skip to Main Content
Att använda mobilt bredband när man är utanför sitt ordinarie kontor eller arbetsplats kan kräva litet optimering för att allt skall fungera så bra som möjligt. Någonstans där täckningen är som sämst ber vi en stilla bön att nätplanerarna har tagit just den aktuella platsen i beaktan när de byggt nätet. Men att få fungerande mobilt bredband behöver inte vara så svårt, allt som behövs är litet planering. Så här får du ut det mesta av en 4G-uppkoppling.

Maximera ditt mobila bredbands hastighet

Att kunna få bästa möjliga prestanda av en LTE-uppkoppling kräver att man både tänker till och planerar. Att välja rätt operatör är så klart ett första steg. Val som inte skall präglas av månadskostnad och aktuella kampanjer utan snarare av nätets hastighet och vårt resmåls förutsättningar. Och det finns, även om din operatör inte nämner det, skillnader mellan olika abonnemang. Vi vet, vi har testat.

Undvik dålig mobiltäckning

Planera din täckning

Vi rekommenderar att du i möjligaste mån planerar. Var skall du vara, hur ser operatörernas täckning ut på de aktuella platserna? Planera utifrån var du skall. Om du kommer till en plats där du inte har någon vidare täckning kan det vara bra att du först läst dessa enkla råd.

1. Om du har fått en 4G-dongel av din operatör att stoppa direkt i datorn, kan du alltid överväga att innan du ger dit ut satsa på en riktig 4G router med SIM-kort för mobilt bredband. En 4G-dongel är inte optimal då den skall kopplas direkt in i din dator. Du kan då istället införskaffa en längre USB kabel så kan du placera dongeln mer fritt för att få bästa möjliga täckning, du kan då hänga ut den utanför fönstret, montera den på taket, där täckningen är bäst helt enkelt. Men, vi säger det igen, en bra 4G-router gör det möjligt att få en mer konsekvent uppkoppling med kvalitet.

2. När du skall surfa på en plats så hjälper det att veta var närmaste basstation finns, kontrollera detta mot operatörens basstationskarta på respektive operatörs hemsida. Att täckning finns på platsen är en förutsättning för kommunikation.

3. Placera dig så att du kan rikta in ditt router eller modem mot basstationen. Har du en dongel med inbyggda antenner, kontrollera om modemets antenner fungerar bättre med en viss modemplacering så att du vet hur du bäst riktar in modemet. Har du satsat på en 4G-router, ja då kan du alltid se till att komplettera med bättre antenner som fungerar även i obefolkade områden med långt mellan basstationerna.

4. Allt material mellan ditt modem och basstationen och materialet dämpar olika mycket. En betongvägg eller ett plåttak kan vara en katastrof, en glasruta är avsevärt bättre. Om du har en fönsteröppning som vetter åt basstationens håll så placera modemet eller routern nära fönstret.

5. Gaffatejp är bra för att fästa router eller modem på utsidan av huset eller båten för temporära lösningar i solsken, kombinerat med en längre USB kabel eller nätverkskabel kan du få avsevärt bättre resultat om du får upp din router eller modem högt och fritt. Men om det regnar eller det finns en minsta antydning till förhöjd fuktighet i luften, då har 4G-router eller modemet inget att göra utomhus.

6. Om du inte får täckning i naturhamnen eller i fjällstugan och måste surfa, ta med allt upp på ett berg och testa där.

7. De flesta modem och många routrar saknar möjligheten att se signalstyrkan. Ett bra mått är bredbandskollen som snabbt kan avgöra vilken hastighet du har och som kan ge möjligheten att testa prestanda vid alternativa placeringar. Proffsroutern den ger denna information direkt i din webbläsare.

8. Se till att din operatör stödjer flera olika kommunikationssätt där du skall vara. Har operatören stöd för både 4G och 3G är chansen större att din uppkoppling fungerar, i alla fall till grundläggande mailande.

Lycka till med surfen!

Vi önskar dig lycka till med ditt surfande. Vi på Induo arbetar primärt med krävande uppkopplingar av processer och maskiner via mobilnäten. Vi är måna om att så många människor som möjligt skall kunna få en positiv upplevelse av friheten att surfa mobilt, mobilt bredband är en teknik som växer hela tiden.

Vill du ha snabbare och mer tillförlitlig uppkoppling via mobilnäten? Då är en 4G eller 5G router kanske lösningen för dig! Ladda ned vår kostnadsfria e-bok och lär dig allt du behöver veta om routrar för mobilnäten, inklusive hur de fungerar, deras fördelar och nackdelar, och hur du väljer den bästa routern för dina behov. Ladda ner vår e-bok idag och ta steget mot en snabbare, smidigare och mer pålitlig uppkoppling! Vi har därför satt ihop en 35-sidors e-bok om routrar. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök