skip to Main Content
En 4G router med extern antenn ger både snabbare och stabilare uppkoppling jämfört med en modell med integrerad antenn. Tack vare att routern har extern antenn ger det bättre prestanda, stabilare uppkoppling och inte minst mer valmöjligheter eftersom man då kan kan välja hur och var antennen skall monteras. Det helt enkelt ger mycket bättre förutsättningar om router och antenn är åtskilda och inte sammanbyggda som i 4G-modem (USB-sticka)

4g router för extern antenn

Att montera en extern antenn till en 4G router innebär färre tappade paket och jämnare hastighet i uppkopplingen. Detta är egentligen varken särskilt dyrt eller svårt och vill du ha en uppkoppling som fungerar år ut och år in, ja då är det värt att lägga ned tiden på att hitta rätt lösning.

1. Val av 4G router

4g modem som USB-dongel När det gäller att välja 4G-router med uttag för extern antenn så finns det tre kategorier av produkter:
Router till vilken man ansluter ett 4G-modem via USB
Konsumentrouter med inbyggt 4G-modem
Proffsrouter med inbyggt 4G-modem

Vi arbetar uteslutande med det sista alternativet på 4G router och vi har många exempel på att USB-modem och konsumentroutrar inte kan leverera den nivå på uppkoppling som ger tillräcklig pålitlighet. Skillnaderna mellan de olika routertyperna har vi beskrivit mer ingående i denna artikel och bevisat i vårt test av 4G routrar. Vi rekommenderar i alla lägen att inte tumma på kvaliteten på router när du behöver en uppkoppling att lita på. En router som skall kunna stå utan kontinuerlig uppsikt måste kunna återansluta sig till nätet automatiskt om den tappar kontakten till exempel, därför har en proffsrouter någon form av watchdog.

Här är två exempel på stabila och robusta 4G-routrar.

EN-2000

EN2000 utan wifiEN-2000 är en instegsproffsrouter med dubbla ethernetportar, brandvägg och möjlighet till fjärradministration. En router för krävande applikationer.

EN-2000 router

SmartFlex 4G router

SmartFlex RoutrarSmartFlex har dubbla ethernetportar, GPS och dubbla SIM-kortsplatser, routern har en snabb processor för krävande applikationer.

SmartFlex router

2. Montering av 4G router

SignalstyrkaFörst och främst skall du försöka hitta platsen där mottagningen är den bästa möjliga. Beroende på vilken router du använder så finns antingen signalstyrkeindikering på routern i form av lysdioder eller så kan du se signalstyrkan i routerns admin-/webgränssnitt. Tänk på att dessa värden tar ett tag på sig att stabilisera sig innan de visar korrekta värden så avsätt litet extra tid för att hitta rätt plats.

När du väljer monteringsplats, undvik att placera antennen innanför en tjock betongvägg, metallkonstruktion eller energiglas. Detta är material som absorberar väldigt mycket av signalen och tro det eller ej, energiglas dämpar mer än betong på alla frekvensband. Välj gärna en plats så högt och fritt det går.

Kabel med N-kontakt

3. Val av antennkabel

När du hittat bästa plats för antennen så är nästa utmaning att montera 4G-routern så nära antennen som möjligt, ibland kan man behöva komplettera med en antennkabel men tänk på att kortast möjliga antennkabel är den bästa antennkabeln i varje situation. De allra flesta professionella 4G-routrar har SMA-antennkontakter och därmed är det även ett vanligt val av kontakt på antennkablar. Tänk på att antennkontakter kan vara antingen hona eller hane och för att krångla till det litet finns även RP-SMA kontakter (Reversed Polarity) som främst används för wifi. Vi har ett stort antal olika antennkabelutföranden i vårt sortiment, beställ antennkabel på en gång från oss så slipper du krångla till det.

4. Extern antenn till 4G-router

Du måste först och främst välja rätt typ av antenn för din applikation, både GSM, 3G och 4G sänder på många olika frekvensband så du måste antingen ta reda på exakt vilket band som gäller där du skall installera eller så väljer du en antenn som täcker samtliga de aktuella frekvensbanden. Tänk även på att operatören Net1 använder helt andra frekvensband än de andra operatörerna vilket kräver andra antenner.

Om du vill koppla upp dig via 3G eller 4G måste du använda dig av en så kallad MIMO-antenn (en antenn med två antennelement) eller två separata antenner. Att använda två antenner är en förutsättning om du vill nå hastigheter över 21 Mbit/s.

Om du skall montera routern i ett apparatskåp utomhus så rekommenderar vi att du monterar till exempel en puckantenn på kapslingen.

Om du istället monterar routern inomhus i en driftcentral, ett serverrum eller liknande så kommer bästa möjliga prestanda att nås med en fasadantenn eller antenn monterad på antennmast.

Det finns även enklare magnetfotsantenner eller sprötantenner och dessa lämpar sig för temporära installationer men är det en utrustning som skall sitta på samma plats i låt säg 5 år så kan det vara väl värt att investera något mer i en bra antenn från början och slippa problem längre fram. Använder du en vanlig magnetfotsantenn utomhus i kustnära miljö så har antennen knappt ett års livslängd innan den är förbrukad genom att den helt enkelt vittrar sönder.

Externa antenner för din router

Rikta in antennen

5. Rikta in antennen

Vi berörde detta redan i inledningen men när du slutligen gör din installation så rekommenderar vi att du riktar antennen i den riktning du får bäst signal. Ser du inte någon större skillnad så rekommenderar vi att du riktar antennen mot närmaste basstation. Den här informationen skall operatören kunna lämna ut.

Ibland kan två basstationer ge olika prestanda och det är inte nödvändigtvis den närmaste basstationen som ger bäst stabilitet och prestanda.

6. Det lilla extra

Täta dina skarvar med eltejpDen sista saken som får din uppkoppling att fungera i många många år är att du säkrar upp alla lösa kablar med buntband, att du drar åt antennens montageskruvar lagom hårt och att du ser till att fukt inte kan komma in i någon skarv. Använd gärna vulkaniserande tejp eller krympslang till alla anslutningar utomhus. Vi hoppas att stegen ovan skall hjälpa dig till en problemfri installation. Var bara noggrann så går det säkert vägen.

Ladda ned vår kostnadsfria guide

Vi har sammanställt en översikt med nyttiga fakta om allt du behöver veta för att kunna utvärdera 4G routrar. Det här är tolv teknikladdade sidor för dig som vill veta mer. Genom att ange din epostadress och ditt namn får du tillgång till informationen. (Vi kommer inte att använda din epost för reklamutskick utan för att kunna skicka information om nya uppdateringar.)Induo AB kommer att använda den information du tillhandahåller via detta formulär för att skicka ut den begärda informationen, vi kommer att använda den för att skicka dig uppdateringar av innehållet när nytt innehåll presenteras. Du kan när som helst ändra dig genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten till ett e-mail du mottar från oss, eller genom att skicka ett mail till [email protected] Vi behandlar din information med respekt och i enlighet med vår sekretesspraxis. Genom att lämna din epostadress godkänner du att vi behandlar din information i enlighet med dessa villkor.

 • LFK SMA Hane/SMA Hona

  LFK SMA Hane/SMA Hona

  LFK antennkabel med SMA-Hane och SMA-Hona kontakt, en lågförlustantennkabel vi rekommenderar för anslutning av 3G router, 4G router eller GSM-modem. Denna modell är avsedd att montera mellan router/modem och...
  151,80kr835,00kr Ex.moms
 • GPA02 -4G/5G-riktantenn · MIMO

  GPA02 -4G/5G-riktantenn · MIMO

  En 4G/5G-antenn med förstärkning på såväl GSM som 3G-banden. Antennen kan monteras på såväl vägg som antennmast för maximal frihet. Maströrsfästen i metall medföljer i paketet. För 5G fungerar...
  1 093,40kr Ex.moms
 • Out of Stock
  Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950

  Teltonika RUT950 finns endast som beställningsvara då den utgår inom kort, välj RUT951 istället. är en snabb och robust router med inbyggd switch. Dubbla SIM-platser, wifi och en rad...
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök