skip to Main Content
Termen VRRP står för Virtual Router Redundancy Protocol, ett protokoll som automatiskt skapar en virtuell väg för data genom att två eller flera routrar samverkar.

Redundant uppkoppling med VRRP

Det innebär att datorer i ditt nätverk eller ditt styrsystem konfigureras att kommunicera med en IP-adress som i själva verket är en grupp av routrar vars kapacitet delas automatiskt via VRRP. Med VRRP ökas tillgängligheten och tillförlitligheten med flera uppkopplingsvägar utan att den logiken tillhandahålls av värdenheten.

VRRP uppkoppling via router
Protokollet skapar en virtuell router, som är en sammansättning av flera routrar, master-och backup-router/routrar, i en grupp. VRRP fungerar så att man anger standard-gateway i nätverket till IP-adressen på den virtuella routern i stället för på en fysisk router (192.168.10.1. i vår skiss). VRRP dirigerar sedan paketen till en fysisk router och om den fysiska routern inte kan hantera det, ja då går meddelandet vidare till en annan fysisk router. Den fysiska router som vid en given tidpunkt är i bruk kallas masterrouter, de övriga backuprouter. Om masterroutern misslyckas med sin anslutning, då blir en backup router den nya mastern. På detta sätt kan nätverkets tillgänglighet maximeras och trafiken på nätverket kan automatiskt dirigeras om efter förutsättningarna för ögonblicket, du får helt enkelt en högre tillgänglighet utan avancerad konfiguration. Protokollet beskrivs i en öppen standard och finns hos flera olika tillverkare.

VVRP med Conels routrar

VRRP finns implementerat i Conels routerutbud, det innebär att såväl de cellulära routrarna, till exempel 3G-routern UR5i v2 eller 4G-routern LR77 v2, som ethernetroutern XR5i v2 stödjer VRRP. Genom att aktivera funktionen i routrarna kan de skapa en virtuell routergrupp. Om XR5i v2 ansluts till ordinarie internetförbindelse kan den då nyttja till exempel 4G-routern LR77 v2 som backupväg liksom vi visar i skissen nedan. Man kan även tänka sig att två stycken 4G-routers med olika operatörer samverkar i en routergrupp, detta går ju i och för sig att lösa med en router med dubbla sim-kort med fail over, men i fallet med VRRP kommer växlingen mellan operatörer att ske snabbare vilket minimerar avbrottstiden.

Redundant nätverk
4G router för LTE450

LTE450 4G router

LR77 v2 är en 4G router för Net 1s NMT450 nät. Eftersom nätet erbjuder en bra tillgänglighet vid strömavbrott är det attraktivt med VRRP.

4G router

LR77v2 router

LTE/4G router

LR77 v2 är en snabb 4G router som ger möjlighet till överföringar på upp till 100 Mbit/s, perfekt standby router till ordinarie förbindelse.

LR77 v2

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök