skip to Main Content

poe power over ethernet icon

Hur spänningsmatar jag med Power over ethernet och hur driver jag min enhet via PoE, är vanliga frågor vi får. Många söker en lösning för att driva en befintlig router, switch eller accesspunkt via nätverkskabeln och söker olika lösningar på problemet. Power over Ethernet-funktionen gör att du kan driva enheten via Ethernet-porten. Detta håller ned antalet kablar vilket förenklar installation av routern. Det kan även fungera som en back-up av spänningsmatningen då denna funktion kan användas parallellt med den vanliga spänningsmatningsporten.

PoE för router

PoE är användbart i applikationer med IP-kameror, trådlösa accesspunkter, fordonsinstallationer, industriell automation eller VoIP-applikationer. PoE, eller Power over Ethernet, är en lösning för att både skicka data och spänningsmata via nätverkskabeln. Allt detta ger en bra pålitlighet, färre punkter som kan fallera och en enkel installationsprocess. Med PoE får man förenklat både en väg för dataöverföring och en väg för strömmatning, allt i samma kabel nämligen nätverkskabeln.

Olika PoE-standarder

Det finns två PoE-standarder, IEEE802.3af och IEEE802.3at och det som skiljer dem åt är hur mycket effekt varje nätverksport i PoE-nätverket kan leverera eller omvänt behöver om det handlar om att något strömförsörjs.
poe nätverk
IEEE802.3af betyder att nätverksporten kan ge maximala 15,4 W/port och PoE+ standarden IEEE802.3at innebär upp till 30 W per port.

Nätverkskabel har ett stort motstånd, nätverkskablar är tunna och därför kan spänningsförlusten per meter blir stor. Du bör inte gå över 100 meters kabel, och då förutsätts att du installerar kabel av bra kvalitet.

Spänningsmatning via PoE

PoE ger en spänning ut på 48 VDC i grund och botten. På marknaden finns en uppsjö av enheter som inte följer den traditionella PoE-standarden, till exempel övervakningskameror som behöver 12 eller 24 V matning eller för den delen de flesta av våra routrar från Teltonika.

Passiv PoE

Som vi nämnde ovan, Teltonikas routrar, och annan hårdvara på marknaden med för den delen, använder något som kallas passiv PoE. Detta betyder att det är möjligt att spänningsmata routrarna via LAN-port 1, men de är inte kompatibla med IEEE 802.3af och IEEE 802.3at standarder, så de kan inte driva andra enheter via Ethernet och kan inte drivas med den spänning som IEEE 802.3af-standarden specificerar. En Teltonika router kan via LAN 1 acceptera en spänning upp till 30 VDC, allt däröver kommer skada routern. Hur du kopplar in routern kan du se här. I vissa lösningar förekommer det att man vänder på PoE-splittern och istället använder DC-uttaget till att ta ut exempelvis 48 V för enheter som inte har stöd för PoE men har 48 V matning.
poe matning

Exempel på passiv PoE

quspot trb140Våra fina kapslingar från QuWireless gör det möjligt att montera en router från Teltonika i en kapsling som även innehåller antennen och för att spänningsmata routern så rekommenderas passiv-PoE-matning. För denna kapsling, och för andra som önskar spänningsmata en router från ett vägguttag finns en passande lösning i detta PoE-aggregat.

PoE från 12 V

Som du förstår så är det möjligt att använda PoE med 12 V, att driva en router eller switch via PoE via 12 V kan vara användbart i olika situationer som fordon eller fartyg. För denna typ av lösningar kan man använda en så kallad PoE-injektor, som exempelvis denna. Då är det möjligt att spänningsmata routern via en 12V-källa med 2,1 mm DC-kontakt och använda passiv PoE-matningen på routern. PoE-injektorn används för att separera nätverkskabelns ledare till nätaggregat (DC) och separat datatrafik (RJ45). För att PoE-injektorn ska fungera måste du använda den i kombination med en passiv PoE-kompatibel router eller switch, du kan inte mata in 12 V i en vanlig enhet.

PoE PSE eller PD

Det finns också två varianter av PoE beroende på om något skall strömförsörjas eller om något strömförsörjs.

PoE PD (Powered Device) är när enheten spänningsmatas via Ethernet.

PoE PSE (Power Supply Equipment) är när routern spänningsmatar andra enheter anslutna till Ethernetnätverket för att driva en switch eller kamera till exempel.

Vilka PoE standarder finns?

Det finns två standarder, IEEE802.3af och IEEE802.3at även kallad PoE+.

Vad är IEEE802.3af?

En PoE standard som definierar att nätverksporten kan ge maximala 15,4 W/port.

Vad är IEEE802.3at?

En PoE standard som definierar att nätverksporten kan ge maximala 30 W/port.

Vad är PoE+?

En annan benämning på IEEE802.3at som definierar att nätverksporten kan ge maximala 30 W/port.

Vad är passiv PoE?

Passiv PoE avviker från standarderna och gör det möjligt att med lägre spänning spänningsmata via LAN-porten på kompatibla enheter.

Vad är PoE PD?

PoE PD betyder Powered Device och betyder att enheten spänningsmatas via Ethernet.

Vad är PoE PSE?

PoE PSE betyder Power Supply Equipment och betyder att routern spänningsmatar andra enheter via Ethernet

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök