skip to Main Content

ny firmware Teltonika

Teltonika har lanserat en ny version av RUTOS under sommaren. Förutom att fixa buggar och förbättra tidigare funktioner finns några stora nyheter.

Nya funktioner i RUTOS ger högre säkerhet

Låt oss först titta på varför stöd för äldre enheter upphör. Detta OS tillför en funktion som heter Secure Boot. Denna lägger till en kryptering i varje steg i systemstartprocessen och verifierar att det är en legitim firmware som körs. Denna kontroll förhindrar obehöriga filer att köras på routern. På så sätt skyddar den routern från oönskade ”gäster” som laddar in skadliga programversioner. Detta innebär samtidigt att andra, relativt nya modeller, inte längre stöds då denna firmware inte fungerar på alla generationer av hårdvara. Å andra sidan får RUT950 och RUT955 en rad nya funktioner, läs mer nedan.

Viktigt att veta är att i samband med denna uppdatering, upphör vidareutvecklingen av stöd för vissa äldre produkter. Har du exempelvis en RUT950 så fungerar den inte på versioner som inte har ”fästöronen” på routerns undersida om den har modellbeteckning ”RUT950 *G1***” eller om det är en RUT955 med beteckningen ”RUT955 *7V***”. Vi beklagar beslutet, men kan tyvärr inte göra så mycket åt det i nuläget.

RutOS v.R_00.07.00 är tänkt för RUT9, RUTX, RUT3 och TRB-serien. Fokus är säkerhet, prestanda, flexibilitet och tillförlitlighet.

DNP3 Support

Nu finns stöd för DNP3 som är ett användbart industriellt protokoll. Ursprungligen utvecklat för eldistributionsindustrin, används detta protokoll i allt fler applikationer. Jobbar du med vatten och avlopp, olja och gas eller andra miljöer som vanligtvis använder SCADA-system är detta en välkommen nyhet.

Användargränssnitt

RutOS är snabbare, MYCKET snabbare, och dessutom har Teltonika också ändrat hela användargränssnittet. Fokus har varit flexibilitet, säkerhet och användarvänligare.

Säkerhet

RutOS är en OpenWRT-baserad programvara. OpenWRT är en allmänt använd och pålitlig plattform tack vare många anledningar, till exempel höga säkerhetsstandarder, fantastiska prestanda- och stabilitetsmått och kontinuerligt stöd från en stor community. RutOS är uppdaterat till den senaste versionen av OpenWRT, vilket innebär att tidigare buggar rättats och prestandan är bättre än någonsin. Brandväggen är uppdaterad till version 3 och många sårbarheter har också åtgärdats.

Nya funktioner för RUT9-serien

Denna uppdatering är särskilt viktig för produkterna i RUT9-serien eftersom den kommer att ge många nya funktioner och uppgradera användargränssnittet till vad som finns i RUTX-enheterna. Den här uppdateringen kommer att ge många nya funktioner som efterfrågats tidigare. Som nämnt tidigare, den fungerar inte på RUT950 med modellbeteckning ”*G1***” eller RUT955 med beteckningen ”*7V***”.

Säker start

Med den senaste firmwareuppdateringen kommer funktionen Secure Boot. Det blir dock inte omedelbart tillgängligt för alla versioner i serien, men det är möjligt att testa om du vill, kontakta oss i så fall. Säker start för RUT9-serien kräver specialiserad hårdvara. Ett säkert startsystem lägger till krypterade kontroller i varje steg i systemstartprocessen. Detta verifierar äktheten av alla de skyddade programvarudelarna som körs på enheten. Denna extra kontroll förhindrar att obehöriga program körs på routern. På så sätt skyddar den routern från oönskade ”gäster” som laddar skadliga programversioner.

Multianvändare

Med den senaste uppdateringen ges fleranvändarläge till RUT9-serien. Det betyder att det nu är möjligt att lägga till nya användarkonton med olika åtkomsträttigheter genom att tilldela dem till specifika grupper och begränsa deras läs- eller skrivrättigheter för WebUI. Detta är ett snabbt och effektivt sätt att tilldela anställda endast de rättigheter som krävs för att fullgöra sina uppgifter och enkelt göra ändringar under vägen, särskilt i större företag.

Multi-WAN

Multi-WAN-funktionen gör det möjligt att ansluta olika internet-ISP:er med flera WAN-portar (lika många ISP:er som det finns portar på en router). Det kan vara fördelaktigt som failover i fall där internetstopp inte är acceptabelt och internetanslutningen är opålitlig. Att ha internet från två eller flera internetleverantörer förbättrar upplevelsen om en av dem misslyckas, finns det fortfarande ett annat alternativ att byta till.

Lastbalansering

Multi-WAN ökar också möjligheterna till belastningsbalansering, vilket gör det möjligt att alltid ha en pålitlig internetuppkoppling med hög hastighet genom att dela internettrafik mellan gränssnitt. Detta är praktiskt när flera applikationer används och använder en stor mängd bandbredd. Om inte en router är konfigurerad annorlunda skulle vanligtvis hela belastningen landa på en enda ISP och minska anslutningshastigheten. Multi-WAN-installation och lastbalansering hjälper till att undvika detta problem.

WireGuard

Den nyaste versionen av WireGuard är nu tillgänglig på RUT900-serien. WireGuard är en enkel, snabb och modern VPN som använder säker och pålitlig kryptografi. Det är ett bra alternativ för någon som letar efter ett mindre förbrukande protokoll som också erbjuder hög hastighet och är lätt att använda. Observera att WireGuard är ytterligare programvara som kan installeras från pakethanteraren.

Äldre enheter

Har du en äldre enhet så beklagar vi djupt att stödet upphör. Det är inget vi känner är rätt beslut, men vi kan samtidigt inte kompensera någon ekonomiskt på något sätt för att byta ut en äldre enhet.

Induos logo
Induo AB
08-659 43 00

www.induo.com
[email protected]

Mer information:

Fyll i formuläret nedan med namn, e-post och kanske ett meddelande så hör vi av oss så snart vi kan, tack!

* Genom att skicka in formuläret samtycker du att vi lagrar dina uppgifter för att hjälpa dig med din förfrågan.

Läs mer om:

Leverantörer
Produkter

Socialt:

Följ oss i sociala medier:

linkedinfacebooktwitteryoutube

Vi förser mänskligheten med innovativa kommunikationslösningar oavsett avstånd.

Back To Top
Sök