skip to Main Content
En router för mobilt bredband, en mobilt bredband router, är en router som trådlös ansluter sig till 5G eller 4G, det vill säga mobilnäten. Mobilt bredband gör att man kan ansluta till internet var som helst som täckning finns med den operatör man använder. En router för mobilt bredband är användbar i många olika situationer.

Hitta rätt router för mobilt bredband

För många mindre företag i Sverige finns inte tillgång till fast internet som fiberanslutning eller ADSL. För andra verksamheter som utgår från ett arbetsfordon så är inte fast bredband ett alternativ. I ett tredje sammanhang kan man vilja skapa ett privat nätverk åtskilt från den övriga verksamheten som inom industriell automation, fastighetsautomation osv. Även där kan en router för mobilt bredband vara en smidig lösning.

En vanlig fråga till oss är, vilken router skall jag välja för mobilt bredband och hur får man bästa mottagning? Låt oss titta närmare på olika sätt att lösa detta!

Mobilt bredband -för dig som vill vara:

Snabbt uppkopplad mot internet
Dela anslutning med andra
Ansluta både lokalt och till internet
Uppkopplad men saknar fiber
Uppkopplad i fordon

Fördelar med mobilt bredband

En av de stora fördelarna med 4G/5G-näten och uppkoppling till dem med hjälp av en router är att det helt enkelt finns många operatörer att välja mellan och dessutom är installationstiden kort, det erbjuds höga hastigheter och kostnaden är rimlig. En del säger att fiber och fast infrastruktur är säkrare men erfarenheter från större stormar och naturkatastrofer är att det går oerhört snabbt att bygga upp mobilnäten igen.

Bästa prestanda med rätt router och antenn

En stabil uppkoppling får du genom att välja rätt antenn, rätt router och rätt operatör. Som riktlinje, det är inga problem att koppla upp sig mot en basstation som är 4-5 kilometer bort om du väljer rätt antenner och router.

Rätt router för fast mobilt bredband

Oavsett om verksamheten består av en webbyrå som distansarbetar, en servicebil, kontoret på sågverket eller en uppkopplad grustäkt behöver man först och främst utgå från en hårdvara som är stabil, en router som kan lämna jämn hastighet som har en väl tilltagen kapacitet. Vi kan rekommendera att du tittar på antingen RUTX11 som har fyra nätverksportar, stabil uppkoppling via 4G och en kraftfull wifi som kan hantera hundratals användare. Ett annat tips är RUTX50 som är en riktigt pålitlig nätverksrouter och ansluter via 5G. Värt att tänka på: är ni 100 användare samtidigt och delar på ett mobilt bredband med 50 Mbit/s så blir hastigheten per användare 0,5 Mbit/s i teorin om alla kopplar sig mot mobilnäten. Om ni väljer 5G som har en högre teoretisk och praktisk hastighet så har ni kapacitet för flera användare eller högre surf.

Vi rekommenderar också att när du väljer en router för mobilt bredband, titta på en router med en processor som är tilltagen för uppgiften. Är ni några användare eller vill kunna hämta stora filer, kanske ha möjlighet till livestreaming i realtid så behöver ni ta höjd för det redan från början och välja en bra router för mobilt bredband. Med andra ord, om du kommer att vilja ha maximal uppkopplingshastighet för att klara krävande uppgifter, välj då en router ur vårt sortiment av litet mer avancerade routrar.

Rätt antenner för fast installation

Första steget för dig som skall jobba stationärt utanför tätort, en stabil uppkoppling bygger på att du lokaliserar vilken riktning basstationen ligger åt. Inte alltid så lätt att åstadkomma men kontakta din operatör och be dem hjälpa dig med bäringen till basstationen. Så snart du har klart för dig var basstationen finns kan du gå vidare och välja rätt antenn. Med ett kort avstånd till basstationen så räcker en rundstrålande antenn, har du 1-2 km till basstationen så räcker det bra. Har du längre? Ja då rekommenderar vi en riktad antenn och ju längre avstånd, desto kraftigare antenn behöver du.

Rätt router för mobilt mobilt bredband

Många vill istället arbeta mobilt, det kan handla om en servicebil som rör sig på vägarna, en entreprenadmaskin eller en buss i turist- eller linjetrafik. För den som vill ha en router för mobilt bredband till fordon så rekommenderar vi, i alla fall för er proffs, att titta på en fordonsgodkänd router, de har då ett E-godkännande, något många av våra routrar har.

 • Teltonika RUTX11

  Teltonika RUTX11

  Teltonika RUTX11 är en 4G router med mycket väl tilltagen processorkraft och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination med bra prestanda. Routern har...
  3 198,00kr Ex.moms
 • Teltonika RUTX14

  Teltonika RUTX14

  Teltonika RUTX14 är en 4G router med en LTE CAT12 modul, den har en mycket väl tilltagen processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling...
  3 981,00kr Ex.moms
 • Teltonika RUTX50

  Teltonika RUTX50

  Teltonika RUTX50 är en 5G router med mycket väl tilltagen processor och en robust konstruktion. Routern erbjuder både säker och stabil uppkoppling i kombination med bra prestanda. Routern har...
  4 788,00kr Ex.moms

Rätt antenn för fordon

Det finns två typer av antenner för fordon, lågprofilsantenner som kan döljas bakom en panel, i fronten på ett fordon eller monteras på en glasruta. Dessa är smidiga men dess popularitet överskuggas av puckantennerna. Puckantenner är smidiga, robusta och kan installeras fast eller med magnetfot. Tack vare att de kan placeras mitt på taket på ett fordon så är täckningen enastående samtidigt som de är bra väderskyddade och klarar både vinter och biltvätten.

Rätt ansluten, rätt kabel

En router och antenn behöver ofta en antennkabel emellan, rätt antennkabel är en kort antennkabel av bra kvalitet, om man ser allmänt. Samtidigt, om du exempelvis kan sätta antennen högt upp och få en bättre signal så kan det vara värt att dra en längre antennkabel. Kan du montera routern så nära antennen som möjligt och istället dra fast nätverkskabel in i din fastighet eller använda wifi till ditt nätverk så är det den mest idealiska lösningen.

 • GOA21 Rundstrålande 4G/5G-antenn

  GOA21 Rundstrålande 4G/5G-antenn

  Robust 4G/5G-antenn med MIMO och två SMA-anslutningar. Rundstrålande antenn som täcker samtliga 4G och 5G-band under 4 GHz. En populär antenn när du vill ha maximala prestanda, för vägg...
  1 297,00kr Ex.moms
 • GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

  GYA01 -riktantenn · 4G/5G/3G

  Ett antennpaket med två antenner med hög förstärkning för 4G/5G (ej höga 5G-banden), en antenn som används när man har långt till basstationen och signalen är svag. Maströrsfästen i...
  1 599,00kr Ex.moms
 • QuPanel · 4G/5G · 4 X MIMO

  QuPanel · 4G/5G · 4 x MIMO

  QuPanel LTE HP MIMO 4x4 är en riktantenn för 4G/5G, men är också kompatibel med 3G och 2G. Antennen förbättrar signalen på landsbygden/förorter och platser där mobilsignalen är svag....
  1 669,00kr1 925,00kr Ex.moms
Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök