skip to Main Content

Antennkabel med SMA-kontakt

Ett system är aldrig bättre än sin svagaste länk heter det ju. Och antenner är viktiga för att du skall få din kommunikation att fungera optimalt.

Antenner för pålitlig kommunikation

Har du bra signalstyrka, då räcker ofta en mindre sprötantenn, har du svag signal, ja då gäller det att tänka till. Antennen och antennkabeln är två hårdvarufaktorer att beakta för att få så bra signalstyrka som möjligt.

Ett par antenninstallationstips

Att montera antennen utomhus är att rekommendera om du har dålig signalstyrka, väggar dämpar signalen.

Håll antennkabeln så kort du kan, varje meter antennkabel dämpar, både vid sändning och mottagning. Använd en högkvalitativ antennkabel, varje frekvensband har olika egenskaper och olika rekommendationer.

En riktantenn skall riktas mot närmaste basstation för bästa resultat. De flesta av våra produkter har inbyggt stöd för att avläsa signalstyrka, oslagbart vid inriktning av antennen.

Årstidsskiftningar påverkar kommunikationen till viss del. Om du kan avläsa signalstyrkan i produkten så kan du redan vid installation se till att du har en marginal, annars, använd en dämpsats vid installation så kan du testa ditt system med en marginal som motsvarar de förändringar som sker över året. Då vet du att det fungerar i alla lägen.

Antenner, sanningar, myter, fallgropar

GSM/GPRS, 3G och 4G använder olika frekvensband och antenner för GSM är inte per automatik lämpliga för 4G. Vårt utbud består till stor del av antenner som klarar både 4G, 3G och GSM. Anledningen är enkel. Om du är på en plats med svag 4G täckning är det viktigt att du har en antenn med fallback till 3G och GSM. Dessutom ger det större driftsäkerhet om det mot förmodan uppstår en driftstörning i 4G nätet.

En riktantenn har normalt bättre förstärkningsgrad än en rundstrålande antenn. Ju högre förstärkningsgrad desto bättre förstärkning av signalen, både vid sändning och mottagning -en bra sändarantenn är även en bra mottagarantenn.

En riktantenns riktverkan kan liknas vid en ballong. Om man utgår från att en rundstrålande antenn är som en vanlig ballong, så är en riktad antenn som en ballong som komprimerats åt något håll. Signalen är starkare åt ett håll och svagare åt en annan. En riktantenn har en ganska bred öppningsvinkel både horisontellt och vertikalt, det är alltså inte frågan om att du måste rikta den på graden exakt.

Strålningsmönster för olika antenner

rundstrålande antenner med riktverkan?

Det finns även rundstrålande antenner med en hög förstärkningsgrad på marknaden och man kan lätt frestas av att installera en sådan då den på pappret verkar ha bra förstärkning och inget behov av att rikta in mot en basstation. I verkligheten ser det litet annorlunda ut. I en rundstrålande antenn med hög förstärkning är strålningsmönstret komprimerat så att antennens strålar som ett smalt band åt sidorna men väldigt begränsat i övriga riktningar. Effekten blir den att om du inte är på ungefär samma höjd som närmaste basstation så blir förstärkningsgraden relativt försumbar, det kan till och med bli sämre än med en vanlig rundstrålande antenn med lägre förstärkning. Om du behöver förstärka signalen så är det riktantenner som är den rätta vägen.

Var noga med att använda en antenn som är avsedd för din frekvens och för rätt användningsområde. TV antenner har 75 Ω, antenner för GSM, 3G och 4G har 50 Ω.

Antenntyper för olika behov

De två huvudtyperna av antenner som vi redan berört är rundstålande antenner och riktantenner. Till rundstrålande antenner räknas till exempel puckantenner, magnetfotsantenner och sprötantenner. De två senare benämns ofta efter sin längd, till exempel: 1/2-vågsantenn eller 1/4-vågsantenn. Riktantenner finns i huvudsak i två utföranden, yagiantenner med synliga eller inkapslade spröt eller patchantenner som i allmänhet ser ut som en låda.

SMA-antennkontakter på kabel

Antennkablar

Snåla inte med en billig antennkabel, var hellre på den säkra sidan och investera i en bra antennkabel som ger problemfri drift i många år.

Antennkontakter av bra typ dämpar upp till 1 dB, sämre antennkontakter dämpar mer. Använder du många övergångar, adaptrar, mellan olika kontakttyper så påverkar det också signalstyrkan.

Du skall alltid stäva efter att hålla antennkabeln kort, kan du istället flytta din router, modem eller liknande närmare antennen och förlänga kommunikationskabeln så är det alltid den bästa lösningen. Varje meter antennkabel dämpar signalen, även vid mottagning.

Lågförlustkablar skall med fördel böjas med försiktighet. Skarpa böjar kan förstöra antennkabeln.

Slutligen, skall din antennkabel monteras utomhus ser du till att redan från början få en antennkabel där övergångarna mellan kontakt och kabel förseglats med limfylld krympslang. Vid installation ser du till att även kontaktövergångarna förseglas, med krympslang, eltejp eller med vulktejp.

Har du en fråga? Kontakta oss!

Tester av antennkablar

Vi testar antennkabel

Vi testade antennkablar och jämförde prestanda hos olika typer av antennkablage i praktiken.

Antennkabeltest

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök