skip to Main Content
Genom ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen, Nordens Ark, Stockholms Ornitologiska Förening och Folksam placerades fyra pilgrimsfalksungar på taket på Folksamskrapan vid Skanstull i en specialbyggd låda. Syftet var att återintroducera Pilgrimsfalken i Stockholm, en fågel som försvann från Stockholm för mer än 60 år sedan till följd av miljöförstöring och förföljelser.

Livestreaming via 4G-router

För att ge intresserade möjlighet att se falkungarnas första vingtag och för att följa deras liv på Folksamskrapan placerades två webkameror vid falkarnas bo, webkamerorna sände sedan live hela sommaren genom en livestream över en 4G router.

Pilgrimsfalk

Vid planeringen av livesändningen identifierades snart ett problem, en fast internetförbindelse fanns inte att tillgå på platsen. Vi på Induo tyckte att detta var ett behjärtansvärt projekt och lånade därför ut en LR77 v2 4G router under sommaren, Telenor ställde också upp med ett kostnadsfritt abonnemang. Två webkameror sände under sommaren 2014 från platsen på Folksamskrapans tak och förbindelsen fungerade utmärkt, trots den extrema värme som rådde under hela sommaren.

De fyra pilgrimsfalkarna anlände från Nordens Ark i Bohuslän och installerades veckan efter midsommar. Efter någon vecka i lådan där falkarna fick växa till sig öppnades lådan lördagen den 5 juli. Kort därefter tog sig en hona ut ur lådan. Ganska snart, inom ungefär en halvtimme, hade ett stort antal trutar och fiskmåsar observerat falken som de såg som en fiende. Dessa fåglar som häckade i närheten började störtdyka och markera mot den nya fågeln, som inte tog så stor notis. Klockan 14:22 togs en av falkarna det första vingtaget och flög upp på Folksamskrapans högsta punkt 6 våningar upp och genom det historiska vingtaget var falken den första flygande Pilgrimsfalken på 60 år i Stockholm.

Efter fem dagar fick utsättningen av falkar avbrytas på grund av att häckande måsar och trutar inte lämnade dem ifred. Tre av falkarna fick omhändertas och flyttas till en ny utsättningsplats i Västerås. Men den fjärde falken lät sig inte fångas, han har hårdtränat och kunde inte fångas in. Falken har lärt sig ignorera måsar och trutar och flyger snabbt över Södermalm, och förhoppningsvis flyttar han söderut i höst för att återvända nästa vår med en hona. Detta var startskottet för Pilgrimsfalkar i Stockholm och förhoppningsvis kommer fler att följa.

-Jag blir varm i hjärtat över denna falk. Hoppas att stockholmarna får se honom överleva, flytta och återvända, säger Mårten Wallberg, Naturskyddsföreningen i Stockholms län i ett pressmeddelande.

LR77 v2 router

4G router Conel LR77 v2

Till ovanstående applikation användes en stycken LR77 v2 LTE router med Telenor SIM-kort. Till ethernetporten kopplades webkameror via en dator.

LR77 v2 4G-router

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök