skip to Main Content
SIM-kort eller Subscriber Identity Module är en av den europeiska standardiseringsorganisationen ETSIs mest framgångsrika standard. Det finns miljarder SIM-kort över hela världen och det finns ingen indikation på att det skall avta. SIM-kort används i såväl GSM som 3G och 4G och innehåller information om användaren eller abonnenten.

SIM-kortsstorlekar

SIM-kort finns i fyra storlekar av det traditionella SIM-kortet varav tre används i dagens telefoner, modem och routrar. Det är alltså ingen teknisk skillnad, bara den fysiska storleken skiljer åt.

Standard/Mini-SIM Micro-SIM Nano-SIM
Storlek 25 mm x 15 mm 15 mm x 12 mm 12,3 mm x 8,8 mm
Formfaktor 2FF 3FF 4FF

Storlekar på SIM-kort
De allra flesta av våra produkter har samma storlek på SIM-kortet, nämligen standard SIM även kallat mini-SIM.

Den femte formfaktorn, eSIM

ESIM-korteSIM eller MFF2 är ett SIM-kort i form av en krets, ett chip SIM helt enkelt. Tekniskt sett fungerar det på samma sätt som ett vanligt SIM-kort, men det löds direkt på kretskortet under tillverkningen. Detta gör eSIM till ett perfekt alternativ för enheter som används i tuffa miljöer då det kan inneslutas och produkten förseglas från fabrik. Det är robustare än vanliga SIM-kort och har en längre livslängd. Dessutom är eSIM permanent installerade i enheten och kan inte tas bort och användas i en annan produkt, vilket gör dem säkrare. eSIM har storleken 6 mm × 5 mm × 0,9 mm.

Fel storlek på SIM-kortet?

SIM-korten levereras oftast stansade så att man själv kan anpassa storleken genom att trycka bort det överflödiga plastmaterialet om man behöver en mindre storlek. Dessa kallas bland annat Triple-SIM och innehåller de tre olika SIM-kortsstorlekarna. Behöver man en större storlek finns adapters att köpa där du normalt köper mobiltillbehör.

Man modifiera SIM-kortens storlek med hjälp av en stans, och då minska från Nano-SIM till ett micro-SIM. Som nödlösning kan kortets storlek anpassas genom att skära den till ett mindre format på kortet då chippet alltid har samma storlek. Du behöver då ett SIM-kort av samma storlek som mall för att det skall fungera och en vass kniv (detta görs så att säga på egen risk).

SIM-kortsfack

SIM-kortsslädeAlla SIM-kort monteras i enheten i ett SIM-kortsfack oavsett storlek. Mindre SIM-kort som Nano-SIM monteras ofta i en släde som skjuts in i enheten.

De allra flesta av våra routrar och modem har två typer av SIM-hållare
-slot-in där SIM-kortet läggs på en SIM-kortssläde. För att få ut kortet trycker man in en försänkt spärr på enhetens framsida med hjälp av ett gem eller en penna.
-återfjädrande SIM-kortshållare där kortet trycks in i botten till det låser fast i routern eller modemet. För att få ut kortet trycker man lätt på kortets kortsida och det fjädrar ut igen.

Sen finns det en tredje typ på vissa av våra larmprodukter som har en självlåsande släde av gångjärnstyp, denna modell är det dock inte så ofta man använder längre, den var även vanlig i äldre mobiltelefoner.
Olika simkortsstorlekar

Fakta och historia

När ett SIM-kort placeras i en terminal, router eller modem kan det ansluta enheten till nätet. Kortet är låst med en fyrsiffrig PIN-kod vilket gör det till en användarvänlig lösning. European Telecommunications Standards Institute (ETSI) ligger bakom SIM-standarden som från början varit en del av GSM-standarden och följt med hand i hand med denna sedan starten. SIM står för Subscriber Identity Module och var från början i storlek som ett kreditkort, 1FF, dessa kallades också förvirrande nog för standard SIM och var i samma storlek som ett kreditkort dvs 85,6 mm x 53,98 mm). Numera är standard-SIM den som även omnämns som Mini-SIM.

SIM-kortet har en elektronisk krets för att lagra krypterad information om användaren och har som funktion att autentisera användaren så att den kan använda operatörens nät, SIM-kortet kan dessutom lagra annan information som vilka tjänster som ingår i abonnemanget.

FAQ SIM-kort

Här är de vanligaste frågorna om just SIM-kort.
Vad är storleken på ett Standard/Mini-SIM?
Ett standard-SIM eller Mini-SIM har storleken 25 mm x 15 mm. Kortets storlek har beteckningen FF2, eller formfaktor2.

Vad är storleken på ett Micro-SIM?
Ett Micro-SIM har storleken 15 mm x 12 mm. Kortets storlek har beteckningen FF3, eller formfaktor3.

Vad är storleken på ett Nano-SIM?
Ett Nano-SIM har storleken 12,3 mm x 8,8 mm. Kortets storlek har beteckningen FF4, eller formfaktor4.

Vad betyder SIM-kort?
SIM står för Subscriber Identity Module och den togs fram av European Telecommunications Standards Institute (ETSI).

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök