skip to Main Content
Under åtta månader, perioden september 2011 till maj 2012 har vi haft ett radiomodem installerat utomhus för att dokumentera vilka påfrestningar ett radiomodem kan förväntas möta en vanlig svensk höst och vinter i Mellansverige. Radiomodemet av typen SATELLINE-EASy Pro är ett IP67-klassat radiomodem, det skall alltså tåla en del väder och vind.

EASy Diaries är en realtidsberättad histora om ett radiomodem som vi på Induo placerat ut i naturen under vintern. De flesta användare av just denna produkt arbetar inom bygg- och entreprenadverksamhet och använder radiomodemet för överföring av korrektionsdata i positioneringssystem. Radiomodemet gör det möjligt att styra fordon och maskiner med millimeterprecision, och det är naturligtvis av yttersta vikt att data överförs korrekt och att kommunikation fungerar pålitligt.

För att testa gränserna skall vi följa ett SATELLINE-EASy Pro 35 W radiomodem genom den svenska vintern och göra nedslag i vardagen och visa vilka miljöpåfrestningar det utsätts för.

”Vi beskriver ett par månader av ett radiomodems ”liv”. Man får litet perspektiv när man tänker på att varje vecka levereras tusentals radiomodem över hela världen för att leverera uppkoppling i tuffa miljöer. Vårt test omfattar ett par månader, ett radiomodem används normalt under dessa förhållanden i 10 år eller mer” säger Ulf Seijmer, Creative Director och ansvarig för testet.

(uppdaterat 2 maj 2012)

Radiomodemet används bland annat som repeaterstation på byggarbetsplatser i temporära installationer. Vi försökte i vårt test att efterlikna en sådan situation och spände fast modemet med spännband provisoriskt runt en björk. Radiomodemet var stundtals spänningssatt, stundtals var det strömlöst, något som vi anser efterliknar den normala situation som radiomodemet arbetar under.

Under de åtta månader modemet var uppmonterat har det fått utstå kyla, regn, stormar och snö. Hela testperioden har vi gjort löpande nedslag i dess verklighet i vår tumblr-blogg. Vi har sedan början av november skickat ett par bilder per dygn från en webkamera vi haft installerad på platsen. Hela testet från start till slut har vi sammanställt i en film.

Vi har nu monterat ned radiomodemet och kommer att skicka det till fabriken för en fullständig genomgång. Vi har dock lättat på kåpan för att se hur elektroniken klarat vintern och vår okulärbesiktning visar att det klarat sig alldeles utmärkt.

(uppdaterat 4 juni 2012)

Modemet höll måttet

Under åtta månader i vintras testade vi ett radiomodem installerat utomhus utan kapsling fastsatt direkt mot en björk. Du kan se testet från början till slut i vår testblogg. Idag har vi fått tillbaka testrapporten från SATEL som upprättades efter testet. Vi har jämfört med det testprotokoll som upprättades i samband med att radiomodemet levererats och det är mikroskopiska avvikelser som likaväl kan bero på tiden mellan testerna. För dig som vill titta på resultaten, ladda hem SATELs testrapport och jämföra de två testtillfällena som visar att radiomodemets åtta månader utomhus inte påverkat dess funktion.

(uppdaterat 12 juni 2012)
Kommer du ihåg vårt radiomodem som satt ute hela hösten och vintern? EASy Diaries dokumenterade våra tester av radiomodemets miljötålighet. Nu har vi fått en fråga om vi kunde översätta den till tyska, något vi naturligtvis ställde upp på. Så här är den tyska versionen av EASy Diaries

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök