Läs mer om tekniken runt våra trådlösa lösningar.
Nedan är ett urval av våra mest efterfrågade fördjupningar, om du inte hittar vad du söker så kontaktar du vår support. Vi har också en förteckning över vanliga termer om din fråga är av mer tekniskt allmän karaktär.

Snabbare än smartphone?
Att jämföra en routers prestanda med en smartphone är något vi hör ibland och prestanda på telefonen kommer alltid att vara något bättre på telefonen routern, låt oss förklara varför!
Signalstyrka för 4g router
Hur kan man se signalstyrka i sin 4G-router? Vi djupdyker i parametrarna RSSI, RSRP och RSRQ och reder ut parametrarna du bör ha koll på för bästa möjliga signalkvalitet.
Redundant router med VRRP
Med VRRP kan man skapa en virtuell router av flera fysiska routrar. Detta är användbart om du vill ha flera kommunikationsvägar som backup med automatisk fail-over mellan till exempel ett eget radionät och mobilt bredband. I kombination med en snabb router kan detta rädda uppkopplingen vid störningar.
4g router med extern antenn
På jakt efter en 4G router med extern antenn? I vår guide berättar vi allt du behöver veta för att få en väl fungerande uppkoppling. Så skall du installera en extern antenn till en 4G router? Läs vår guide först!
Passiv PoE Teltonika router
Teltonikas LTE routrar har stöd för passiv Power over Ethernet. Tack vare detta kan du spänningsmata routern via ethernetporten men då det är passiv PoE gäller det att hålla tungan rätt i mun.
Expansionskort Conel v2
Montera expansionskort i Conels routrar i v2-utförande. Så här går det till steg för steg när du monterar expansionskort eller expansionsmoduler i Advantech B+B SmartWorx routrar i v2-utförande.
Spännningsmata via PoE
PoE är ett bra sätt att spänningsmata via nätverkskabel och driva router, switch och liknande. Vi reder ut PoE-standarder, passiv PoE mm i vår guide!
PoE i Advantech SmartFlex
Conels SmartFlex LTE routrar har stöd för Power over Ethernet. Tack vare detta kan du antingen driva en nätverkskamera eller spänningsmata routern via ethernet.
I/O med LTE router LR77 v2
Att överföra seriell data eller I/O-signaler går snabbt när 4G är bärare av informationen. Vi har testat I/O punkt till punkt över 4G. 4G nätet kan användas för mer än höghastighetstillämpningar, Conel LR77 v2 LTE router har RS-232 portar och dessa kan användas för överföring av seriell data punkt till punkt eller för att överföra I/O-signaler via en I/O-omvandlare.
Conel router expansionsmoduler
Conels v2 routerserie bygger i grunden på Linux och dessa routrar kan förses med en rad olika mjukvarumoduler som ger utökade funktioner och stöd för allt från MODBUS till Easy VPN. i vår översikt sammanfattar vi vad som går att göra, och det är ganska mycket!
PPPoE med Conel routers
Anslut befintlig en anläggning, PLC eller PC till internet med hjälp av PPPoE Bridge mode som stöds av de flesta av Conels routermodeller. Med PPPoE kan utrustning på insidan av routern koppla upp sig utan kännedom att det finns en router emellan. Detta är användbart i situationer där man vill koppla en 3G router till en annan router utan att ändra nätverket på insidan.
Net 1 router och abonnemang
En hel veckas drift vid strömavbrott lär Net 1s basstationer klara, dessutom täcker nätet stora delar av Sveriges yta. Net1s nät arbetar på 450 MHz och erbjuder en bra täckning även i svårare terräng. Upptiden på nätet är i toppklass och hastigheten är god liksom kapaciteten.
Expansionsportar SmartFlex
SmartFlex router har en rad olika tillval vid leverans som RS-232, RS-485 och extra ethernetportar. De olika funktionerna kan endast beställas från fabrik och modulerna ger möjlighet att utöka routerns användningsområde.
VPN-uppkoppling/-tunnlar Conel
VPN och OpenVPN är två exempel på tunnlar för säker uppkoppling via internet. Att koppla upp en VPN-tunnel blir allt vanligare, men vad är egentligen en VPN-tunnel och vad skiljer PPTP och L2TP åt? Vi går igenom begrepp som GRE, VPN, IPSec och andra liknande termer, och hur du kan använda tunnlar med Conel routrar.
Ställ in wifi i Conel-router
Routrar från Advantech B+B SmartWorx kan beställas med wifi men du behöver konfigurera den för att komma igång. Här går vi igenom vanliga fallgropar vid konfiguration av wifi-funktionen.
4G router med GPS från Conel
En inbyggd GPS i routrarna UR5iv2 och LR77v2 i fullversion gör det möjligt att avgöra ett objekts position och rapportera det vidare. I vår översikt sammanfattar vi vad du behöver i form av mjukvara och hårdvara samt går igenom GPS-enhetens grundläggande funktioner.
Frekvenser GSM, 3G, 4G och 5G
För bara något år sedan var det lätt att hålla koll på de två frekvenser som GSM använde, och den tredje frekvens som 3G använde. I takt med att 4G byggs ut och 3G-frekvenserna utökas är det svårare att hänga med. För att få en bättre överblick rekommenderar vi vår frekvensguide som omfattar GSM, 3G och 4G.
Frekvenser för NB-IoT, LTE M
Här är den kompletta förteckningen över vilka frekvenser olika LPWA-nät använder. Vi listar aktuella band och aktuella operatörer här! LPWA är trådlösa nät som med batteri som enda strömkälla klarar många års drift.
5G band och frekvenser?
Den kompletta listan för 5G band och frekvenser för Sverige och världen. Här har vi samlat allt du behöver veta om 5G nätens frekvenser och vad banden heter.
Vad är MIMO?
MIMO är en förutsättning för att få hög hastighet med 3G och 4G-modem och routrar. Lär dig mer om vad MIMO-antenn innebär och hur du installerar antennen rätt för bästa hastighet!
APN inställningar, privata APN
APN är något som måste anges i varje mobil enhet som ska koppla upp sig mot internet eller privat nätverk via mobilnäten. Se listan med de vanligaste APN i Sverige och lär dig vad privat APN/eget APN kan erbjuda.
Vilka mobiloperatörer delar nät?
Vilka operatörer delar nät med varandra? Vilka nät används av virtuella operatörer (MVNO)? Och vilka är operatörernas nätbolag? Läs mer i vår förteckning.
LTE kategorier förklarat
Har du hört talas om LTE kategori 4 eller 9 och inte riktigt förstått innebörden? LTE kategorierna specificerar en rad saker bland annat hastigheten och hur många antenner som krävs för att nå full prestanda.
LTE Advanced -vi reder ut
LTE eller LTE Advanced, det cirkulerar en del olika benämningar på 4G-näten, men vad är skillnaden mellan dessa? Vi reder ut begreppen LTE, LTE+ och LTE Advanced!
SIM-kort storlekar och typer
SIM-kort finns i många olika storlekar- Korten har med tiden minskat i storlek, idag är den minsta storleken NANO-SIM. Här hittar du måtten och typerna på de tre vanligaste SIM-typerna idag.
Tips mobilt bredband
Ibland behövs inte underverk för att få igång ett mobilt bredband även om signalen är svag. Med enkla medel går det att förbättra täckningen i sitt mobila bredband för 3G eller 4G. Vi går igenom enkla men handfasta knep för stabilare uppkoppling av 3G modem eller 3G router.
LTE-band i världen
Här är den fullständliga förteckningen över världens alla LTE-band. Se vilken frekvens som används för 4G i olika länder!
LTE-band i Sverige
LTE delas in i olika band med beteckningar som LTE-band 3, Band 7 och så vidare. Vi förklarar vad dessa namn kommer från och varför du behöver veta om det!
Hur fungerar riktantenner för 4G?
Visste du att en riktantenn har ett strålningsmönster som kan liknas vid en ficklampa, och att riktantenner kan vara både panelantenner och yagiantenner?
Hur monteras puckantenn?
Puckantenner är smidiga, allsidiga och lätta att montera. Här hittar du allt du behöver veta vid montering av puckantenner!
Hur hårt skall antennkontakt dras?
Det är viktigt att inte dra åt antennkontakter för hårt vilket kan leda till skador. Här hittar du rätt åtdragningsmoment för de vanligaste typerna av antennkontakter.
Välj rätt antenn
Att hitta rätt antenn kan vara en djungel. Följ vår antennväljare där du på 30 sekunder får svara på ett par frågor och får en rekommendation om rätt antenn för dig, kan det vara enklare att hitta rätt antenn?
SMA eller RP-SMA?
Vet du vad som skiljer SMA och RP-SMA? Här är allt du behöver veta om de två kontaktdonen SMA och RP-SMA. Läs mer i vårt rikt illustrerade inlägg.
SMA eller RP-SMA kontakt
Montera riktantenn för 4G
Hur riktar man bäst en 4G-antenn? Läs vår femstegsguide för maximala prestanda och bästa signalstyrka. Din genväg till framgångsrik uppkoppling!
Åskskydd förklarat
Skydda din utrustning mot åskan, ett korrekt utformat åskskydd kan innebära en skillnad. Slipp driftstopp och dyra reinvesteringar. Ett bra åskskydd håller över tid, klarar nedslag och behöver inte bytas regelbundet.
Kompletta guide antennkontakter
Antennkontakter finns i en rad olika utföranden, du har kanske hört talas om N-kontakt, SMA-kontakt eller TNC-kontakt men inte GR874, SMB eller OSSP-kontakt. I detta inlägg skall vi kartlägga de vanligaste antennkontakterna.
Sju steg för att välja rätt antennkabel
Antennkablar finns i olika längder, tjocklekar och med olika kontakter, men vilken skall man välja? I vår sjustegslista ger vi dig verktygen att hitta den rätta antennkabeln!
Rundstrålande eller riktantenn?
Antenner finns i huvudsak i två modeller, rundstrålande antenner och riktade antenner. Så vad är skillnaden mellan rundstrålande och riktantenn och när skall man välja respektive modell? Lär dig mer i vår uttömmande guide!
Behöver antenner jordplan?
Behöver antenner jordplan och hur räknar man ut storleken på ett jordplan? Finns det jordplansfria antenner och hur ser de ut? Låt oss börja med att damma av några begrepp från fysikboken!
Vad är antennpolarisation?
Polarisation är en viktig faktor för radiokommunikation i synnerhet vid montering av antenner. Antennpolarisation kan vara horisontell, vertikal eller cirkulär. Det förekommer även korspolariserade antenner. Låt oss reda ut begreppen åt dig!
Hitta bästa apparatskåpsantenn
Skall du montera en 3G eller 4G router eller modem i ett apparatskåp? Vi ger fem tips på vägen för en lyckad installation och guidar de genom de fem bästa antenntyperna för apparatskåp.
Hitta bästa fordonsantenn
I vår checklista går vi igenom sju saker du bör tänka på när du skall köpa och installera en fordonsantenn för 3G/4G. Har du koll på allt du bör tänka på innan köp och installation?
Magnetfotsantenn 14 dBi
En magnetfotsantenn med 9 dBi eller 14 dBi antennförstärkning, det kan ju låta bra, men hur är det i verkligheten? Vad är nackdelarna med så kraftig antennförstärkning i en antenn som skall vara runtomstrålande? Kraftiga magnetfotsantenner kan ge sämre prestanda, vi förklarar varför.
Antenner, antennlära, antennteori
Vad är en halvvågsantenn, hur fungerar en riktantenn och vilken längd kan jag ha på en antennkabel till ett trådlöst modem? Lär dig mer om antennteori när vi tittar på de vanligaste frågorna och fakta inom området antenner och antennlära.
IoT -trådlösa tekniker
Fyra tekniker är de mest aktuella vid överföring av sensordata i IoT, men vilken teknik skall man välja och varför? Vi ställer LTE-M1 mot NB-IoT, Lora och Sigfox
Vad är LoRa?
LoRa är en teknik för trådlös överföring av sensordata i IoT-nät på licensfria frekvenser. Lär dig allt om LoRa -fördelar och nackdelar och vad LoRa skall användas till!
LoRa för industriell IoT?
Trådlös teknik baserat på LoRa i professionella applikationer, är det rätt eller fel val? Många frågar efter LoRa och i vissa fall är det rätt teknik och ibland fel teknik att välja.
Den kompletta guiden till MQTT
MQTT är ett nätverksprotokoll för IoT. MQTT utvecklades till ett lättviktsprotokoll och kom därför att anammas av många IoT-lösningar. Läs mer om vad MQTT, fördelar, nackdelar och tekniken i stort
Dataprotokoll för IoT
Det massiva ekosystemet av anslutna enheter världen om har fått namnet “Internet of Things”, IoT och har växt i över två decennier. Som en följd av detta har IoT även banat vägen till nya standarder och protokoll. Här förklarar vi mer om olika IoT-dataprotokoll.
Säkra industriella IoT-system
Äldre IoT lösningar eller felaktigt installerade system är och har varit måltavlor för hackers och attacker. Säkerhetsriskerna med den massiva utvecklingen av anslutna enheter är en av de största utmaningarna för att realisera den fulla, globala potentialen av IIoT. Hur skyddar man sig på bästa sätt?
Guiden till Bluetooth-beacons
En beacon är en Bluetooth Low Energy (BLE) sändare, en ”Thing” som man ofta pratar om i Internet of Things. Trots kompakta yttermått, några centimeters diameter, sänder den signaler via radio som når hundratals meter.
Bluetooth Low Energy
Bluetooth Low Energy (BLE) tillåter snabb överföring av data som temperatur, luftfuktighet eller rörelse och passar perfekt för sensornät. Den har en två gånger längre batteritid än konventionell Bluetooth-teknik och en bra räckvidd.
Relästyrning via SMS, samtal & app
Styra relä via sms eller app? Vi går igenom frågorna du behöver ställa för att välja rätt hårdvara baserat på olika behov och situationer. Det är lätt att bli överväldigad av ett rikt produktutbud, vi benar ut vad du behöver tänka på.
Olika typer av I/O
Har du koll på I/O -analoga I/O, digitala I/O och pulser? Vi sammanfattar allt du behöver veta för att förstå I/O litet bättre, läs mer om I/O i vår kompletta guide!
Switchar förklarat
Vad finns det för olika typer av switchar och vad betyder PoE-switch? Här hittar du förklaringarna, dessutom reder vi ut skillnaderna mellan unmanaged och managed switch.
Router eller modem
Routrar och modem är två av de vanligaste komponenterna i ett nätverk. I vårt sortiment har vi modem och routrar, så vad är skillnaden mellan modem och router?
Vad är RS-232?
RS-232 är ett mångsidigt gränssnitt med över 50 år på nacken. Ett robust gränssnitt som fortfarande används. Här är all fakta om RS-232!
Radiolänk tekniska prestanda
Radiolänkar eller bredbandslänkar, hur fungerar kommunikation, vad skiljer en professionell höghastighetslänk från en wifi-länk och vilka krav ställs på fri sikt? Detta är några av frågeställningarna vi besvarar när vi djupdyker i radiolänkar.
SATELLAR som brygga
SATELLAR ethernetradiomodem kan konfigureras som brygga eller router, två olika scenarion som passar olika situationer för trådlös kommunikation via radiomodem. När skall man använda vad? Vi går igenom de mest grundläggande skillnaderna.
Wifi från a-z
Har du koll på vad 802.11l är? Om inte bör du läsa vår guide där vi listar allt från IEEE 802.11a till 802.11ax. Vi reder också ut de nya benämningarna wifi 6 och wifi 5. Läs allt om termerna i vår stora guide!
Trådlös ethernet långa avstånd?
Vill du koppla ihop två enheter som kommunicerar via ethernet över längre avstånd finns en rad olika alternativ. Vi sammanfattar hur långt du kan tänkas nå med olika frekvensband och med hårdvara som radiomodem, ethernetbrygga och radiolänk. Välj rätt frekvens för att nå så långt du önskar, vi går igenom olika alternativ för trådlös ethernet.
Anslut till SATELLAR via wifi
Fjärrkonfigurera SATELLAR ethernetradiomodem via wifi för att underlätta installation och idriftsättning lokalt. Den ultimata radiomodemsplaceringen är så nära antennen som möjligt. Om det innebär att radiomodemet sitter 20 meter upp i luften kan konfigurationen underlättas om du har en wifi-anslutning, vi förklarar hur.