skip to Main Content

Datakommunikation via 3G ökarFörra sommaren såldes massor av mobila bredbandsmodem och 162 petabyte mobila data skyfflades runt i de mobila näten 2007. Därmed var ett helt nytt användningsområde för mobil datakommunikation spritt bland det svenska folket. I år rapporterar operatörerna att trafiken i vissa kustområden ökat med upp till 1 000 % jämfört med föregående år. 2011 förespås mobil datakommunkation ta mer trafikkapacitet än talet, och samma år räknar branschbedömare med att operatörerna kommer att bygga ut näten till 4G med Wimax eller LTE.

Trådlöst bredband populärare än fast

Allt fler rapporter pekar på att antalet fasta bredbandsabonnenter sjunker till förmån för mobil användning. Det andra kvartalet i år rapporteras en procentuell tillväxt på 1,1 promille eller motsvarande 3 000 kunder för fast bredbandsuppkoppling. Under samma år har antalet mobila abonnemang växt med 157 000 stycken, en ökning med 77 % jämfört med föregående år. Det är fortfarande USB modem som står för den stora mängden trådlösa enheter med 3G som släppts, tätt följd av bärbara datorer med inbyggd 3G. Under hela 2008 beräknas försäljningen av 3G produkter uppgå till 600 000 enheter, en ökning med 40 procent jämfört med helåret 2007.

Kan inte vara utan 3G

I takt med att allt fler företag erbjuder sina medarbetare 3G uppkoppling visar en undersökning från Fujitsu Siemens Computers och TNS/Infratest att mer än 2/3 av alla som har tillgång till 3G uppkoppling i sin dator inte vill vara utan den. I en allt snabbare takt erbjuds medarbetare på alla nivåer i företagen en trådlös uppkoppling i sina bärbara datorer. Att den trådlösa revolutionen i bärbara datorer började med Wifi kan vi vara överens om, men nu verkar tyngdpunkten ligga på 3G snarare än Wifi. Ingen märklig utveckling egentligen, med 3G uppkoppling är man ju inte beroende av Hotspots eller andra publika nät. Man kan koppla upp sig under ett kundbesök utan att koppla in sig på kundens nätverk. Just detta blir allt mer efterfrågat av företag inom industrin. Att kunna ställa ut en maskin hos en kund och kommunicera med den oberoende av kundens nätverk, där är 3G och GPRS oslagbara lösningar.

3G inte fort nog för konsumentverket

Konsumentverket reagerar mot hur operatörerna marknadsför de mobila bredbanden i 3G näten. Anledningen är att en hastighet på 7,2 MBit/s förekommer i marknadsföringen, något som ingen operatör i realiteten kommer upp i idag. Även operatörerna är medvetna om att det är en teoretisk siffra. Konsumentverket vill nu att man tonar ned hastigheten i sin marknadsföring och hotar med marknadsdomstolen om det inte blir rättning i leden.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök