skip to Main Content
Antennen och antennkabeln är två hårdvarufaktorer att beakta för att få så bra signalstyrka som möjligt. När det gäller GSM och 3G produkter är många intresserade av en antennkabel för längder runt 5 meter eller kortare.

Antennkablar för längder runt 5 meter

Vi beslöt oss för att göra ett praktiskt test för att se hur väl tillverkarnas specifikationer stämde med verkligheten. En annan viktig fråga var hur mycket man i verkligheten förlorar för varje adapterkontakt eller övergångsdon. Vi brukar säga 1 dB men stämmer det?

Vi beslöt att begränsa vårt test till kabellängden 5 meter och jämföra RG58 RG213 och YE50. Vi gjorde fälttester och mätte mottagen signal, liksom vid vårt antenntest tidigare utförde vi våra tester med HSUPA routern UR5i.

Om dämpning

Uteffekt mäts i decibel (dBi eller dBm/dBd) och watt (W). 1 W är lika mycket som 30 dBm, 2 W är 33 dBm. Skalan är logaritmisk och 3 dBd förstärkning motsvarar en fördubbling av uteffekten. Samtidigt ger 3 dBd dämpning i en antennkabel en motsvarande halvering av uteffekten. Anta att du har en sändare på 1 W (30 dBm), en antennkabel med 3 dBd dämpning och en antenn som förstärker 6 dBd. Den ur antennen utstrålade effekten blir 33 dBm eller 2 W. På samma gång är det värt att rikta blicken mot mottagningen. En mottagares känslighet, dvs förmågan att uppfatta signalen, mäts i dB och där är tumregeln, ju lägre desto bättre.

Jämför till exempel en antennkabel med 3 dB dämpning och en med 9 dB dämpning så blir skillnaden 6 dB. En 6 dB sämre kabel ger dig en halverad räckvidd ungefär.

Vad har du råd att förlora?

Det är alltid bra att designa nätet med en viss marginal eftersom årsstidsskiftningar bland annat påverkar signalen. De allra flesta moderna GSM och 3G produkter har stöd för att se signalstyrkan i konfigurationsmjukvaran. Skall du till exempel arbeta med Conels routers kan du se signalstyrkan i webläsaren, och vi rekommenderar att du inte går under -85 dBm i signalstyrka. Att ha en bättre signal påverkar ditt system positivt, du har en större marginal för störningar, hinder i vägen och så vidare. Så var rädd om hur många dB du tappar i antennkabeln.

Slutsats av antennkabeltesterna

Slutsatsen vi kom fram till är att det skiljer ungefär 6 dB dämpning mellan den bästa kabeln, RG-213 och RG-58, som hade högst dämpning. YE50 ligger förvånansvärt nära RG-213, faktum är att det skiljde knappt 2 dB mellan dessa kablar. Vi noterade också att det är ungefär 1 dB dämpning i varje adapterkontakt, därför kan en RG-213 med adapterkontakter eller övergångsdon snabbt vara på samma nivå som YE50. I de flesta fall visar det sig att YE50 har ett bättre urval av antennkontakter än RG-213 till GSM och 3G produkter med SMA och FME anslutningar.

Vår slutsats är därför att för kabellängder upp till 5 meter så är YE50 generellt det bästa valet. YE50 är marginellt dyrare än RG-58 men i stort sett lika smidig. RG-58 har en fördel, det finns ett bra urval av chassidon när man behöver installera enheten i ett apparatskåp med kabelgenomföring till utsidan. Då kan RG-58 vara lämplig, men för generell kabeldragning, då finns inga anledningar att välja annan kabel än YE50.

Antennkabel för radiomodem, router, 3g, gsm, 4g

Antennkabel

Läs mer om våra antennkablar och jämför prestanda hos olika typer av antennkablage.

Antennkablar

antenner

Ladda ned vår antennintroduktion med nyttiga fakta om antenner. Det här är över 60 teknikladdade sidor för dig som vill veta mer om antenner och antennlära.*obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök