skip to Main Content

Privata 5G-nätverk blir alltmer ett populärt alternativ att överväga till stora Wi-Fi-nätverk eller offentliga 5G-nätverk. I allt fler diskussioner med företag och organisationer börjar privata 5G-nät ta plats i diskussionerna. Denna bloggpost syftar till att ge en översikt över privat 5G-teknik, dess funktioner, fördelar och viktiga skillnader jämfört med offentliga 5G- och Wi-Fi-nätverk.

Privat 5G: En översikt

Privata 5G-nätverk erbjuder mobilanslutning via 5G anpassad för privat nätverksanvändning. Till skillnad från offentliga 5G-nätverk som tillhandahålls av stora operatörer, ger privata 5G-nätverk full äganderätt och kontroll över nätverksinfrastrukturen för organisationen. Dessa nätverk är utformade för att vara kostnadseffektiva och enkla att installera och driva, dessutom skall de ge en större kontroll över trafiken jämfört med operatörernas nät, vilket gör dem till ett riktigt intressant alternativ för privata nätverk.

Funktionalitet och implementering

Privata 5G-nätverk fungerar i princip på samma sätt som offentliga 5G-nätverk, det är samma typ av hårdvara normalt men frekvenserna är licensierade per plats, istället för som med de publika 5G-näten, på nationell basis. Genom att ansluta det privata 5G-nätet till organisationens lokala nätverk kan 5G-devices kommunicera med andra enheter på det lokala, privata 5G-radionätverket (RAN) och andra IP-anslutna enheter på det lokala nätverket. Denna sömlösa integration möjliggör säker åtkomst, bättre kontroll över tjänstekvalitet (QoS) och förbättrad rörlighet.

Fördelar med privat 5G

Privata 5G-nätverk erbjuder flera fördelar, inklusive säker åtkomst genom SIM-baserad kontroll och krypterad nätverkstrafik, detaljerad kontroll över QoS, sömlös handover mellan accesspunkter, jämförbar hastighet och riktigt låg latens. I prakiken har det visat sig långt effektivare med 5G än wifi vid handover mellan accesspunkter, vilket är viktigt vid autonoma system med fordon inblandade. Privata 5G nät har låg strömförbrukning, förbättrad räckvidd och täckning jämfört med wifi. Dessa fördelar gör privat 5G till ett attraktivt alternativ för branscher som tillverkningsindustri, hälso- och sjukvård, campusområden samt lager och logistikapplikationer.

Privat 5G vs. Offentlig 5G

Medan offentliga 5G-nätverk som erbjuds av operatörer är lämpliga för både privatpersoner och företag, ger privata 5G-nätverk ett mer kostnadseffektivt och anpassat alternativ för organisationer med särskilda krav på prestanda, säkerhet och kontroll. Privata 5G-nätverk ger flexibilitet, bättre inomhustäckning och möjlighet att optimera nätverket efter specifika behov. En viktig fördel är att privata 5G-nätverk kan komplettera existerande offentliga nätverk och Wi-Fi för att erbjuda en sammanhängande anslutning.

Skillnader mellan privat 5G och Wi-Fi

Privata 5G-nätverk skiljer sig från Wi-Fi genom att de är anpassade till devices som har en större bredd än wifi-enheter. Näten är utformade för att hantera mer komplexa nätverksbehov. 5G erbjuder bättre prestanda när det gäller kapacitet, latens och anslutningsdensitet jämfört med Wi-Fi. Dessutom ger privata 5G-nätverk mer tillförlitlig täckning som vi skrev tidigare. Wi-Fi är dock fortfarande ett kostnadseffektivt alternativ för många användningsfall och enheter.

Olika typer av privata 5G-nätverk

Privata 5G-nätverk kan kategoriseras som ”fullständigt privata”, där organisationer äger både spektrum och infrastruktur och erbjuder fullständig kontroll och isolering från offentliga nätverk. ”Delade privata” och ”hybrida privata” nätverk utnyttjar förmågan att skapa delade nätverk, slices, för att skapa partitioner inom ett offentligt nätverk och erbjuda varierande grad av kontroll och isolering. Denna flexibilitet möjliggör trafikstyrning till antingen privata eller virtuella privata nätverk baserat på specifika krav.

Slutsats:

Privata 5G-nätverk erbjuder tydliga fördelar för organisationer som söker pålitlig, säker och anpassningsbar mobilanslutning. Genom att förstå funktionaliteten, fördelarna och skillnaderna jämfört med offentliga 5G-nätverk och Wi-Fi kan organisationer fatta väl underbyggda beslut om att bygga privata 5G-nät för att förbättra sin verksamhet, produktivitet och anslutningskapacitet.

I framtiden kommer vi att se nya utmanare från framförallt satellituppkoppling av både LoRaWAN och 5G-enheter. Men om du skall agera under 2023, då är detta inget att titta på just nu.

För oss är IoT ett brett begrepp. Vi definierar IoT som en samling disruptiva tekniker som möjliggör digitalisering. Genom IoT kan företag få datadrivna insikter som kan hjälpa dem fatta bättre beslut. Med IoT kan vi snabbare nå klimat och jämställdhetsmål. För att snabbare lyckas med en IoT-satsning så är det viktigt med kunskap. Vi har därför satt ihop en 100-sidors publikation om IoT. Du kan ladda ned den genom att ange mailadress och namn nedan, du får därefter ut ett mail med information om hur du laddar ned guiden.

* obligatoriska fält

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök