I guiden nedan använder vi två begrepp som kan vara nya för dig. Widget avser en inramad ruta i användargränssnittet där en visst typ av information visas, exempelvis temperaturvärden. Dashboard avser en samling av widgets, en hemskärm med alla widgets samlade.
Komigång med Mydevices.cloud
Första steget är att du packar upp din sensorenhet märkt AKKR8, du hittar en instruktion på det här.
I botten på enheten sitter en QR-kod som du kan scanna med din mobiltelefon, eller så kan du skriva in länken för aktivering som finns i manualen du fick med i en webläsare på en dator. Du kommer då till vår portal mydevices.cloud
enhetens namn
senaste anslutning visar tid när enheten var senast var ansluten och rapporterade data
signalstyrka i anslutningen
matningsspänning visar spänning
Läsfel visar om det finns någon sensor som inte rapporterat data
Kartan visar området där enheterna befinner sig, vid leverans är inte positionen uppdaterad utan den är utplacerad någonstans på kartan. Om man håller muspekaren över ikonen med termometer så kommer det att visas ett pop-upfönster med information från sensorn.). Du kan själv sätta ut enheterna på en karta där de befinner sig, mer om det senare.
Temperatur och luftfuktighet visar den senaste mätningen från enheten som skickats. Enheten är inställd på att mäta med vissa intervall som kan ändras väl enheten är ute i fält. Kontakta support om du behöver hjälp med det.
I kartwidgeten kan man byta position för enheten så den visas där den verkligen är installerad, något som inte sker automatiskt då enheten saknar GPS.
Om du klickar på symbolen med fyra pilar (drag and drop mode) så går det att flytta iconen och därmed flytta devicens position. Klicka sedan på ”finish” till höger om fyrvägspilen så kommer positionen att lagras.
Temperaturtrend visar temperatur från alla sensorer och man kan ställa in hur lång tid bak den visar. Det går att visa olika tidsintervall för data. Om du klickar på klocksymbolen så kan du ändra tidsintervallet. Då är det lätt att följa temperaturmätningar och se mätningar upp till 30 dagar tillbaka i realtid.
När du öppnar upp inställningarna för tidsintervall kommer ett popupfönster att dyka upp, se mer nedan!
Realtime visar mätvärden i realtid. Du kan ställa in hur du vill att tidsintervallet skall visas i diagrammet från 1 minut till 30 dagar tillbaka. Detta gör att du kan se historiken på med upp till en månad tillbaka. Glöm inte att trycka på Update för att uppdatera och spara ändringarna.
Du kan trycka på History för att byta till inställningar som visar historiken för mätvärden för en specifik dag, vecka eller månad beroende hur du ställer in inställningarna. Glöm inte att tryck på Update för att uppdatera och spara ändringar.
När du har använt historikfunktionen så behöver du ändra tillbaka till Realtime för att mätvärden ska visas korrekt och uppdateras vid varje mätning.
Batterinivån visar status för batteri om du har ett batteri installerat på enheten. Färgen på batterinivån kommer att bytas från grön till rött beroende på hur många % av laddning som finns kvar i batteriet.OBS! Du får under inga omständigheter byta batterityp i enheter som har inbyggd laddare. Endast litiumjonceller kan laddas med den inbyggda laddaren. Du får inte använda andra batterier än de som levererats av oss, det utsätter dig och din omgivning för brandfara.
När du klickar på enhetens namn i denna lista:
kommer du vidare till nästa dashboard med schemainställningar för hur ofta enheten skall ladda upp.
Så här ser dashboarden med inställningar för schemaläggning ut:
För att ändra inställningar för schemat:
I widgetrutorna accepteras bara siffror. I ”Antal mätn./timme dag” och ”Antal mätn./timme natt” kan du ange hur ofta enheten skall skicka data till plattformen per timme, maximalt värde är ”12”. Glöm inte att spara de ändringar du gör. Tryck på ”✔︎” för att spara ändringarna. Det kommer upp ett fönster under widgeten som informerar dig att ändringarna har sparats.
Larmpaketet har en mätsekvens på runt 3 minuter för varje mätning, vi rekommenderar därför att du mäter någon gång per timme som tätast. Med täta mätningar så kommer temperaturen i kapslingen att stiga. Vi delar dygnet i två perioder: ”dagschema” och ”nattschema”. Vi anger att dagtid startar 7 och varar fram till klockan 22. Enheten synkar tidszonen automatiskt. Vill du ändra dag och nattschema så anger du klockslag och klickar på ”✔︎” för att spara ändringarna.
Varje ändring till enheten slår igenom efter 1-2 uppladdningar till plattformen, alltså inte direkt då de normalt inte är uppkopplade.
För att ändra inställningar för schemat:
I widgetrutorna accepteras bara siffror. I ”Lagra antal mätningar” kan du ange hur många mätningar som skall lagras i enheten utan att de skickas till plattformen. Om du vill ha en maximal batterilivslängd så anger du 1 mätning/timme och ett värde på 12 som lagrade mätningar, då kommer enheten att skicka 12 mätvärden två gånger per dygn. Om du anger 0 som lagrade mätvärden kommer enheten att skicka samtliga mätningar i realtid. Glöm inte att spara de ändringar du gör. Tryck på ”✔︎” för att spara ändringarna. Det kommer upp ett fönster under widgeten som informerar dig att ändringarna har sparats.
Om ett larmläge uppstår kommer enheten att skicka larm direkt istället för att lagra den mätningen.
Varje ändring till enheten slår igenom efter 1-2 uppladdningar till plattformen, alltså inte direkt då de normalt inte är uppkopplade.
SMS aktivering/deaktivering
Enheten skickar två typer av SMS, larm SMS, när någon av sensorerna passerat en larmgräns, samt status SMS, som är ett meddelande ibland för att du skall kunna ha koll på att enheten fungerar som den skall, utan att logga in i vår plattform. Larm SMS och deras larmgränser sätts direkt i enheten, medan larm via mail sätts i plattformen, på så sätt kan du få SMS respektive mail vid olika larmgränser.
Om du inte vill ha SMS kan du kryssa ur rutan SMS-aktiv. Detta sparar uppkopplingstid och därmed ström.
SMS telefonnummer
I nedanstående rutor fyller du i de nummer som skall ta emot SMS, du klickar sen på ”✔︎” för att spara ändringarna. Om du inte har flera mottagare så skriver du 0 i rutorna för övriga telefonnummer
Status SMS
Enheten skickar status SMS för att du skall kunna ha koll på att enheten fungerar som den skall. Detta SMS kan schemaläggas så att du inte får det nattetid, då det bara är ett statusmeddelande.
Larm-SMS kommer att skickas oavsett tid på dygnet. Ange starttid och sluttid, klicka sen på ”✔︎” för att spara ändringarna.
Du behöver sedan ange hur ofta status SMS skall skickas. SMS-texten innehåller information om batterinivå och signalstyrka från den senaste mätningen.
För att styra hur ofta meddelande skall skickas anger du här ett värde på efter hur många mätningar enheten skall skicka SMS. Om enheten mäter 24 gånger per dygn och du vill ha SMS en gång per vecka så ange 168 (7 x 24 = 168).
För att få larm som SMS finns två andra värden du kan ange, dessa undre och övre temperaturer är ett ”säkert” värde. I exemplet nedan så kommer du att få SMS om temperaturen droppar under 7 grader, eller går över 23 grader.
Hur du ansluter till enhetens utgång finns bättre beskrivet i denna instruktion.
Enheten har en lysdiod som skiftar färg när enheten mäter och skickar data. Denna funktion kan aktiveras eller deaktiveras från plattformen. Klicka bara i rutan så kommer led-en att avaktiveras nästa gång enheten kommunicerar med plattformen .
Som vi nämnde ovan är dessa gränser de som aktiverar ett larm i plattformen som syns som larm och som skickas via epost. Du kan alltså skriva in valfria värden och klicka på bocken för att acceptera inställningen.
Om du har ytterligare frågor, kontakta vår support: