skip to Main Content
Tänk dig att kunna slå på takvärmen på en fastighet med hjälp av morgondagens väderprognos, automatiskt aktivera ett larm när du är mer än 2 km bort eller öppna en fjärrstyrd grind när du passerar en viss punkt? Allt detta låter som helt underbara möjligheter, att kunna automatisera med enkla medel utan att det kostar något extra, visst låter det intressant!

Att automatisera behöver inte kosta

IFTTT är en webtjänst som syr ihop webtjänster med olika typer av devices. Så med hjälp av IFTTT är det fullt möjligt att låta din smartphones position styra larmet, väderprognosen kan styra klimatanläggningen eller ventilationen och så vidare.

Först och främst, detta är en inspirationsguide. Vi kan inte lova att IFTTT för alltid kommer vara gratis. Du förstår säkert, det är en inspirationsguide för att med enkla medel automatisera men vi kan inte garantera att det fungerar för evig framtid.

Av Carl Kvarfordt

Tre enklare steg mot automation

Slå på larmet beroende på positionIFTTT är kostnadsfritt och enligt dess skapare Linden Tibbets används IFTTT för cirka 20 miljoner recept varje dag. Det är lätt att det blir litet krångligt nu men vi skall försöka hålla tungan rätt i munnen. IFTTT är en webtjänst som gör det möjligt för att skapa kedjor av villkor som utlöses baserat på ett annat villkor, sammantaget kallas de recept. IFTTT är en förkortning av If This Then That ”Om detta då…”. Ett ”recept” kan bestå av att om ett villkor som till att din smart phone passerar Örebro uppfylls (If This) så skickas ett SMS (Then That).

Aktivera värmen om det blir kalltI vår introduktion av IFTTT kommer vi att visa tre enkla exempel på hur du använder tjänsten. Först skapar vi ett recept som skickar morgondagens väder, detta kan ju ligga till grund för om du vill aktivera takvärmen i en fastighet eller göra andra väderbaserade förändringar. Sedan berättar vi hur du kan göra olika åtgärder baserat på väderprognosen och sist hur du styr funktioner när du passerar en viss position med din bil. Dessa exempel passar både bra till våra fjärrstyrningsprodukter och även till våra GSM-larm.

Introduktion till IFTTT

För att kunna testa IFTTT så behöver du registrera dig. Besök deras hemsida på www.IFTTT.com
IFTTT steg 1

Registrera dig på deras hemsida. Välj valfritt användarnamn, din epost adress samt ett lösenord.
IFTTT steg 2
När du kommit in på hemsidan så kommer du att få välja lite valfria ”recept” som det kallas. Här kan du till välja att få ett SMS om hur vädret kommer bli idag eller få senaste nyheterna om sporthändelser om ditt favoritlag. Först och främst ska vi gå igenom hur man får dagens väderlek skickad till sig. Klicka på ”Create a Recipe”.
IFTTT steg 3
Klicka på ”This” för att komma vidare och ställa in den funktionen du vill.
IFTTT steg 4
Här kan du ställa in om något skall göras beroende på hur väderleksförändringarna kommer bli baserat på morgondagens väderrapport till exempel.
IFTTT steg 6
Därefter får du välja hur du vill bli aviserad. Om du exempelvis skulle vilja få det skickat till dig på mailen, över twitter eller SMS. Här har vi valt SMS och då får du fram följande.
IFTTT steg 7
Här kommer du få välja vilket nummer du vill använda som du ska få SMS till. (Notera att numret på bilden inte är det numret du själv ska använda).
IFTTT steg 8
Här kan ställa in till så som vi gjort här nedanför. Här får du varje dag SMS klockan 11 om dagens temperatur, hur väderförhållandet är för tillfället, till exempel molnigt eller regn, samt när solen går ner idag.
IFTTT steg 9
Resultatet av det SMS vi får tillbaka ser du nedanför denna bild.
IFTTT steg 10
Här har vi fått ett SMS med dagens status. Såhär går det att göra fast betydligt mer avancerat om du exempelvis skulle vilja att när solen går ner så ska belysning skall slås på eller annat men mer om det nedan.

Styr värme utan termostat

Nu skall vi visa hur du kan aktivera uppvärmning automatiskt om temperaturen sjunker under en viss grad. Exempelvis ”När temperaturen utomhus är under 5 grader så kommer värmen till fastighetens tak aktiveras”. Observera att detta bygger på en gratistjänst, använd på egen risk :)

Börja med ett recept

Börja med att klicka på ”Create a Recipe”.
IFTTT bild 1 blogginlägg 2

Kom vidare genom att klicka på ”This”.

IFTTT bild 2 blogginlägg 2
Leta upp ”Weather” bland alla olika recept som finns.

IFTTT bild 3 blogginlägg 2

Leta upp följande alternativ på ”Weather” efter att du klickat dig in på det.
Detta alternativ innebär att du får ett SMS varje gång temperaturen sjunker under en viss gräns. Nu är det dags att ställa in det så att det fungerar tillsammans med din fjärrstyrning från oss.
IFTTT bild 4 blogginlägg 2

I vårt exempel så har vi valt att sätta temperaturen till 5 grader. Vilket innebär att vi kommer få ett SMS till oss om temperaturen blir under 5 grader.

IFTTT bild 5 blogginlägg 2

Nu är det dags att välja vilket sätt vi vill bli aviserade på. För att få det att funka med vårt SMS-styrning så måste vi välja ”SMS”.
IFTTT bild 6 blogginlägg 2

Efter att du klickat på SMS så får du välja alternativet att den ska skicka ett SMS till dig.
IFTTT bild 7 blogginlägg 2

Här fyller man i meddelandet som man vill att den ska skicka. I vårt exempel här så måste texten ändras helt för att vi ska kunna skicka ett automatiskt SMS för att slå på en utgång. På bilden nedanför ser vi hur det ser ut innan man ändrat det. Bilden efter denna så kommer ni kunna se hur det ska se ut.

IFTTT bild 8 blogginlägg 2

Så här ska vi ändra meddelandet. Detta meddelande ska sen skickas till det SIM kortsnummer som finns i vår SMS-styrning. Klicka på ”Create Action”

IFTTT bild 9 blogginlägg 2

Här nedanför så kommer du sen se hur det kommer fungera. I vårt fall här så kommer vi få ett SMS skickat till oss på detta nummer om temperaturen sjunker under 5 grader. (Numret på bilden är bara ett testnummer). Klicka på ”Create Recipe” när du är klar och receptet kommer sedan att sparas.

IFTTT bild 10 blogginlägg 2

Nu är receptet skapat och nu måste vi ställa in det amerikanska numret som du kommer få SMS ifrån i din enhet, i vårt exempel använder vi en produkt från tillverkaren Eldes.

IFTTT bild 11 blogginlägg 2

Öppna programmet ”Config Tools” och koppla in din SMS-styrning i datorn. Klicka på Connect efter att du kopplat in din SMS-styrning.

IFTTT bild 12 blogginlägg 2

När du har kopplat in dig på din SMS-styrning via USB kabeln så kommer du se följande framför dig. Här kommer du behöva fylla i ditt namn, ändra SMS-password samt lägga till telefonnummer. Notera att 1234 som vi använde i IFTTT är det lösenordet vi har på vårt SMS-password. Så till exempel om du skulle vilja ha ”4444” som lösenord så blir ditt SMS du måste skicka vid temperaturdropp: 4444 C1: ON

Se bilden nedanför denna för att se hur det ser ut när du fyllt i allting för att få det att fungera.

IFTTT bild 13 blogginlägg 2

Här har vi fyllt i oss själv som Person 1 för att kunna styra vårt SMS-styrning med vårt egna nummer men vi har också lagt till ”If This Then That” som en användare. Där har vi fyllt i deras amerikanska nummer för att de på så sätt ska gå att styra om nu temperaturen skulle falla under en viss grad. Detta är ett väldigt smart och effektivt sätt och det finns mängder av olika möjligheter som du kan konfigurera detta på. Till exempel går det också att stänga av värmen om temperaturen skulle nå en viss grad för att spara både el och energi.

IFTTT bild 14 blogginlägg 2

Slå på funktioner baserat på din position

Slå på larmet beroende på positionNu går vi vidare med att visa hur du kan slå på en funktion om du passerar en viss position.

Denna funktion kräver aktivering av platstjänster för iOS (iPhone och iPad användare) som även finns för Android, denna guide är dock skriven för iOS. Platstjänsten kan styra så att när du passerat en viss punkt så kan en utgång på SMS-styrningen slås på. Exempelvis, du åker till arbetet och i Hjo vid Vättern. Varje gång du åker till Hjo så passerar du Skövde på vägen. Varje gång du passerar vill du se till så att en utgång på SMS-styrningen aktiveras.

Börja med att ladda ner appen IF på Appstore till din telefon eller surfplatta.
Iftt blogginlägg 3 bild 1

Börja med att öppna applikationen och du kommer då se detta framför dig. Svep dig förbi reklamen åt vänster och gå därefter vidare tills du ser en skärm där du kan logga in eller registrera dig.

2b
Logga därefter in på applikationen med hjälp av ditt användarnamn och lösenord. Det är samma användarnamn och lösenord till hemsidan som det är till applikationen.
Iftt blogginlägg 3 bild 3
När du har loggat in så kommer du se denna sida framför dig. Tryck på ikonen till höger som ser ut som en skål.

Ifttt blogginlägg 3 bild 4
Du kommer då komma vidare till denna sida. Här kan du se dina tidigare inlagda recept och annat.
Men just nu ska vi aktivera så att du kan aktivera platstjänster. Klicka på kugghjulet längst ner till höger.
Ifttt blogginlägg 3 bild 5

Här kommer du kunna se dina inställningar och annat. Klicka in på fliken ”Channels”.
Ifttt blogginlägg 3 bild 6

Leta upp iOS Location och klicka på den.
Ifttt blogginlägg 3 bild 7

Nu har du kommit in på iOS Location. Här kommer du behöva trycka Connect för att få det att fungera med hemsidan. Klicka på Connect.
Ifttt blogginlägg 3 bild 8

Klicka därefter på ”Continue” för att kunna tillåta och låta IF känna av platsen du befinner dig på.

Ifttt blogginlägg 3 bild 9
Klicka på ”Tillåt” för att låta IF ha åtkomst till dina platstjänster.
Ifttt blogginlägg 3 bild 10

Nu har du anslutit IF till din telefon och kan nu börja ställa in det på hemsidan.
Ifttt blogginlägg 3 bild 11

Här kan du också lägga till olika ”Channels” eller ta bort om du inte vill att platstjänsten ska vara på för dessa tjänster.
Ifttt blogginlägg 3 bild 12

Dags att skapa ett magiskt recept

Nu när applikationen är installerad och klar så är det dags att lägga till ett ”Recipe” på hemsidan. Klicka på ”Create a Recipe”. www.ifttt.com
Ifttt blogginlägg 3 bild 13

Ta dig vidare genom att klicka på ”This”.
Ifttt blogginlägg 3 bild 14

Leta upp iOS Location och klicka på den. Har du ställt in allt rätt på mobilen så kommer du kunna få fram tre stycken olika alternativ därefter.

Ifttt blogginlägg 3 bild 15

Här har du tre stycken olika alternativ. Antingen att du ska ”trigga” igång genom att du anländer till en plats, eller att den ska aktiveras om du lämnar en plats eller det tredje alternativet där den slår på när du både lämnar och åker förbi en viss plats. Vi valde alternativ 1 för denna guiden. ”You enter an area”.

Ifttt blogginlägg 3 bild 16

Här kommer du att få välja vilken plats du vill att den ska slås på vid. Skriv staden eller platsen i sökfältet som du kommer se här nedanför. I vårt exempel har vi valt Skövde.

Ifttt blogginlägg 3 bild 17
Här kommer vi få fram flera olika platser. vi har valt i vårt exempel ”Mariestadsvägen” då vi åker förbi den vägen innan vi svänger av till Hjo. Här får du helt enkelt välja den platsen där du vill att din SMS-styrning ska slås på. När du är klar så klicka på ”Create Trigger”.

Ifttt blogginlägg 3 bild 18

Här får du välja hur du vill bli aviserad. För att få det att funka med vår SMS-styrning så måste du välja alternativet ”SMS”.

Ifttt blogginlägg 3 bild 19
Klicka dig vidare här genom att klicka på rutan ”Send me an SMS”.

Ifttt blogginlägg 3 bild 20

Såhär kommer det se ut när du klickat dig vidare. Allt som står i detta meddelande måste däremot bort och ska ändras ut till texten som kommer följa med i nästa bild.
Ifttt blogginlägg 3 bild 21

Notera att 1234 som du ser på bilden här nedanför är exempel på lösenord. Klicka på ”Create Action” när du har fyllt i rutan.

Ifttt blogginlägg 3 bild 22
Såhär kommer det se ut sen precis innan du är klar. Nu är den inställd att skicka ett SMS till det numret du har valt som i detta fall ska vara till ditt SIM kort som du har i din SMS-styrning. Klicka på ”Create Recipe” när du är klar. (Notera att numret på bilden är ett test nummer och inte det numret som du ska fylla i.)

Ifttt blogginlägg 3 bild 23

Ditt recept ligger nu klar och är då redo att användas. Men för att kunna använda det så måste du lägga till det amerikanska numret som skickas från www.IFTTT.com i Config tools (om du använder SMS-styrning från Eldes).

Ifttt blogginlägg 3 bild 24

Öppna Config tools på datorn och koppla in din SMS-styrning till datorn via en USB kabel. Klicka på Connect när du är klar. (Device Status kommer stå ”Connected” när du kopplat in den rätt i datorn).

IFTTT bild 12  blogginlägg 2

Såhär kommer det se ut första gången du är uppkopplad med Config tool. Viktigt här är att fylla i ditt telefonnummer samt det amerikanska numret från www.IFTTT.com Se exemplet efter denna bilden för att se hur det kan se ut när du har fyllt i allting rätt för att det ska fungera.
IFTTT bild 13  blogginlägg 2

Här har vi fyllt i en person som ”Person 1”. Vi har även lagt till en andra person vilket i detta fall är www.IFTTT.com och deras amerikanska nummer. Detta är för att dom ska kunna ha åtkomst till SMS-styrningen med SMS funktionen och när numret är inlagt så kommer enheten automatisk slå på funktioner automatiskt när du passerat en viss zon.

Iftt blogginlägg 3 bild 27

Läs mer om våra produkter för SMS-styrning här:
SMS-styrning

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök