skip to Main Content
Maestro 100 och Maestro Heritage är två kompetenta GSM-modem för överföring av data via RS-232 över GSM, GPRS och EDGE. I vår komigång guide nedan går vi igenom hur du med hjälp av en dator och ett GSM-modem kan koppla upp dig via GPRS.

Komigång med GSM-modem

Du behöver ett SIM-kort för att använda modemet, om du bara ska skicka sms så fungerar ett kontantkort, men har du tänkt att ta emot och skicka gsm data, så behöver du ett SIM-kort som har gsm-datanummer, alltså inte samma som pratnumret.

Flera kontantkort klarar också en vanlig GPRS uppkoppling, men om du vill nå SIM-kortets IP adress så behöver du ett SIM där operatören tillåter åtkomst av IP numret utifrån.

Steg 1: Stäng av PIN-koden

Enklast är att du stänger av SIM-kortets pinkod innan du har satt det i modemet, flera industriella SIM levereras med pinkoden avstängd. Avstängningen gör du med att sätta SIM-kortet i en vanlig mobil och där välja stäng av säkerhet. Låt strömmen vara avstängd när du sätter i eller tar ur SIM-kortet, tänk också på att ha en antenn ansluten till modemet när du slår på strömmen.

Steg 2: Koppla modemets datakabel till lämplig COM-port i din dator

Många gånger saknas en RS-232-port och då ansluter du modemet till en USB-omvandlare. Slå på strömmen och vänta till modemets led blinkar ungefär varannan sekund, det betyder att modemet har kontakt med nätet och att pinkoden är avstängd. Om dioden inte blinkar kontrollera att pinkoden är avstängd och att SIM-kortet är aktivt.

Steg 3: Starta ett terminalprogram, till exempel Hyper Terminalen i Windows

När du startat programmet börjar du med att ange rätt com-port, i datorer med USB portar behöver du ta reda på vilken port du har kopplat USB/RS232 omvandlaren till.
Ställ in datahastigheten till 115 200. Lämna övriga inställningar som de är, 8 N 1 och maskinvaruhandskakning CTS/RTS.

Steg 4: Kontrollera din anslutning till modemet

Skriv AT (med stora bokstäver) och modemet skall svara tillbaka med OK. För att vara säker på att du kommunicerar med Maestro modemet så skriver du AT&V. Du ska ett svar som består av fyra rader där de första tecknen är Q:0 och de sista +IFC:2,2, ser du ingen text så har du valt fel comport. Får du något annat så har du fått kontakt med datorns eget telefonmodem. Pröva gärna också att ringa till någon med ATD följt av telefonnummer, då kan du se att rätt nummer ringer upp. Avsluta med ATH

Steg 5: Skicka SMS från terminalprogrammet

Du kan skicka ett SMS genom att skriva AT+CMGS=telefonnummer (tryck enter) skriv in meddelandetexten (tryck ctrl z). Du kan lägga in detta i din applikation eller PLC om du vill att din applikation skall kunna göra detta automatiskt.

Steg 6: Automatiskt svar på inkommande datasamtal

Om du vill att modemet ska svara automatiskt vid inkommande datasamtal så skriver du ATS0=1 (notera att det är siffran 0) där siffran 1 betyder att modemet svarar automatiskt efter ett ring.

Spara med AT&W

Steg 7: GPRS-anslutning, ange och spara APN

En GPRS uppkoppling kan du göra med alla Maestro modem, porthastigheten i terminalprogrammet är som default 115 200 bit/s. För att en GPRS-uppkoppling ska fungera så behöver modemet ha ett så kallat APN. Varje operatör har ett eget APN, ofta finns det flera APN hos samma operatör för olika specialfunktioner. Här följer ett urval av standard-APN för olika operatörer:

Telia: ONLINE.TELIA.SE
Telenor: INTERNET.TELENOR.SE
Tele2: ISPLNK1.SWIP.NET
Multicom: MULTICOM.TELIA.SE

Din operatörs APN sparar du i Maestro med AT+CGDCONT=1,”IP”,”INTERNET.TELENOR.SE”

efter att du tryckt enter skriver du AT&W för att spara.

Steg 8: Inställningar i din dator

I din dator behöver du nu installera ”Standardmodem 33600” för enkelhetens skull installerar du det på alla portar för alla användare.

Nu behöver du skapa en ny anslutning, välj att ”ansluta till nätverket på min arbetsplats” och att ansluta med modem. I rutan där du väljer modem, bocka i standardmodem 33600. Skriv in Ditt namn på anslutningen i raden med organisationsnamn. Nästa ruta med telefonnummer är viktig, skriv in *99# välj sedan sluför.

Leta upp din anslutning, den finns bland Start/visa alla anslutningar. Klicka på rätt anslutning, välj egenskaper, där ser du vilket modem som har blivit valt för anslutningen och vilken comport det ska finnas på. Kontrollera modemets hastighet under knappen konfigurera.

Telefonnumret syns mitt på sidan, under alternativa telefonnummer kan du välja att skriva in ett extra *99***1# många gånger mer gångbart än *99# när du har sparat efter det här tillägget så kan du klicka på ring upp.

Om din operatör kräver ett användarnamn eller lösenord för anslutningen så är det i rutorna ovanför knappen som de ska in. Vanligtvis behövs det inte.

Nu ska du kunna se hur du kopplas upp, du får två små bildskärmar nere i högra hörnet. Om du genast kopplas ner igen, välj att sätta det andra telefonnumret först.

Om du får felmeddelanden kontrollera först att inte t.ex. Hyper Terminalen är igång på samma comport som fjärranslutningen ska använda, pröva i nästa steg med att koppla USB omvandlaren från och till.

Du kan också kontrollera själva modemets inställning via Kontrollpanelen, Skrivare och annan maskinvara, Telefoner och modem, välj rätt modem under fliken modem. Välj Egenskaper fliken modem, är hastigheten här 115200?

Maestro 100 och Maestro Heritage
GSM modem Maestro 100 Evo

Maestro 100

GSM-modem med robust konstruktion för applikationer som kräver tillgänglighet.

GSM-modem

GSM och EDGE modem Maestro Heritage

Maestro Heritage

GSM-modem med EDGE. Lättinstallerad tack vare lysdioder på framsidan.

EDGE-modem

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök