skip to Main Content
Sanningen är den att antalet uppkopplade saker fortsätter att öka, det kallas internet of things, sakernas internet, något som växer i en rasande takt. Visionen är stor, möjligheterna lika så. Samtidigt börjar antalet uppkopplade apparater bli så pass många att de är högintressanta för den som vill sprida virus, för handen på hjärtat, har du koll på om du har en mask i ditt kylskåps elektronik eller ett virus i din TV?

Uppkopplat kylskåp
Det är inte bara datorer,skrivare och routrar som skall rymmas i näten, uppkopplade tv-apparater, multimediacenter och vitvaror växer kraftigt. Framtiden är här, och den är här nu, med kommunicerande apparater spridda över hela världen. I slutet av förra året avslöjades att en del av dessa maskiner var litet för pratsugna, ett virus som drabbade spelkonsoller, nätverkshårddiskar, TV-apparater och åtminstone ett kylskåp, förvandlade oskyldig hemelektronik till spamelektronik. 750 000 spammail skickades från ungefär 100 000 olika prylar. Ett oskyldigt kylskåp pekades ut som en av de plattformar som infekterats.

Säkra upp de smarta hemmen

Det här är på ett sätt ett uppvaknande. Det är bra att det fortfarande är så pass oskyldigt att det är epost som skickats. Tänk om det istället skulle vara ett virus som startar TV-apparaten mitt i natten på högsta volym eller ett virus som slår av frysen när du är på sommarsemester? Det finns rapporter som pekar på att många av de anslutna sakerna har en säkerhet som är flera år efter andra anslutna system. Vissa säger att dessa ligger 10 år efter. Den hårdvara som infekterats är inte av ett fabrikat, det är inte en och samma processortyp, det är inte en och samma typ av utrustning vilket ger en fingervisning om omfattningen. Det är dags att vi tar detta på allvar och tänker på riskerna. För handen på hjärtat, har du företagets backup på en nätverksansluten hårddisk kan den redan vara infekterad. Vi har även nästa potentiella riskgrupp, uppkopplade fordon, där bland annat körvanor sätter försäkringspremien i vissa länder. Hastighet jämfört med gällande regler är en parameter som vägs in. Så när företagets försäkring chockhöjs, hur skall du då kunna bevisa att det är ett virus som lagt på 30% på alla de inhämtade hastigheterna, att du i själva verket vet att dina anställda kört helt lagligt?

Jag vet i alla fall vad jag skall kontrollera noga nästa gång jag köper ett uppkopplat kylskåp, jag ska se till att butiken skickar med ett antivirusprogram på köpet. Tidigare har jag mest brytt mig om energiklassningen, men det är nya tider nu. Och detta borde var och en som levererar uppkopplade saker se som en väckarklocka, det är dags att säkra upp sakerna på sakernas internet.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök