skip to Main Content

Denna artikel skrevs efter kronprinsessans och Daniels bröllop. Idag var det fyra år sedan deras förlovning tillkännagavs, som en uppvaktning på årsdagen av tillkännagivandet delar vi med oss av en artikel vi skrev om bröllopet, anledningen är att det var en av de största teknikuppvisningarna som troligen kommer få efterföljare, tveksamt vilken händelse som skulle kunna skapa en liknande satsning.

Det kungliga bröllopet var i många avseenden en lyckad händelse, ett evenemang vars framgång i mångt och mycket var beroende av stabila, trådlösa kommunikationsnät i olika skepnader. Trådlösa mikrofoner, videolänkar och strösurfande turister skulle fungera parallellt med polisiär verksamhet och personskydd. Allt koncentrerat till ett område där störningar mellan system inte kunde tolereras. Evenemanget blev en uppvisning i trådlös teknik och en delikat uppgift för PTS, systemleverantörer, operatörer och andra inblandade att lösa.

Trådlösa nätverk med kapacitet

Det största temporära trådlösa nätverket någonsin i Norden kallades det, ett mediacenter med kapacitet att hantera 3000 samtidigt trådlöst uppkopplade journalister som byggdes upp och användes under högtidligheterna. Telia hade under bröllopet förstärkt sitt wifi-nät, Telia Homerun, med förhöjd kapacitet i fem öppna surfområden där allmänheten erbjöds gratis surfning. De trådlösa nätverken sammankopplades bland annat med fiber från Stokab som drog nästan 20 kilometer fiberkabel för att säkra kapaciteten i de trådlösa nätverken.

Hårdtest av Rakel

Under bröllopet hade Polisen 2 257 Rakelterminaler i drift i Rakelnätet i kommenderingsområdet. Utöver Polisen användes Rakel i begränsad omfattning av bland annat Försvaret, Trafikverket, Ambulans och Räddningstjänst. Dessutom användes Rakel av Säkerhetspolisen som bland annat ansvarade för kungafamiljens personskydd under festligheterna

TV-sändningar

SVT använde trådlösa videolänkar på 2 GHz bandet i mindre omfattning. Bland annat användes de i kyrkan, längs kortegevägen och på platser där möjligheterna att dra kabel var begränsat. Totalt sett taget fungerade länkarna mycket bra även om störningar rapporterades från en kamera som satt monterad i en helikopter, något som inte verkade besvära SVT nämnvärt.

4G för videosändning

SVT kompletterade sina videolänkar med en kamera monterad i kortegevagnen som överförde rörlig bild via Telias 4G nät. TV4 gick steget längre och använde 4G för direktsändningar utmed bröllopets kortegeväg. Mobila TV team försågs med kamera sammankopplad med en bärbar dator utrustad med 4G-modem/4G-router. Utrustningen användes för överföring av bild och ljud, en bra lösning i trängseln och folkmassorna. Små, lättrörliga filmteam underlättar och effektiviserar TV-produktion i områden där fordon med sändningsutrustning inte tillåts. TV4 menade att kvalitet på ljud och bild var nära vanlig broadcastkvalitet sa man efter bröllopet.

Vikten av minutiös planering

Innan bröllopet hade PTS bråda dagar. Ett 30-tal tillstånd delades ut för radiosändare till tv- och mediebolag som ville använda trådlösa mikrofoner, mobila videolänkar och kommunikationsradio. PTS ansvarade även för planering och tilldelning av frekvenser för personskydd, ett omfattande arbete med tanke på antalet gäster av hög dignitet. Även under bröllopet fanns PTS närvarande med enheter vars uppgift bland annat var att hantera uppkomna radiostörningar på plats.

Tack vare minutiösa förberedelser och bra organisation var kronprisessans bröllop ett evenemang som ytterligare flyttade fram gränserna för möjligheterna med trådlös kommunikation och som, vilket även var tänkt, positionerade Sverige som ett land i teknikens framkant.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök