skip to Main Content

Skydda dig med en säker uppkoppling

Industrispionage kan enklast beskrivas som aktiv informationsinhämtning genom till exempel avlyssning. Industrispionage är en marknad som globalt är mycket stor. Mer än 1 000 miljarder USD omsätts på handel med illegalt förvärvad företagsinformation enligt beräkningar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Detta innebär en marknad som till och med är större än den internationella droghandeln. Nu undrar du kanske varför vi tar upp detta i vår blogg, vad har det med kommunikation att göra? Jo en av de viktigaste sakerna att reflektera över är vad du skickar över mobilnäten och hur du skickar informationen. VPN-tunnlar och olika former av kryptering är alternativ men låt oss berätta mer om hur avlyssning kan gå till.


Olika former av avlyssning

För den som vill avlyssna finns en rad olika tekniker. Bland de vanligaste är inhämtning av information via riktmikrofoner och buggar men även angrepp mot GSM samtal är vanligt förekommande. Dessutom är en stor del av avlyssning och angrepp riktade mot datorer och datakommunikation. De som utför angreppen är inte bara kriminella och kriminella organisationer, bland uppdragsgivarna finns olika stater och organisationer. Tiden när man försökte infiltrera den man ville hämta information från är förbi, det existerar, men det har i stor utsträckning ersatts med digitala angrepp.
Enligt SÄPO har över 15 länder personal från sina respektive underrättelsetjänster stationerade i Sverige. Länder som Sverige normalt har gemensamma säkerhetspolitiska intressen med kan vara bittra konkurrenter inom kommersiella områden. SÄPO har gått ut med varningar, men reaktionerna har varit svala.

Vilka utsätts för angreppen?

Det förhastade slutsatsen är att de som är mest utsatta för angrepp är stora utvecklingsföretag, men det är ofta de som är bäst förberedda för eventuella angreppsförsök och som ofta redan vidtagit åtgärder. Att avfärda hotet med att detta är något som inte förekommer i den här delen av världen är också att göra det alltför lätt för sig, angreppen finns på mycket bredare front, ett sådant exempel är SAS som fällts i norsk hovrätt för företagsspionage mot konkurrenten Norwegian och dömdes att betala ett skadestånd på cirka 200 miljoner kronor. I Tyskland gör näringslivsorganisationer löpande undersökningar och uppskattar att det till följd av industrispionage årligen försvinner 3 000 arbetstillfällen och att det genererar förluster på 50 miljarder Euro per år.

Vi fortsätter i morgon med del 2

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök