skip to Main Content

Pilgrimsfalken återvänderPå 1950-talet försvann Pilgrimsfalken från Stockholm på grund av förföljelse och miljögifter, men nu är den tillbaka. Tack vare ett initiativ av Naturskyddsföreningen, Nordens Ark, Stockholms Ornitologiska Förening och Folksam placerades fyra pilgrimsfalkungar ut på taket till Folksamskrapan på Södermalm i början av sommaren. Genom att Folksamhuset är ganska högt, falkarnas hemvist var 27 våningar upp, var det svårt att följa vad som hände på taket. För att ge intresserade möjlighet att se falkarnas framsteg placerades webkameror vid falkboet, problemet var bara avsaknaden av internet på platsen.

Webkameror och 4G routrar

När Naturskyddsföreningen hörde av sig till oss efter midsommar var det ganska ont om tid. Kameror skulle placeras på taket till Folksamskrapan och på något sätt sända till Naturs Bambuserkanal. Vi rekommenderade att installera nätverkskameror kopplade till en dator som kör en programvara som heter Wirecast, en lösning som används för bland annat livesändning av event via internet. På taket placerades två webkameror, en riktad mot lådan och en som filmade inuti lådan. Videoströmmen passerar dator och en switch för att sedan kopplas till en LR77 v2 LTE router som vi lånade ut under sommaren, abonnemanget ställde Telenor upp med och genom att kortet inte hade någon övre datamängdsgräns så gick det bra före Naturs att sända en videoström med bra kvalitet hela sommaren.

Falkar i Stockholm

Så hur gick det för falkarna? Jo de anlände från Nordens Ark i Bohuslän ett par dagar efter midsommar varpå de fick bekanta sig med sin nya boplats och fortsätta att växa i lugn och ro. Lördagen den 5 juli öppnades lådan  och en hona tog sig ut först av alla. Redan inom en halvtimme hade ett stort antal fiskmåsar och trutar upptäckt falken och började störtdyka och markera mot fågeln som de såg som en fiende. Kort därefter tog en av falkarna sats och flög upp på Folksamskrapans högsta punkt och de historiska vingslagen markerade den första flygande Pilgrimsfalken på 60 år i Stockholm.

Tyvärr fick falksagan en plötslig vändning då utsättningen fick avbrytas efter fem dagar på grund av att häckande måsarna och trutar inte lämnade falkarna ifred. Tre av falkarna omhändertogs och flyttades till en ny utsättningsplats i Västerås. Den fjärde falken gick inte att fånga in, istället har han har hårdtränat och har lärt sig ignorera måsar och trutar. Falken flyger snabbt över Södermalm och beräknas flytta söderut om några veckor. Förhoppningsvis träffar falken en partner och återvänder till storstan till nästa sommar.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök