4G med LTE router LR77 v2

Router med 4GAtt överföra seriell data eller I/O-signaler går snabbt när 4G är bärare av informationen. Vi har testat I/O punkt till punkt över 4G. 4G nätet kan användas för mer än höghastighetstillämpningar, Conel LR77 v2 LTE router har RS-232 portar och dessa kan användas för överföring av seriell data punkt till punkt eller för att överföra I/O-signaler via en I/O-omvandlare.

I/O via 4G-router

Conel router Easy VPN, GPS och MODBUS

Router med VPN-tunnelConels v2 routerserie bygger i grunden på Linux och dessa routrar kan förses med en rad olika mjukvarumoduler som ger utökade funktioner och stöd för allt från MODBUS till Easy VPN. i vår översikt sammanfattar vi vad som går att göra, och det är ganska mycket!

Easy VPN med Conel

PPPoE med Conel routers

Router med PPPoEAnslut befintlig en anläggning, PLC eller PC till internet med hjälp av PPPoE Bridge mode som stöds av de flesta av Conels routermodeller. Med PPPoE kan utrustning på insidan av routern koppla upp sig utan kännedom att det finns en router emellan. Detta är användbart i situationer där man vill koppla en 3G router till en annan router utan att ändra nätverket på insidan.

PPPoE Conel routers

Net 1 router, nät och abonnemang

Abonnemang och routrar översiktEn hel veckas drift vid strömavbrott lär Net 1s basstationer klara, dessutom täcker nätet stora delar av Sveriges yta. Net1s nät arbetar på 450 MHz och erbjuder en bra täckning även i svårare terräng. Upptiden på nätet är i toppklass och hastigheten är god liksom kapaciteten.

Net1 router abonnemang

PoE i Conel SmartFlex v3 router

Power over Ethernet i Spectre v3Conels SmartFlex LTE routrar har stöd för Power over Ethernet. Tack vare detta kan du antingen driva en nätverkskamera eller spänningsmata routern via ethernet.

PoE SmartFlex

Frekvenser för GSM, 3G och 4G (LTE)

Mobilnät frekvensguideFör bara något år sedan var det lätt att hålla koll på de två frekvenser som GSM använde, och den tredje frekvens som 3G använde. I takt med att 4G byggs ut och 3G-frekvenserna utökas är det svårare att hänga med. För att få en bättre överblick rekommenderar vi vår frekvensguide som omfattar GSM, 3G och 4G.

Frekvenser mobilnät

Tips mobilt bredband

Maximera din uppkoppling via mobilt bredbandIbland behövs inte underverk för att få igång ett mobilt bredband även om signalen är svag. Med enkla medel går det att förbättra täckningen i sitt mobila bredband för 3G eller 4G. Vi går igenom enkla men handfasta knep för stabilare uppkoppling av 3G modem eller 3G router.

Tips mobilt bredband

Hur fungerar riktantenner för 4G/3G

Riktantenner kan liknas vid ficklamporVisste du att en riktantenn har ett strålningsmönster som kan liknas vid en ficklampa, och att riktantenner kan vara både panelantenner och yagiantenner?

Om antennpolarisation

Vad är MIMO?

MIMO med två antennerMIMO är en förutsättning för att få hög hastighet med 3G och 4G-modem och routrar. Lär dig mer om vad MIMO-antenn innebär och hur du installerar antennen rätt för bästa hastighet!

Allt om MIMO

APN inställningar och privata APN

APN-inställningarAPN är något som måste anges i varje mobil enhet som ska koppla upp sig mot internet eller privat nätverk via mobilnäten. Se listan med de vanligaste APN i Sverige och lär dig vad privat APN/eget APN kan erbjuda.

APN inställningar

Vilka mobiloperatörer delar nät?

Operatörer som samarbetar i mobilnätenVilka operatörer delar nät med varandra? Vilka nät används av virtuella operatörer (MVNO)? Och vilka är operatörernas nätbolag? Läs mer i vår förteckning.

Vilka operatörer delar nät

LTE kategorier förklarat

Vi förklarar LTE-kategorierHar du hört talas om LTE kategori 4 eller 9 och inte riktigt förstått innebörden? LTE kategorierna specificerar en rad saker bland annat hastigheten och hur många antenner som krävs för att nå full prestanda.

LTE kategorier

LTE Advanced -vi reder ut begreppet

LTE AdvancedLTE eller LTE Advanced, det cirkulerar en del olika benämningar på 4G-näten, men vad är skillnaden mellan dessa? Vi reder ut begreppen LTE, LTE+ och LTE Advanced!

LTE Advanced

SIM-kort storlekar och typer

Olika storlekar på SIM-kortSIM-kort finns i många olika storlekar- Korten har med tiden minskat i storlek, idag är den minsta storleken NANO-SIM. Här hittar du måtten och typerna på de tre vanligaste SIM-typerna idag.

SIM-kortstyper

Välj rätt antenn

3G antenn med kabelAtt hitta rätt antenn kan vara en djungel. Följ vår antennväljare där du på 30 sekunder får svara på ett par frågor och får en rekommendation om rätt antenn för dig, kan det vara enklare att hitta rätt antenn?

Välj rätt antenn

SMA eller RP-SMA?

rp-sma vs sma-kontaktVet du vad som skiljer SMA och RP-SMA? Här är allt du behöver veta om de två kontaktdonen SMA och RP-SMA. Läs mer i vårt rikt illustrerade inlägg.
SMA eller RP-SMA kontakt

Antenner, antennlära och antennteori

Antenner test och teoriVad är en halvvågsantenn, hur fungerar en riktantenn och vilken längd kan jag ha på en antennkabel till ett trådlöst modem? Lär dig mer om antennteori när vi tittar på de vanligaste frågorna och fakta inom området antenner och antennlära.

Antenner och antennlära

Åskskydd förklarat

Guide till åsksskyddSkydda din utrustning mot åskan, ett korrekt utformat åskskydd kan innebära en skillnad. Slipp driftstopp och dyra reinvesteringar. Ett bra åskskydd håller över tid, klarar nedslag och behöver inte bytas regelbundet. Om du är ute efter driftsäkerhet och ett minimum av underhåll efter åskans härjningar och dessutom vill skydda din elektronik, då rekommenderar vi att du läser mer om åskskydd.

Mer om åskskydd

Din kompletta guide till antennkontakter

En guide till antennkontakterAntennkontakter finns i en rad olika utföranden, du har kanske hört talas om N-kontakt, SMA-kontakt eller TNC-kontakt men inte GR874, SMB eller OSSP-kontakt. I detta inlägg skall vi kartlägga de vanligaste antennkontakterna.

Guide till antennkontakter

Sju steg för att välja rätt antennkabel

LågförlustkabelAntennkablar finns i olika längder, tjocklekar och med olika kontakter, men vilken skall man välja? I vår sjustegslista ger vi dig verktygen att hitta den rätta antennkabeln!

Välj rätt antennkabel

Rundstrålande antenn eller riktantenn?

Yagiantenn eller rundstrålandeAntenner finns i huvudsak i två modeller, rundstrålande antenner och riktade antenner. Så vad är skillnaden mellan rundstrålande och riktantenn och när skall man välja respektive modell? Lär dig mer i vår uttömmande guide!

Välj rätt antenn

Behöver antenner jordplan?

Behöver antenner jordplan?Behöver antenner jordplan och hur räknar man ut storleken på ett jordplan? Finns det jordplansfria antenner och hur ser de ut? Låt oss börja med att damma av några begrepp från fysikboken!

Behöver man jordplan?

Vad är antennpolarisation?

Rätt polariseradPolarisation är en viktig faktor för radiokommunikation i synnerhet vid montering av antenner. Antennpolarisation kan vara horisontell, vertikal eller cirkulär. Det förekommer även korspolariserade antenner. Låt oss reda ut begreppen åt dig!

Om antennpolarisation

Hitta bästa apparatskåpsantenn

ApparatskåpsantennerSkall du montera en 3G eller 4G router eller modem i ett apparatskåp? Vi ger fem tips på vägen för en lyckad installation och guidar de genom de fem bästa antenntyperna för apparatskåp.

Bästa apparatskåpsantenn

Hitta bästa fordonsantenn

Sju steg till bästa fordonsantennI vår checklista går vi igenom sju saker du bör tänka på när du skall köpa och installera en fordonsantenn för 3G/4G. Har du koll på allt du bör tänka på innan köp och installation?

Bästa fordonsantenn

Magnetfotsantenn 14 dBi

Kraftiga magnetfotsantennerEn magnetfotsantenn med 9 dBi eller 14 dBi antennförstärkning, det kan ju låta bra, men hur är det i verkligheten? Vad är nackdelarna med så kraftig antennförstärkning i en antenn som skall vara runtomstrålande? Kraftiga magnetfotsantenner kan ge sämre prestanda, vi förklarar varför.

Kraftig magnetfotsantenn

Relästyrning via SMS, samtal eller app

Styr ESIM320 med appStyra relä via sms eller app? Vi går igenom frågorna du behöver ställa för att välja rätt hårdvara baserat på olika behov och situationer. Det är lätt att bli överväldigad av ett rikt produktutbud, vi benar ut vad du behöver tänka på.

Relästyrning via GSM

Switchar förklarat

EthernetswitchVad finns det för olika typer av switchar och vad betyder PoE-switch? Här hittar du förklaringarna, dessutom reder vi ut skillnaderna mellan unmanaged och managed switch.

Vad är en switch

Router eller modem

Modem och routerRoutrar och modem är två av de vanligaste komponenterna i ett nätverk. I vårt sortiment har vi modem och routrar, så vad är skillnaden mellan modem och router?

Modem eller router

Vad är RS-232?

RS-232 kontaktdonRS-232 är ett mångsidigt gränssnitt med över 50 år på nacken. Ett robust gränssnitt som fortfarande används. Här är all fakta om RS-232!

Allt om RS-232

Kom-igång med Internet of Things

Industrial internet of thingsFör att enkelt komma igång med IoT kan du låna vårt utvärderings-kit och publicera sensordata till IoT. Så här gör du för att publicera sensordata till Internet of Things.

Kom igång med IoT

Back To Top
×Close search
Sök