skip to Main Content

I veckan lanserade vi 3G boostern Zboost från Wi-Ex. I artiklar och på bloggar kom det glädjande nog fram en del frågeställningar. Det är roligt att vår produkt engagerat, här publicerar vi svaren på de vanligaste frågorna. Om du har ytterligare frågor så kommentera gärna nedan eller registrera dig i vårt forum och diskutera där (vi godkänner användare manuellt under ordinarie kontorstider). Vi finns även på twitter om du hellre vill prata där. Vi har normalt twitterbemanning vardagar mellan 9-17.

Den vanligaste frågan om 3G-repeaters

Q: 3G är nära WLAN i frekvens, stör inte den här förstärkaren ut detta?
A: Nej, vi har testar med en WLAN bas tre meter från boostern utan att se någon form av påverkan av kommunikationen.

Q: Stör den här typen av förstärkare min stereo eller TV?
A: Nej vi har inte lyckats återskapa det problemet.

Q: Jag vet ju faktiskt inte alls om den kommer att fungera, finns det några garantier för hur bra täckning den ger?
A: Så länge du har 3G täckning vid det fönster du tänker placera den vid så har du mycket goda chanser att förbättra din inomhustäckning avsevärt. Om du mot förmodan inte upplever en tillräcklig förbättring så har du returrätt inom 30 dagar förutsatt att produkten är i nyskick och returneras i oskadat originalemballage. Kontakta oss dock först för felsökning och returinformation.

Fler frågor…

Q: Drar förstärkaren ned prestanda för övriga abonnenter anslutna till samma basstation?
A: Nej, tvärtom. Om det finns enheter i nätet som har dålig täckning så lastar den till ned nätet med omsändningar på grund av tappad signal. Med bättre signal som boostern ger så minskar omsändningarna och därmed belastningen på nätet. Enligt tillverkaren Wi-Ex är det dessutom så att om 3G modemet eller 3G routern man använder har bra mottagning så använder den en mer effektiv modulationstyp med mindre overhead och mer plats för dataöverföring jämfört med en enhet med dålig signalstyrka. Även detta påverkar belastningen på basstationen på ett positivt sätt, det blir med andra ord mer plats över för annan trafik om alla enheter i nätet har bra signal. Det är inte så att någon skulle bli utan om kapaciteten i cellen höjs. Bandbredden på basstationen delas mellan flera användare, med färre omsändningar finns mer bandbredd över som delas mellan de anslutna enheterna.

Q: Jag är intresserad av vad andra konsumenter tycker, men ni har ju precis lanserat produkten i Sverige?
A: Om du är intresserad av vad andra konsumenter tycker så besök gärna Wi-Ex blogg där användare beskriver sina erfarenheter av produkten.

Q: Är det verkligen så att man måste söka tillstånd för den här typen av utrustning?
A: Ja det är de regler som gäller. En ansökan till nätägaren och en till PTS är det som skall göras, är du osäker så kontakta oss. Vi har naturligtvis själva sökt tillstånd som privatperson och fått tillstånd för att använda boostern. Se mer i slutet på den här filmen

Q: Kan inte förstärkaren användas för WLAN också?
A: Nej, den repeterar 3G signalerna på 2,1 GHz och inte WLAN som ligger på 2,4 GHz. Produkten är endast avsedd för mobiltelefoner och mobilt bredband, inte trådlösa nätverk

Q: Jag anser att det finns en del nackdelar med bredbandiga repeatrar som den här, den förstärker väl allt och stör ut alla operatörer på platsen?
A: Först och främst, dett är inte en bredbandig repeater. Boostern är en adaptiv bidirektionell förstärkare (aBDA-S) och har inte högre effekt än många telefoner vilket minimerar risken för interferens. Den är framtagen med utgångspunkt att erbjuda bättre täckning med bibehållen prestanda för operatören och andra brukare i operatörens nät och i andra operatörers nät. I Zboost finns väl utvecklade filter för att säkerställa att radiospektrum är ostört för andra operatörer än de som används. Ett tidigare problem med 3G boosters i det lägre prissegmentet har varit att de stört operatörerna, dels genom dålig filtrering, dels genom att förstärka ”allt” och därmed störa ut basstationerna. Zboost har lägre effekt och annan konstruktion. Den kan användas synkroniserad mot Telia samtidigt som det inte stör ut mottagningen för Tre, för att ta ett exempel. Effektiva filter är också en förutsättning för att till WLAN skall kunna fungera i närheten.

Q: Hur många enheter kan vara i drift på en gång?
A: Med ett avstånd på 150 meter till basstationen så kan hundratals enheter vara i bruk utan att basstationen störs mer än vad en närliggande kraftledning gör. För den som upplever täckningsproblem så nära en basstation så rekommenderar vi att kontakta operatören, felet måste vara i basstationen och skall inte avhjälpas med en extra booster.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök