skip to Main Content

Snart töms våra mantalsskrivningsadresser på invånare och vi konverterar till semesterfirare. Med våra mobila vanor i bagaget ger vi oss ut i det vidsträckta landet Sverige för att till lands och till havs åter ansluta till internet. Där någonstans i en sommarstuga med regnet trummande mot taket eller i en båt skyddad av gästhamnens höga klippor ber vi en stilla bön att nätplanerarna har tagit just den aktuella platsen i beaktan när de byggt nätet.

Frustrerade blir vi när vi inte kan få full LTE-hastighet mitt i sommarstugan i obygden eller i vår naturhamn på en ö i ytterskärgården, normalt befolkad av sjöfåglar. Och det är just i detta läge som det är försent att tänka till och planera. Att ångra vårt val av operatör är i det läget svårt. Vårt val som innan denna stund oftare präglats av månadskostnad och aktuella kampanjer för att inte säga nätets hastighet snarare än vårt resmåls förutsättningar.

Undvik dålig mobiltäckning

Planera din körning, planera din täckning

Vi rekommenderar att du, liksom vid bil och båtresor, planerar! Var skall du vara, hur ser operatörernas täckning ut på de aktuella platserna? Och om du kommer till en plats där du inte har någon täckning, grips inte av IT-stress, utan följ dessa enkla råd.

1. Du har fått en 4G-dongel av din operatör som tycker att 10 cm kabel mellan dator och modem är optimalt. Införskaffa en längre USB kabel så kan du placera dongeln mer fritt för att få bästa möjliga täckning, du kan då hänga ut den utanför fönstret, montera den på taket, där täckningen är bäst helt enkelt (se upp för regnet bara).

2. När du skall surfa på en plats så hjälper det att veta var närmaste basstation finns, kontrollera detta mot operatörens basstationskarta på respektive operatörs hemsida. Att täckning finns på platsen är en förutsättning för kommunikation.

3. Placera dig så att du kan rikta modemet mot basstationen, kontrollera innan avresa om modemets antenner fungerar bättre med en viss modemplacering så att du vet hur du bäst riktar in modemet.

4. Allt material mellan ditt modem och basstationen och materialet dämpar olika mycket. En betongvägg eller ett plåttak kan vara en katastrof, en glasruta är avsevärt bättre. Om du har en fönsteröppning som vetter åt basstationens håll så placera modemet nära fönstret.

5. Gaffatejp är bra för att fästa modemet på utsidan av huset eller båten för temporära lösningar i solsken, kombinerat med en längre USB kabel kan du få avsevärt bättre resultat. Men om det regnar eller det finns en minsta antydning till förhöjd fuktighet i luften, då har modemet inget att göra utomhus.

6. Om du inte får täckning i naturhamnen eller i fjällstugan och bara måste surfa, ta med datorn upp på ett berg och testa där.

7. De flesta modem och många routrar saknar möjligheten att se signalstyrkan. Ett bra mått är bredbandskollen som snabbt kan avgöra vilken hastighet du har och som kan ge möjligheten att testa prestanda vid alternativa placeringar.

8. Se till att din operatör stödjer flera olika kommunikationssätt där du skall vara. Har operatören stöd för både 4G, 3G och i sista hand GPRS är chansen större att din uppkoppling fungerar, i alla fall till grundläggande facebookande.

9. Om inget annat hjälper, tillgrip grillen eller ett chipsrör. I detta test har vi kartlagt att grillen kan hjälpa till med din täckning.
Planera för bättre täckning

Lycka till med surfen!

Vi önskar dig lycka till med ditt surfande i sommarsverige. Vi på Induo arbetar primärt med krävande uppkopplingar av processer och maskiner via mobilnäten. Så varför skriver vi den här guiden som vänder sig mot privatpersoner? Vi är måna om att så många människor som möjligt skall kunna få en positiv upplevelse av friheten att surfa mobilt, mobilt bredband är en teknik som växer hela tiden. Så även om bara en enda person i hela vårt avlånga land får en positivare upplevelse av sitt trådlösa bredband tack vare vår guide så är det värt det för oss.

Strandad utan täckning?

Om längtan efter trådlöst blir för stor kan du, istället för att surfa, alltid hänge dig till att laga våra recept med tema trådlöst, de ultimata trådlösa måltiderna.

Ha en trevlig sommar!

Back To Top
×Close search
Sök