skip to Main Content

Trådlöst arkadspel

Många av oss har ett alldeles speciellt förhållande till de gamla arkadspelen, efterträdarna till flipperspelen och reliker från det tidevarvet när bärbara skärmar inte var uppfunna utan man fortfarande var hänvisad till att fysiskt bege sig till ett arkadspel för att avnjuta ett spel framför en skärm. Vi på Induo är inte bara fans av denna oldschoolteknik, vi gillar också skarpt dagens och framtidens teknik och ur detta föddes tanken att bygga ett gammaldags fullstorleksspel med modern teknik under huven.

Ett klassiskt 8-bitars spel i ny tappning

En tanke som direkt slog oss var, tänk om vi kan göra spelet trådlöst? Vi kan kommunikation, precis och pålitlig kommunikation som om och om igen överför styrsignaler till exempel. Trådlöst i egna radionät kan fungera nästan som i realtid, dessutom är det pålitligt, det vet de som har testat. Saken var biff, spelet måste fungera trådlöst.

Hjärnan är ett hallon

Alla spel behöver en hjärna och så även vårt retrospel. Vi valde att basera det på minidatorn Raspberry pi och det gör att antalet spelmöjligheter är snudd på oändliga om man använder sig av äldre 8-bitars spel. I just vårt spel har vi valt att lägga in en version av Space invaders i Raspberrydatorn, ett spel som är programmerat i Scratch, detta gör det lätt att anpassa spelet för att passa vår tillämpning med annan grafik med mera, dessutom är det kul att själv kunna ändra programmeringen av spelet, vi tog bort möjligheten att välja svårighetsnivå samt ändrade vilka kontroller som styr spelet, bara för att ge några exempel. Raspberryn är kanske den första i sitt slag som fått ett fäste för DIN-skena i botten av sin kapsling.

Att bygga det perfekta kabinettet

Internet är fullt av ritningar på kabinett för dessa spel, vi beslöt att tillverka vårt eget i byggplywood, trälim och skruv. Vi beställde alla delar grovt tillsågade från brädgården vilket sparade oss massor av byggtid. Kostnaden blev ungefär 700 kr för allt trä i kabinettet som sedan sågades till med sticksåg. Det gick faktiskt ganska snabbt att få till ett bra grundresultat och kabinettet rollades sedan med några lager mattsvart färg och skruvades sedan ihop bit för bit.

Om du vill göra ditt egna spel kan du lägga ned både mer pengar och kärlek än vad vi gjorde på vårt materialval då plywooden är litet ojämn i ytan.

Tillverkning av kabinett för arkadspel

Att hitta de tidstypiska kontrollerna

Att styra ett äldre spel kräver joystick och knappar med rätt känsla. Vi valde att köpa en nytillverkad joystick (Electrokit) och knappar (Kjell och Co) för den rätta känslan. Den ena knappen blinkar genom ett vanligt blinkersrelä för bil från Biltema.

MakeyMakey i arkadspelFör att översätta joystickens rörelser (vänster/höger) till ettor och nollor (piltryckningar) så har vi valt ett makey-makeykort som kanske egentligen inte är det mest optimala eftersom det är ett labbkort men vi hade möjlighet att testa dess funktion och det gjorde jobbet. Makeymakey är ett kretskort till vilket man kan ansluta olika typer av ledande material för att styra sin dator. Makey-makeyn har inga fasta lödanslutningar men det är ett kretskort så vi lödde fast alla kablar vilket gör att vi inte behöver tänka på glappkontakt i framtiden. Tyvärr fick vi en väldigt gammal version av Electrokit så vi kunde inte programmera om själva kortet (men det finns tydligen lösningar har vi lärt oss i efterhand, kolla upp detta om du beställer), därmed fick vi anpassa spelets programmering istället.

Mellan joystick och knappar och makey makey monteras radioöverföringen, mer om det längre ned.

Skärm och visuella delar

Vi valde en begagnad bildskärm då den passar i spelets design, gamla spel hade inte widescreen. Vi satte skärmen bakom en plexiglasskiva från Biltema och täckte den med en tillskuren mattsvart självhäftande folie för att ge litet mer tv-känsla.

Kontrollpanel för arkadspel

Alla arkadspel har en tilltalande ljussramp längst upp, vi lyckades få tag på en rampdekor i ett kit som egentligen är en tapetdekor från roligaprylar.se, som visade sig passa perfekt. Rampen är monterad på en plexiskiva och bakom sitter en led-list. Bakom skylten har vi även gömt högtalarna som är moderna datorhögtalare av budgetmodell skruvade i kabinettet.

Alla arkadspel har litet kul grafik runt knapparna vilket även vi ville ha så klart så vi designade vår egen grafik, Maxum som tillverkar skyltar åt oss till mässor med mera bistod med en dekal av enastående kvalitet.

Radioöverföring av styrsignaler

SATEL-LP för signalöverföringDär myntfacket traditionellt sitter nu istället en pengabesparande trådlös länk, SATEL-LP är en pålitlig länk för trådlös överföring av styrsignaler och I/O. Genom att skarva en vanlig elcentralskapsling från Malmbergs på djupet och spreja denna svart fick vi till en passande kapsling för radion på framsidan av spelet. Radion överför nu samtliga styrsignaler trådlöst i i stort sett realtid och, som bonus, varje gång man fyrar av ett skott så blinkar det blått runt radiomodemen. Den mottagande radion sitter monterad inne i kabinettet och är normalt dold för den som tittar på spelet.

Byggtiden för detta projekt är inklusive anskaffning av delar och anpassning inget du löser på en timme eller två, vi rekommenderar att du avsätter åtminstone 2-3 arbetsdagar beroende på hur händig du är för att lösa detta projekt och hur långt du vill gå i din design. Mycket av tiden vi la ned var på att få till ett spel som förhoppningsvis håller att fraktas runt till mässor och event. Om du tar chansen att bygga något liknande så kan vi garantera ett unikt spel och även nya kunskaper om elektronik och programmering.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök