skip to Main Content
I Sverige finns fler mobiloperatörer än mobiloperatörer som bygger eget nät. De mobiloperatörer som har egna nät i Sverige idag är Telia, Telenor, Tele2, Tre samt Net1. Operatörerna bygger sina nät genom samarbeten i nätbolag i de allra flesta fall, utom Net1 som äger hela sitt nät utan andra inblandade operatörer.


Det finns en rad mobiloperatörer som inte äger sitt nät och köper kapacitet från operatörerna som äger nät. Dessa operatörer utan mobilnät kallas virtuella operatörer eller MVNO (mobile virtual network operator) alternativt MOLO (mobile other licensed operator). De erbjuder egna telekomtjänster utan att äga sitt nät själva.

Tre varianter på antenner

Några Svenska MVNO-er
MVNO Nät som används
700 Tre
ACN Tele2
AddSecure Telia/Net1
AllTele Telia/Telenor
Bahnhof Tele2
Bredband2 Tre
Bredbandsbolaget Telenor
Cellip Telenor
ComHem Tele2
Comviq Tele2
Connectel AB Tele2
Delight Telia
Devicom Telia
DGC Tre/Tele2
DGC Access Telia
Easy Telecom Telenor
Erate Telenor
Fastcom Tre
Fello Telia
Fogg Tre
Fonia Tre
Freespee Tele2
Globe Touch Tre
Glocalnet Telenor
Götalandsnät Tre
Halebop Telia
Hallon Tre
Hallå Mobil Tre
iCentrex Telia
intJoors Telia
Loxytel Telia
Lycamobil Telenor/Telia
Maskyoo Tele2
Netatonce Telenor
Phonera TeliaSonera/Tele2
Qall Telenor
Quisy Tre
Rewicom Tre
Sierra Wireless Telia
SST Net Tre
Svea Billing Telia
Svensk konsumentmobil Telia
TDC TeliaSonera
Telavox Telia
Teleman Telenor
Telenabler Tele2
Tellit Telenor
Trafikverket Telia
Universal Telecom Telenor
Uno telecom Telenor
Vectone Telia
Vimla Telenor
Voiamo Tre
WEB-link Telenor
Wifog Tre
Operatörer med eget nät
Operatör Nätet byggs av
Tele2 Tele2/Net4Mobility
Telenor Telenor/Net4Mobility
Telia Telia/SUNAB
Tre Tre
Net1 Net1

mobiloperatörer som delar nät

Mobiloperatörer i Sverige som delar nät

I Sverige finns det fyra mobiloperatörer för telefoni och mobilt bredband. Ytterligare en operatör finns, Net1, de erbjuder mobilt bredband och stationär telefoni via 4G-router. Läs gärna mer om våra mobilt bredbandsroutrar här.

Telia

Sveriges första och största mobiloperatör. Telia driver två egna nät GSM och 4G-nät som inte delas med andra operatörer. Telia har även ett eget 3G-nät på 900 MHz parallellt med GSM, Telia driver också ett 3G-nät tillsammans med Tele2 i bolaget Svenska UMTS Nät AB (SUNAB) eftersom Telia inte tilldelades någon 3G-licens på 2100 MHz. Telia satsar stort på M2M men tjänster som fast publik IP-adress kan endast beställas genom MVNOn AddSecure.

Tele2

Sveriges näst största operatör som idag inte har något hel-eget mobilnät, alla nät drivs i samarbeten med andra operatörer. Tele2 samarbetar med Telenor runt GSM och 4G samt med Telia för 3G. Tele2 och Telenor i samarbete sägs ha flest antal 4G-basstationer av samtliga operatörer. Även Tele2 satsar stort på M2M men erbjuder inte heller fast publik IP-adress.

Telenor

Telenor har ett eget 3G-nät som har täckning i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona. 3G-täckningen byggs i samarbete med 3 i det gemensamma bolaget 3GIS och GSM och 4G byggs i samarbete med Tele2. Telenor satsar också på M2M och erbjuder en rad olika M2M-abonnemang, även med fast publik IP-adress.

Tre

Tre har två stycken 3G-nät, ett som delas med Telenor i bolaget 3GIS som bygger 3G-täckning i hela Sverige på 2100 MHz förutom tätorterna Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Karlskrona där 3 själva ansvarar för 3G-täckningen. Tre bygger liksom Telia 3G-täckning på 900MHz i hela Sverige. Tre bygger även ut 4G där nätet är deras egna, då används både 800 och 2600 MHz. Tre är den operatör som håller lägst profil runt M2M och inte har dedikerade M2M-abonnemang.

Net1

Net1 har ett eget LTE-nät på 450 MHz. Net1 täcker i stort sett hela Sveriges yta där mer än 99% av ytan täcks av deras nät. Net1 erbjuder fri datamängd i sina abonnemang vilket de är ensamma om. Net1 har även M2M-abonnemang med fast IP-adress som tjänst.

Mast för mobiltelefoni

Nätbolag och operatörssamarbeten

I Sverige finns fem mobiloperatörer som erbjuder mobilnät för telefoni och mobilt bredband. Net1 erbjuder endast stationär telefoni. Vill du veta exakt vilka frekvensband varje operatör använder så läser du vidare här.

Nätbolag och samarbeten
Nätbolag Operatör Teknik
Net1 Net1 4G
Net4Mobility Telenor/Tele2 GSM/4G
Hi3g Tre 3G/4G
Svenska UMTS Nät AB (SUNAB) Tele2 & Telia 3G
3GIS Tre/Telenor 3G
Olika operatörer erbjuder olika nät

Ladda ned vår mobilnätsguide kostnadsfritt

Vi har satt ihop en enkel guide med fakta om frekvenser för mobiltelefoni och mobilt bredband. Ange din epostadress och ditt namn så får du tillgång till guiden i ett mail. (Vi kommer inte att använda din epost för reklamutskick utan för att kunna skicka information om nya uppdateringar.)Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Back To Top
×Close search
Sök