skip to Main Content
En riktantenn för 4G behöver du i de anläggningar som ligger långt från basstationen och du vill nå bra prestanda. Med en 4G-riktantenn går det att rikta in antennelementen mot basstationen och, tack vare antennens bra prestanda, nå högre hastigheter än med en rundstrålande antenn (läs gärna vårt inlägg om rundstrålande vs riktantenner).

4G är komplext att täcka med en antennmodell

Som du säkert vet så täcker 4G många frekvenser, i Sverige har vi 4G band spridda i ett spektrum från 450 till 2600 MHz och det gör att antenner som skall täcka alla dessa band på ett eller annat sätt blir en kompromiss, en bredbandig antenn går inte att göra lika optimerad som en smalbandigare antenn som är optimerad för en frekvens.
Tester av 4G-riktantenn
Vi har en populär och riktigt robust antenn för Net1 som är avstämd för 450 MHz från CompleTech. Då vi jobbat med CompleTech i mer än 20 år vågade vi helt enkelt fråga om de inte kunde ta fram en version av sin antenn för LTE800 MHz som vi ser som ett bra alternativ för landsbygds-4G i Sverige eller där det är långt till basstationen. Efter två månaders väntan kunde vi så slutligen testa antennen, så här är vårt test av två ytterligheter av 4G-riktantenner.

Test av olika 4g-riktantenner

Som vi tidigare berört så behöver 4G MIMO, det vill säga dubbla antennelement för att fungera optimalt. Vi valde då att jämföra ComAnt-830X++ med 10 dBi-antennförstärkning på 800-MHz-bandet mot vårt populära riktantenn GPA 02 som täcker 4G-banden på 800-2 600 MHz med 5-8 dBi antennförstärkning. ComAnt-830X++ är en antenn som i grundutförande kan användas med MIMO men genom att lägga till en adapter kan antennens element istället användas med cirkulär polarisation vilket gör att signalerna kan ”borra sig igenom” svårare terräng. Skall man använda denna funktion så behövs två antenner för att få MIMO.
Nå långa avstånd med 4g-riktantenn

Testplatsen på landet

Vi testade antennen på en välkänd plats med 4 km till basstationen och en del hinder på vägen som två berg, en sjö och både vegetation och hus, en normal plats utanför tätort med andra ord! Vi testade med Telia som operatör och frekvensen var 800 MHz. Antennerna monterades 4 meter över mark, det hade sannolikt blivit ett ännu bättre testresultat om de kunnat monteras ändå högre!
Antenntest karta

Testresultat:

GPA03 prestanda nedlänk/upplänk:
32/8 Mbit/s
ComAnt-830X++ prestanda nedlänk/upplänk:
36/9 Mbit/s
GPA03 signalstyrka:
-105 dBi
ComAnt-830X++ signalstyrka:
-101 dBi

Slutsats av antenntest

Vi kan konstatera att teori och verklighet än en gång stämmer. ComAnt-830X++ är en robust antenn som bevisat sin uthållighet i flera applikationer. Bland annat används antenner från CompleTech på toppen av Mount Everest och i många applikationer i både värme och kyla.

ComAnt-830X++ är inte för alla. Det är en antenn i det högre prissegmentet men med tanke på den utökade prestandan du får med antennen så anser vi att det är värt investeringen om du är ute efter en proffsantenn, eftersom antennen är av så bra kvalitet att den sannolikt kommer att överleva 4G-näten. Antennen kommer inte heller att vara optimal överallt utan framförallt på landsbygden och på de platser där det är långt till basstationen och där basstationer använder sig av 800 MHz-bandet.

ComAnt-830X++

ComAnt 830 X++En minst sagt robust 4G-riktantenn tillverkad och utvecklad i Finland för vårt nordiska klimat.

ComAnt-830X++

GPA02 riktantenn

Panelantenn för 3G och 4G nätenEn diskret korspolariserad 4G-riktantenn som monteras på antennmast eller fasad med medföljande fästen.

GPA02 riktantenn

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök